48 nya coronafall i Egentliga Finland – vi samlar det senaste om coronavirusläget i regionen | Åboland


 

Här kan du följa med coronaläget i Egentliga Finland och Satakunta. En lägesrapport över läget i hela landet hittar du här.

3 december klockan 12.00: 48 nya coronafall i Egentliga Finland.

Åbo: 31, Salo:3, S:t Karins: 3, Lundo: 2, Masku: 3, Nådendal: 1, Pargas: 1, Nystad: 1, Virmo: 1, Pemar: 2.

3 december klockan 9.58: Årskurs 1 i Sirkkala skola i Åbo har övergått till distansundervisning med omedelbar verkan efter att ett coronafall har uppdagats. Distansundervisningen pågår fram till nästa veckas torsdag, och gäller alltså bara för årskurs 1. Enligt rektor Elise Kurtén har man vidtagit sådana säkerhetsåtgärder på skolan att man bedömer att inga andra klasser eller personal har blivit exponerade för smittan.

3 december klockan 09.50: Regionförvaltningsverket har korrigerat sitt tidigare pressmeddelande på svenska gällande sammankomstbegränsningarna. I det tidigare meddelandet stod det felaktigt att man i Egentliga Finland får ordna sammankomster för fler än 20 personer utomhus, men egentligen gäller det för högst 20 personer.

2 december klockan 18.55: Nio invånare på ett äldreboende i Åbo har smittats av corona, berättar staden i ett pressmeddelande. De smittade bor på Kurjenmäkikoti 2 i Kuppis, som är en serviceenhet för långtidssjuka.

Alla invånare och personal ska testas, och staden informerar under onsdagen de anhöriga om coronafallen. Äldreboendet är i besöksförbud i två veckor, till den 16 december.

2 december klockan 16.43: Stiftelsen för Åbo Akademi stänger sina tre museer; Ett hem, Casa Haartman och Sibeliusmuseum. Museerna är stängda åtminstone till 23.12. Sibeliusmuseum är stängt till och med 12.1.2021.

Också Åbo stad stänger alla sina museer till 23.12, det vill säga Apoteksmuseet och gården Qwensel, Biologiska museet, Kurala Bybacke, Klosterbacken, Åbo slott, Wäinö Aaltonens museum och Brinkkalas galleri.

Likaså håller Åbo Konstmuseum och Aboa Vetus Ars Nova stängt från torsdag 3.12 nästan hela december ut.

2 december klockan 14:50: För att förebygga spridningen av coronasmitta har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland fattat beslut om nya sammankomstbegränsningar. Orsaken till skärpningarna är det försämrade coronavirusläget. Begränsningarna gäller från och med den 3 december.

I Egentliga Finland kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus för fler än 10 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

I avgränsade områden utomhus kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för fler än 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om förhindrande av coronavirussmitta.

I Satakunta kan offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus och i avgränsade områden utomhus för högst 20 personer ordnas om man i dem följer Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar för att förhindra coronavirussmitta.

Det epidemiologiska läget i samband med coronaviruset har försämrats i hela landet. Landskapet Egentliga Finland är i upptrappningsfasen, men nära en spridningsfas. Smittorna har ökat också i Satakunta i november. Landskapet är i upptrappningsfasen, med undantag för Norra Satakunta som är i samhällsspridningsfasen.

2 december klockan 13.02:

På stadsdirektör Minna Arves info diskuterades Åbo stads åtgärder för att förhindra spridningen av coronaviruset. Du kan läsa mer om stadens åtgärder HÄR.

De nya rekommendationerna gäller tiden 3-23.12. Restriktioner införs gällande motions- och idrottsverksamhet, biblioteken och skolorna.

Bland annat ska idrottsverksamhet i inomhuslokaler för över 20 år fyllda personer avbrytas, med undantag för idrott på toppnivå.

För under 20 år fyllda kan inomhusträning fortfarande ordnas, men det är viktigt att träningen är ordnad på ett sådant sätt att ingen närkontakt förekommer mellan idrottarna. Träningen ska också ske inom den egna gruppen. Det är med andra ord inte aktuellt att ordna tävlingar, turneringar eller träningsmatcher, inte ens om de skulle ordnas inom Egentliga Finlands landskap.

Ungdomslokalerna fortsätter sin verksamhet, men besökarantalet begränsas.

Åbo filharmoniska orkesters konserter ordnas utan publik resten av året. Också Självständighetsdagens konsert ordnas utan publik, och kan i stället följas med på webben.

Åbo stadsteater ställer in alla föreställningar och liveevenemang.

Enligt den regionala coronagruppens rekommendationer får högst tio personer samtidigt delta i allmänna tillställningar som ordnas inomhus.

Den 2 december kom Regionförvaltningsverket med sina direktiv gällande publiktillställningar. Sammankomster inomhus begränsas till max 10 personer, och det här gäller också för privata tillställningar, och utomhus till 20 personer. Åbo stad informerar senare om hur det här påverkar stadens tjänster. Bland annat är det ännu oklart hur det blir med julmarknaderna i Åbo.

Enligt Minna Arve har coronaläget i Åbo försämrats på kort tid och därför tar man nu till skärpta rekommendationer. Förhoppningen är att situationen ska lugna sig till julen, som också normalt sett är en lugnare tid då människor är mer hemma. Enligt Arve är de nuvarande rekommendationerna strikta men Åbo stad har möjligihet att ta till ännu striktare åtgärder om situationen kräver det. Rent konkret skulle det till exempel kunna handla om att också grundskolorna från årskurs fyra uppåt skulle övergå till distansundervisning.

2 december klockan 12.52: Under tisdagen registrerades 28 nya coronafall i Egentliga Finland. 14 av fallen registrerades i Åbo, 4 i Salo, 3 i S:t Karins, 1 i Loimaa, 1 i Letala, 1 i Masku, 3 i Kimitoön och 1 i Nousis.

1 december klockan 14.00: Nu har striktare rekommendationer getts åt invånare i Egentliga Finland. Det här påverkar bland annat bibliotek, museer och andra kulturinstanser, andra stadiets utbildning och hobbyverksamhet för vuxna. De nya rekommendationerna är i kraft till 23.12. Läs mer här.

1 december klockan 13.54: 50 nya coronafall har registrerats i Egentliga Finland på tisdagen. Av dem är 30 i Åbo, 6 i Salo, 2 i S:t Karins, 4 i Reso, 1 i Loimaa, 2 i Lundo, 2 i Masku, 1 i Nådendal, 1 i Pemar och 1 i Pöytyä. I Satakunta har 4 fall registrerats, 2 i Björneborg, 1 i Raumo och 1 i Karvia.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply