Amazon får nu endast sälja nödvändiga produkter i Frankrike – hotar avbryta verksamheten helt | Utrikes


Webbhandelsgiganten Amazon hotar att avbryta all sin verksamhet i Frankrike efter att en fransk domstol begränsat Amazons handel till enbart nödvändiga varor.

Domstolen i Nanterre höll med facket om att Amazon bryter mot franska coronarestriktioner och utsätter sina anställda för smittorisk.

Enligt facket tvingas anställda i Amazons logistikcenter arbeta i varandras närhet och i grupper på över hundra personer.

Därför måste Amazon nu minska sitt utbud till enbart livsmedel, hygienprodukter och läkemedel. Om bolaget bryter mot ordern är påföljden en miljon euro i böter i dygnet.

Domstolsordern är i kraft tills Amazon utrett hur riskerna för de anställda ska kunna minimeras. Bolaget har en månad på sig att genomföra utredningen.

Amazon förnekar anklagelserna och uppger att man gör tillräckligt för att minska smittorisken. Enligt bolaget kommer det att tvingas att tillfälligt lägga ned sin verksamhet i Frankrike om domen förblir i kraft.

Amazons väldiga logistikcenter i Maryland i USA
Amazons förnekar att bolaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda sina anställda
Amazons väldiga logistikcenter i Maryland i USA
Bild: AFP / Lehtikuva
Amazon.com

Enligt Amazon skulle det drabba tusentals franska bolag som säljer sina produkter på Amazon.

Amazon uppger att domen kommer att överklagas, men de nya reglerna kommer att förbli i kraft fram till att det kommer ett beslut från högre instans.

Coronaboom

Amazon och flera andra näthandelsbolag har ökat sin försäljning efter att allt fler beslutat om strikta karantänsåtgärder för att stoppa coronapandemin.

Amazon uppger sig ha anställt 100 000 personer i USA under den senaste månaden för att svara på den ökade efterfrågan.

Samtidigt har bolaget på flera håll anklagats för att det inte tar sina anställdas säkerhet på allvar. I början av april hade minst en anställd testat positivt för coronaviruset vid 50 av bolagets 500 lager i USA.

I USA har Amazon också på oklara grunder avskedat anställda som protesterat mot de risker de tvingas ta på jobbet.

I mars anklagade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire Amazon för att sätta ojuste press på sina anställda efter facket uppgett att bolaget vägrar betala lön åt de anställda som inte vill arbeta på grund av risken för coronasmitta.

Hans uttalade kom efter en rad utmarscher vid Amazons lagerbyggnader i Frankrike. Enligt fransk lag har anställda rätt att vägra arbeta om det finns risk för att jobbet utgör en fara för hälsa och säkerhet.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply