Allt fler länder i Europa stänger ner för att hejda smittspridningen | Utrikes


Många länder meddelar om strängare restriktioner och totala nedstängningar på grund av den förvärrade coronapandemin. I dag sällade sig Grekland till dem.

Grekland tvingas ta till hårdare metoder för att sätta stopp för en accelererad smittspridning. Landet har hittills klarat sig rätt bra under pandemin, med en incidens i nuläget på drygt 100 fall per 100 000 invånare.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis deklarerade på lördagen att landet går in för en partiell nedstängning från och med tisdagen.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Bild: Reuters
Grekland,Kyriakos Mitsotakis

Nedstängningen betyder att restauranger, biografer, barer och gym stängs i Aten och andra större grekiska städer för en månad framåt.

Skolor, frisersalonger och hotell får fortfarande hålla öppet.

I hela landet gäller nattligt utegångsförbud mellan midnatt och klockan 5 på morgonen, munskydd ska bäras inomhus.

– Vi måste agera nu innan trycket på intensivvården för för stort och människoliv är i fara, sade Mitsotakis i ett tv-tal på lördagen.


Grekland har 37 000 registrerade fall av coronasmitta – 1 600 fall konstaterades i går.

Nödläge i Belgien

Belgien, där coronafallen har rakat i höjden de senaste veckorna, har utlyst lockdown vid midnatt på söndagen. Det betyder att belgarna möts av stängda småbutiker och frisersalonger och stränga regler för hur de får umgås med andra.

Sammankomster på fler än fyra personer i offentliga utrymmen förbjuds och bara en person per hushåll får besöka mataffären.

Stormarknaderna får endast sälja nödvändiga varor. Det nattliga utegångsförbudet fortsätter att vara i kraft, liksom också restriktionerna för barer och restauranger.

Skolorna håller öppet, men också i dem iakttas stor försiktighet. Fabriker får fortsätta sin verksamhet.

Restriktionerna är i kraft till mitten av december.

Belgien har Europas högsta incidenstal just nu – 1 500 fall per 100 000 invånare och två veckor.

Brittiska regeringen möts

Också Storbritannien överväger lockdown från och med måndagen. Premiärminister Boris Johnson hänvisar till forskare som säger att viruset nu sprider sig snabbare än vad de vildaste prognoserna har varnat för.

Den brittiska regeringen ska mötas senare idag och besluta om nedstängningen. Dödssiffran i Storbritannien är Europas högsta – 46 299 personer har avlidit i covid-19 där.

coronavirus, storbritannien
Det brittiska samhället hotas av nedstängning
coronavirus, storbritannien
Bild: AFP / Lehtikuva
coronavirus

Slovakien vill testa alla

I Slovakien strävar man efter att testa hela befolkningen på 5,5 miljoner invånare under bara ett veckoslut. Köerna rapporteras ringla långa utanför de 5 000 teststationerna runt om i landet.

slovakien, corona
Köer har uppstått vid de slovakiska testningsstationerna
slovakien, corona
Bild: AFP / Lehtikuva
coronavirus,corona

Myndigheternas ambitiösa plan är att testa de flesta invånare i Slovakien på över 10 år på bara två dagar. Testningen är frivillig och gratis

Premiärminister Igor Matovic har hoppats undvika en strikt nedstängning genom att testa så många som möjligt, och försätta alla exponerade i karantän.

20 000 läkare deltar i operationen samt en stor mängd annan vårdpersonal. Soldater har också kallats in för att övervaka köandet.

Slovakien rapporterade om 2 500 nya fall av covid-19 idag.

Källor: Reuter, BBC, AFPSource link

Be the first to comment

Leave a Reply