102 000 döda senare: Ett år efter den katastrofala första vågen stänger Italien ned på nytt | Utrikes


Sedan i måndags är två tredjedelar av Italien ”röda zoner”, det vill säga återigen nedstängda i ett försök att få ner smittspridningen av coronaviruset. Den brittiska mutationen i kombination med en långsam vaccinationstakt har gjort att antalet insjuknade har ökat kraftigt på sistone.

Premiärminister Mario Draghi har tvingats ta till nya restriktioner, som innebär stora inskränkningar i människors liv och påminner om de åtgärder som vidtogs för ett år sedan.

Italienarna som är bosatta i norra Italien, Lazio och Marche i mitten och Kampanien och Apulien i syd har endast rätt att lämna hemmet för att gå till arbetet, ta sig till sjukhuset eller vid annan nödsituation. Det går också att gå ut på en kort motionsrunda i närheten av hemmet.

I de röda zonerna är alla skolor stängda, vilket innebär att sju miljoner italienska barn, eller 8 av 10, nu får distansundervisning.

Shoppinggatan Via del Corso i rom är närmast öde
Den stora shoppinggatan Via del Corso som sträcker sig genom hela centrala Rom är knappt igenkännelig utan dess besökare.
Shoppinggatan Via del Corso i rom är närmast öde
Bild: Yle/Christin Sandberg
Rom,Via del Corso

Barer, restauranger och många affärer är stängda. Alla kultur- och fritidsaktiviteter ligger nere i dessa regioner. Mataffärer och apotek hör till dem som fortsatt får hålla öppet.

Den här nedsänkningen kommer i stort sett ett år efter den första.

Den nionde mars 2020 stängde hela Italien, som första land i Europa, ner. Även då i ett desperat försök att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Ett år senare, den 15 mars, tvingas man alltså stänga två tredjedelar av landet igen.

Över påskhelgen kommer det gälla hela landet.

Katastrofalt för turismbranschen

Jag ringer upp en läkare och en turistguide jag hade kontakt med i början av pandemin för att höra hur det går.

I Florens försöker turistguiden Veronica Blomkvist, som är född i Sverige men bosatt i Florens sedan tjugo år, hanka sig fram.

– För ett år sedan var tanken att det här ska nog gå under några månader och till sommaren kan vi förhoppningsvis arbeta igen. Sen kom sommaren och turisterna uteblev, då siktade vi mot att klara oss fram till julen. Men nu är det svårt att se slutet, säger hon.

Turistguiden Veronica Blomkvist står på ett tomt torg i Florens
Blomkvist säger att många guider bytt yrke under det senaste året
Turistguiden Veronica Blomkvist står på ett tomt torg i Florens
Bild: Yle/Christin Sandberg
coronavirus,Italien

Blomkvist berättar att hon som egenföretagare har fått en del stödpengar i form av engångsbelopp vid olika tillfällen.

– De har gått till att betala tillbaka lån till banken, vänner och familj, som jag tvingats ta för att familjen skulle överleva under året.

Blomkvist berättar att flera av hennes guidekollegor i kultur- och konstskatternas stad har lämnat yrket eller börjat arbeta med något helt annat.

Själv hoppas hon innerligt på att kunna arbeta i sommar igen.

– I januari i år fick jag några bokningar av amerikanska turister till maj, men de har redan hunnit dra tillbaka dem. Jag hoppas på italienska turister till sommaren, säger hon även om hon har svårt att se ljuset i tunneln.

Flyttar bort

De flesta som kommit till Florens från andra delar av landet för att arbeta i turism- och restaurangbranschen har lämnat staden. Kvar är de som är födda i staden.

– De som har en bostad och varken behöver betala hyra eller lån klarar sig bra, och kan till och med lägga undan pengar om de har jobb. Men det är värre för alla som tidigare arbetade i service- och hantverksyrken och nu är arbetslösa, säger Blomkvist som är allmänt orolig för den mentala hälsan hos de drabbade.

Förra hösten begick en restaurangägare i staden självmord, vilket lämnade många Florensbor i chock.

Flera nya soppkök har öppnat runtom i staden för de nya fattiga.

Bättre rutiner hjälper

I Brescia, en av världens hårdast drabbade städer vad gäller coronarelaterade dödsfall för ett år sedan, arbetar läkaren Francesco Palmerini.

– Vi har det fortfarande väldigt tufft, men nu kan vi ändå se slutet, säger han.

Situationen i Brescia idag jämfört med för ett år sedan är betydligt lugnare.

– Då blev vi tagna på sängen av de många fallen och alla sjukhus i regionen fylldes snabbt till bredden. I dag hinner vi omdistribuera patienterna till olika sjukhus, vilket har minskat trycket på avdelningarna och gjort arbetssituationen stabil och hanterbar, säger han.

– Den andra stora skillnaden är att vi idag vet hur vi ska behandla patienterna som kommer in och har bra rutiner för vad vi ska göra på plats.

Ny topp nästa vecka

Palmerini säger att vaccineringen måste fortgå och att det är vägen ut.

Brescia var relativt förskonat från den andra vågen under hösten, vilket säkert kan ha att göra med att så otroligt många hade haft coronavirus i början av 2020 och säkert hade antikroppar.

Däremot har de nya varianterna orsakat en del problem under det som kan ses som en tredje våg.

– I Brescia tvingades en avdelning stänga ner under en månad efter att 16 av 40 personer bland personalen smittats. Detta trots att de bär munskydd och annan skyddsutrustning, säger Palmerini.

Toppen av smittspridningen förväntas inom en vecka, eller kanske tidigare, enligt Palmerini.

En rad tält uppställda på ett torg i Rom. Det är ett vaccineringscenter
Vaccineringarna har kommit igång långsamt i Italien. Förra veckan stängde det här vaccineringscentret i Rom tillfälligt på grund av oron över Astra Zenecas vaccin
En rad tält uppställda på ett torg i Rom. Det är ett vaccineringscenter
Bild: Yle/Christin Sandberg
Rom,coronavirus,vaccin

Han är övertygad om att efter det kommer situationen vända och sakta förbättras.

Färre än två miljoner av landets 60 miljoner invånare har fått båda vaccindoserna.

Detta på grund av sena vaccinleveranser och en del logistikproblem i vissa regioner. Italien stoppade också tillfälligt Astra Zenecas vaccin på grund av blodproppslarmet förra veckan.

– En del byråkrati gör att vaccineringen drar ut på tiden, men målet är ändå att 60 till 70 procent av befolkningen ska ha fått vaccin i september – oktober, säger han.

Sedan pandemin bröt ut har över 102 000 personer avlidit till följd av corona i Italien. Landet befinner sig i den värsta ekonomiska krisen sedan andra världskriget.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply