Alla har nu, efter coronautredningen, förstått hur dåligt Sverige har hanterat coronapandemin.

Utomlands har man länge skakat på huvudet åt Sverige och den ena svenska experten efter den andra har utan framgång slagit larm. Gång på gång.

Det har gått så lång som att WHO har pekat ut Sverige som särskilt smittfarligt. Vilket retat upp Anders Tegnell som anser sig veta bättre.

WHO förstår inte våra siffror är hans förklaring.

Efter coronautredningen råder det i alla fall inte längre några tvivel. Hanteringen av covid19-pandemin är inget annat än en katastrof.

Trots att vi har en statsepidemiolog, Anders Tegnell, var vi helt oförberedda med ett system inom äldrevården som närmast garanterar smittspridning.

Svininfluensan 2009 var en generalrepetition

Detta är än mera märkligt då Sverige 2009 drabbades av Svininfluensan. En repetition inför nästa pandemi som alla vet kan vara betydligt farligare. Den som skulle veta detta bäst av alla är Anders Tegnell som var med redan då.

Men inga beredskapslager anskaffades, som Finland gjorde. I princip förberedes ingenting. Äldrevården fortsatte med rutiner som tillåter billigast möjliga timanställda personal så att en äldre kan ha 30 olika vårdpersonal per månad från hemtjänsten. Är fler instanser inblandade så ännu fler.

Den som genast fattade hur det låg till och såg var ansvaret låg, var Jimmy Åkesson i Sverigedemokraterna.

Redan i början av 2020 krävde Jimmy Åkesson att Anders Tegnell skulle avgå (få sparken).

Detta lär inte hända. Jimmy Åkesson är ett rött skynke för Socialdemokraterna. Hade något annat parti sagt ifrån så kanske det hänt något nu. Dock verkar regeringen ha förstått ett och annat och har i vissa senare beslut gått förbi Folkhälsomyndigheten.

Som det nu är skall det otroligt mycket till innan Anders Tegnell får sparken. Anders Tegnell sitter faktiskt säkrare genom att Jimmy Åkesson var den första som sa ifrån.

Be the first to comment

Leave a Reply