Allt fler medarbetare till president Trump är coronasmittade – samtidigt meddelas det om fler smittade republikanska politiker | Utrikes


Antalet coronafall bland president Donald Trumps medarbetare ökar. På fredagen kom beskedet om att Trump och hans hustru Melania är smittade. Trump befinner sig på militärsjukhuset Walter Reed.

Nu har kampanjchefen Bill Stepien, den förra mediechefen Kellyanne Conway och tre republikanska senatorer meddelat att de smittats av viruset.

USA:s president Donald Trump blickar framåt och har ena handen i vädret. Hans kampanjchef Bill Stepien står snett bakom Trump och ser missnöjd ut.
Kampanjchefen Bill Stepien har också smittats av coronaviruset.
USA:s president Donald Trump blickar framåt och har ena handen i vädret. Hans kampanjchef Bill Stepien står snett bakom Trump och ser missnöjd ut.
Bild: AFP / Lehtikuva
Donald Trump,USA,Bill Stepien

Samtliga deltog i en tillställning i Vita huset för en vecka sedan då Trump utsåg Amy Coney Barrett till sin kandidat för domarposten vid Högsta domstolen. Barrett smittades själv av coronaviruset i somras.

Senaten kommer nästa vecka att gå vidare med processen att utse henne till domare.

President Trump får experimentell behandling

President Trump har förflyttats till ett militärsjukhus. Enligt Vita huset lider han av feber och förkylningssymtom.

Presidenten medicinerats med REGN-COV2 – en av de experimentella antikroppsmediciner som har använts mot coronaviruset. Medicinen ordineras också för en rad andra sjukdomar, uppgav Vita husets läkare Sean P. Conley på fredagen för nyhetsbyrån Reuters.

Sent på fredagskvällen amerikansk tid sa Conley också att Trump mår bra och att han inte behöver få extra syre. Presidenten hade då fått en första dos av remdesivir intravenöst. Medicinen tros kunna korta ner sjukhusvistelsen för coronapatienter.

Kellyanne Conway står framför USA:s flagga och talar i en liten mikrofon.
Också Kellyanne Conway har smittats av viruset.
Kellyanne Conway står framför USA:s flagga och talar i en liten mikrofon.
Bild: AFP / Lehtikuva
Kellyanne Conway,USA

Enligt Conley får Trump också D-vitamin, Zink, famotidin, melatonin och aspirin.

Medicinernas effekt är oklar och grundar sig på teoretiska antaganden

Finländska läkare konstaterar att både remdesivir och syntetiska antikroppsmediciner kunde användas i Finland i forskningssyfte, men att det än så länge inte finns tillräckligt med kunskap om hur trygga de är och vilken effekt de har.

I teorin kan de här medicinerna ha en positiv inverkan på återhämtningsprocessen

I teorin kan de här medicinerna ha en positiv inverkan på återhämtningsprocessen om de sätts in i ett tidigt skede, säger både Olli Vapalahti, professor i zoonosvirologi vid Helsingfors universitet och Asko Järvinen, överläkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) till nyhetsbyrån STT.

Man försöker få ner virusmängderna i ett tidigt skede

Flera undersökningar har visat att många covid-19-patienter har stora mängder virus i kroppen då sjukdomen förvärras. Därför försöker man få ner virusmängderna genast i början då patienten har smittats och på så sätt eventuellt kunna påverka tillfrisknandet.

Den medicin som består av syntetiska antikroppar – tillverkad av läkemedelsbolaget Regeneron – undersöks för tillfället kliniskt i USA, det vill säga på patienter. Medicinen är dock inte officiellt godkänd.

Enligt bolaget kan med hjälp av medicinen minska virusmängderna och förkorta återhämtningsprocessen för sådana patienter som inte behöver få vård på sjukhus.

Bygger på teoretiska antaganden

– Men vi talar om helt experimentell vård, som bygger på teoretiska antaganden och iakttagelser som man gjort efter att man testat läkemedlet i provrör eller på djur.

Antikroppar kan också tas från blod hos patienter som har insjuknat i covid-19. Det ämnet fungerar på samma sätt som remdesivir – det vill säga det antas minska virusmängderna och därmed påskynda tillfrisknandet.

Om ett stort antal människor måste vårdas på sjukhus på grund av covid-19 kan man enligt Järvinen överväga att testa remdesivir
och antikroppsmedicin på patienter.

Forskningsresultaten i fråga om effekt och trygghet har hittills dock varit på en sådan nivå att man inte har ansett att det går att använda dem i stor utsträckning.

Enligt Järvinen kan medicinerna användas i testsyfte och i medicinska undantagsfall.

Källa: Reuters, STTSource link

Be the first to comment

Leave a Reply