146 passagerare anlände med flyg till Åbo från Skopje – coronatestades och placerades i karantän | Åboland


På tisdagskvällen landade ett flyg från Skopje i Nordmakedonien på Åbo flygfält. Samtliga passagerare ombord testades för corona och placerades i karantän, enligt lagen om smittsamma sjukdomar.

Flyget landade i Åbo runt klockan 21. På plats var Yle Turkus reporter Minna Rosvall som innan tio i går kväll kunde rapportera om att alla passagerare hade genomgått passkontrollen. I gruppen fanns många barnfamiljer.

Riitta Liuksa, chef för välfärdssektorn vid Åbo stad, uppskattade i går för nyhetsbyrån STT att flygplanet hade cirka 130 passagerare ombord. Vid det skedet visste inte Liuksa hur stor andel av passagerarna som var finländare eller utlänningar, eller varför de reste till Finland.


15 arbetare vid Åbo stad väntade på passagerarna från Skopje på Åbo flygplats.

Sedermera har det visat sig att sammanlagt 146 passagerare fanns ombord, varav över 90 procent testades för corona. Samtliga passagerare placerades i karantän i 14 dagar.

Den som blivit placerad i karantän får till exempel inte resa i kollektivtrafiken. Hen får heller inte gå till jobbet, skolan, dagis, affären eller andra offentliga utrymmen.

Passagerare är nöjd med testrutinerna

Nora Bairami återvände till Finland på tisdagen tillsammans med sin son Jon efter två veckor i Kosovo. De hade åkt dit för att hälsa på Nora Bairamis sjuka mamma.

De berättar att de inte rörde sig någonstans i Kosovo, och att där fanns många sjuka människor. Bairami tycker att det är en bra sak att passagerarna testas och att de försätts i karantän.

Nora ja Jon Bairami Turun lentokentällä.
Nora och Jon Bairami återvände från Kosovo med Skopje-flyget.
Nora ja Jon Bairami Turun lentokentällä.
Bild: Minna Rosvall/Yle
resenärer

Passagerarna i karantän enligt smittskyddslagen

15 personer som arbetar vid Åbo stad är på plats vid Åbo flygplats på tisdagskvällen för att ta emot passagerarna från Skopje-flyget.

I lördags landade ett annat flyg från Skopje på Åbo flygplats där det visade sig att 26 av planets 157 resenärer testade positivt för covid-19.

Jutta Peltoniemi, som är chefsläkare för infektionssjukdomar vid Åbo stad, säger att hon hoppas att alla passagerare låter sig testas för coronaviruset.

Passagerarna placeras i karantän i sitt eget hem, enligt lagen för smittsamma sjukdomar. Vistelsekommunen ansvarar för övervakningen av karantänen, som varar i 14 dygn.

Resultatet från coronatesterna fås efter ett till två dygn, men även om resultatet är negativt fortsätter karantänen på grund av coronavirusets inkubationstid.


Testplatsen förbereds innan passagerarna anländer till Åbo.

Planet som landade i Åbo på tisdagen åkte tillbaka till Skopje vid tiotiden samma kväll. Nästa plan från Nordmakedonien landar i Åbo på lördag.

Artikeln baserar sig på Skopjen-lennolla Turkuun saapuneet matkustajat asetetaan karanteeniin ja testataan – Ylen haastattelema matkustaja pitää testausta hyvänä asiana skriven av Pilvi Pitkäranta och STT. Översättningen är gjord av Pontus Nyqvist.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply