13 miljoner kineser får lämna hemmet bara för att testa sig – invånare i den nedstängda miljonstaden Xi’an vittnar om matbrist – Utrikes – svenska.yle.fi


Den kinesiska miljonstaden Xi’an har varit nedstängd i en vecka. Det innebär i praktiken att 13 miljoner kineser inte får lämna sina hem i andra ärenden än för att gå och testa sig. En del invånare säger att de lider av matbrist.

I måndags infördes nya regler som i praktiken innebär att invånarna får lämna sina hem bara för att delta i de masstester som staden ordnar.

En del av de 13 miljoner invånarna i den nedstängda staden Xi’an i Kina uppger att de har svårigheter att hitta tillräckligt med mat, trots att Peking hävdar att matvarorna nog räcker till. Diskussionen om matbrist förs främst på Kinas hårt censurerade sociala medier.

Det är inte bara privatpersoner som drabbats av brister. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om att flera tech-bolag, såsom Samsung och Micron, varnar för att deras produktionskedjor kan drabbas av nedstängningen. Företagen hör till världens största tillverkare av mikrochip.

Xi’an är också ett populärt turistmål.

Vy över staden Xi'an i kina.

Bildtext

Vy över staden Xi’an.

Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Peking: Maten räcker till

Peking uppger att invånarna visst har tillgång till nödvändiga varor, och statlig tv visar hur arbetare klädda i skyddsdräkt sorterar ägg, kött och grönsaker och lägger dem i plastpåsar. I klippen levereras också påsarna hem till stadens invånare.

Lokala myndigheter uppger att man delat ut hundratals ton gratis mat och andra förnödenheter under de senaste dagarna. Men de ber också invånarna om förståelse och tålamod.

– För närvarande snabbar vi på förberedelserna och koordineringen av hemleveranserna, sa den lokala tjänstemannen Zhao Li under en presskonferens.

Enligt honom är ändå “mindre avvikelser i fråga om leveranstidpunkterna” att vänta, det varierar från plats till plats.

En man med en matkärra i Kina

Bildtext

En man levererar grönsaker i ett bostadsområde som är i karantän i Xi’an 25.12.2021.

Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Matleveransföretagen har inte tillräckligt med personal

De av stadens invånare som nyhetsbyrån AFP har nått uppger å sin sida att de har svårt att se till att de har tillräckligt med mat.

Enligt Ada Zhao har en del husbolag fått varuleveranser. Hon säger ändå att det hittills har handlat om marginella mängder.

– I vårt husbolag har vi inte fått några uppgifter om leveranser eller information om hur man kan avhämta varor.

Hon säger också att efterfrågan hos företag som erbjuder hemleverans av matvaror har skjutit i höjden, vilket lett till att det varken finns tillräckligt att leverera eller tillräckligt med chaufförer som kunde köra ut folks beställningar.

Också personer nyhetsbyrån Reuters har nått berättar om liknande situationer. Bland annat ska flera varor, såsom färsk gurka och potatis, inte gå att beställa eftersom de är slut.

En anonym kvinna som nyhetsbyrån AFP har talat med säger att hon inte har fått någon leverans från staden, men att hon för två dagar sedan lyckades beställa hem mat från en affär i närheten. Nu har hon ändå inte mycket kvar av det hon beställde.

Lagerarbetare  i Kina

Bildtext

Varor sorteras vid ett läkemedelsföretag i Xi’an.

Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

– Jag har ris och ägg hemma. Ett ägg per måltid, en måltid om dagen, säger hon.

Polisen kontrollerar att reglerna följs

En tredje kvinna som AFP fått kontakt med – och även hon vill vara anonym – säger att hon lyckats skaffa tillräckligt med mat genom att övertala väktaren vid hennes hus att låta henne smita ut i en halvtimme för att ta sig till en supermarket.

Hon säger att det inte fanns mycket mat i butiken, och att de grönsaker som fanns inte var färska.

Från och med i dag står polisen vakt i hennes kvarter, så fler butiksresor lär det inte bli i nuläget. Staden har nämligen skärpt poliskontrollerna på stadens gator.

Jag lever på en portion gröt om dagen, bara så mycket att jag hålls vid liv

― Wong

En fjärde kvinna som har förnamnet Wong – efternamnet vill hon inte uppge – säger att hon hört om stadens leveranser.

– Jag har hört att vänner i andra distrikt fått sina matleveranser, men inte här i mitt distrikt (Weiyang), säger hon.

Hon själv går för tillfället igenom sitt skafferi.

– Jag lever på … en portion gröt om dagen. Bara så att jag hålls vid liv.

Granskning av bilar på en väg i Kina

Bildtext

Poliser granskar fordon i Xi’an 27.12.2021.

Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Stort utbrott – i Kinas mått mätt

Trots att antalet coronafall i staden är lågt jämfört med på andra håll i världen är utbrottet ändå det största i Kina. I dag rapporterades det om 155 nya fall.

Fler än tusen coronafall har rapporterats i staden sedan den 9 december.

Kina har följt en strikt noll-covidstrategi sedan viruset dök upp för första gången i slutet av 2019. Den innebär att man snabbt stänger ned städer och gränser i försök att minska virusspridningen.

Bland de tuffa restriktionerna som gäller finns bland annat förbud mot bilar på vägarna, uppmaningar till studenter att inte lämna sina studentbostäder och sex omgångar masstestningar som staden arrangerat.

För åtta dagar sedan fick invånarna i Xi’an veta om nedstängningen. Till en början infördes regler om att en person per hushåll fick lämna huset varannan dag för att handla mat. Senare ändrades regeln till var tredje dag – och i måndags kom beskedet att man inte får lämna sitt hem över huvudtaget.

Källor: AFP, Reuters, APSource link

Be the first to comment

Leave a Reply