1 200 döda, främst på äldreboenden, men Sverige håller fast vid sin linje: “Vi fortsätter, vi har arbetat utifrån vad vi tror på” | Utrikes


Nästan hälften av de äldre som dött i Sverige har gjort det på ett äldreboende. Den del av strategin som gick ut på att skydda de äldre har alltså misslyckats, men Folkhälsomyndigheten håller fast vid att strategin i övrigt inte har det.

Sveriges coronastrategi har redan från allra första början stått på två ben. Det ena går ut på att sakta ner smittspridningen och platta till kurvan, det andra går ut på att skydda de äldre, de som är över 70.

När det för ett par veckor sedan blev klart att smittan ändå nått en stor del av äldreboendena i Stockholm fick Folkhälsomyndigheten erkänna nederlag.

Det är inte ett misslyckande för den övergripande strategin, men det är ett misslyckande för vårt sätt att skydda våra äldre

Covid-19 har fått ett klart hårdare grepp om äldreboendena i Stockholm och Sverige jämfört med andra nordiska länder. Statsepidemiolog Anders Tegnell har flera gånger på de dagliga pressträffarna beklagat det.

Anders Tegnell vid podiet på presskonferens.
Statsepidemiolog Anders Tegnell erkänner att Sverige inte lyckats skydda äldreboendena.
Anders Tegnell vid podiet på presskonferens.
Bild: Daniel Ivarsson
Folkhälsomyndigheten,Anders Tegnell

– Det är helt uppenbart att äldreboenden i Sverige är en miljö där det är väldigt farligt att få in smittan, den är väldigt känslig. Och det innebär att när man får in smittan i den åldersgruppen så får man mycket dödsfall. Det är inte ett misslyckande för den övergripande strategin skulle jag vilja påstå, men det är ett misslyckande för vårt sätt att skydda våra äldre som bor i äldreboenden, det är det.

Pilotutredning: Inte besöken som är problemet

Nu utreder man vad som har gått fel. Inspektionen för vård och omsorg IVO granskar nu smittspridningen och har gjort en pilotundersökning på äldreområdena i Stockholm och Sörmland som är värst drabbade.

Äldreboendena i Stockholm har haft besöksförbud i snart en månad.

Folktomt på Sergels torg.
Svenskarna uppmanas att jobba hemifrån och undvika sociala kontakter, vilket syns på hur tomt Sergels torg i Stockholm är.
Folktomt på Sergels torg.
Bild: AFP / Lehtikuva
Stockholm,coronavirus

Enligt Folkhälsomyndigheten verkar inte besök på boendena vara problemet. Också Marie Brandvold, enhetschef för hälso- och sjukvård på IVO, säger att smittan inte verkar ha kommit in via besök.

– Det är väl inte därifrån smittan i första hand kommer utan den finns ju i samhället.

Det finns stor oro bland personalen. Det ska finnas förstärka hygienrutiner och skyddsutrustning

Pilotstudien som IVO gjort ska utvidgas och förhoppningsvis kunna resultera i råd som hindrar större smittspridning på äldreboenden i resten av landet. Det handlar enligt Brandvold inte om nya hygienrutiner, utan om rutiner som behöver förstärkas.

– Det finns stor oro bland personalen. Det handlar om att det ska finnas förstärka hygienrutiner och skyddsutrustning. De pekar på att det behöver finnas nära ledarskap och att det ska bemannas rätt vid hög sjukfrånvaro, såna saker.

Dödligheten är hög om smittan når äldreboenden

Det har funnits fall av spridning på äldreboenden i Danmark och Norge också, men inte alls i lika stor utsträckning som i Sverige.

När Covid-19 når boenden där det bor personer med hög ålder och underliggande sjukdomar blir dödligheten hög. Enligt en utredning Yle gjort har över två tredjedelar av coronadödsfallen i Finland skett på vårdhem.

Det är det vi nu jobbar på, att försöka förstå varför det hänt på vissa ställen men inte på andra

Sverige är ändå övertygat om att det är genom förstärkta rutiner inom äldreomsorgen som vidare smittspridning bland de äldre ska hindras.

– Man ska vara väldigt försiktig med att hoppa på enkla lösningar och tro att det hjälper om man ger alla munskydd eller liknande, för det är säkert mer komplext än så. Det är det vi nu jobbar på, att försöka förstå varför det hänt på vissa ställen men inte på andra. Det finns säkert väldigt mycket olika saker man behöver göra, en del har redan gjorts men det kan säkert förbättras. Framför allt är det viktigt att man nu sprider den kunskapen till resten av landet.

Kritiseras starkt av grupp på 22 forskare

Det har från allra första början av epidemin funnits forskare i Sverige som kritiserar den svenska linjen. I går fick en grupp på 22 forskare stor uppmärksamhet i ännu en debattartikel i Dagens Nyheter, där de underströk just det att Sveriges siffror är klart högre än vad de nordiska grannländernas är.

New York är ungefär lika stort som Sverige befolkningsmässigt och har tio gånger så många döda

Folkhälsomyndigheten fortsätter ändå upprepa att Sveriges siffror ser bättre ut än i många andra länder:

– New York är ungefär lika stort som Sverige befolkningsmässigt och har tio gånger så många döda. Belgien har också betydligt mer än vad vi har, det finns många länder som har gått åt andra hållet. Och vi ska vara väldigt försiktiga med att göra uttalanden så här tidigt i en pandemi, det kan ändra sig åt många olika håll innan vi är klara.

Konsensus om linjen

Politiskt fortsätter det råda konsensus om Sveriges linje, inte ens oppositionen kritiserar strategin. Linjen står alltså fast. Det upprepades också på Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen, den här gången av vice statsepidemiolog Anders Wallensten:

– Just nu ser det ut som det är en bestående nedgång, så jag är försiktigt positiv, sade Wallensten med hänvisning till att varken siffrorna med avlidna eller smittade ökar lika mycket nu som de gjorde före påsk.

– Vi fortsätter, vi har också ett stort stöd av väldigt mycket forskare ute i samhället. Vi har som ni kanske märkt hållit vår linje och arbetat utifrån vad vi tror på vad det gäller smittskyddsarbete.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply