Amerikanska smittskyddschefen Fauci varnade för att lätta på restriktionerna för snabbt: ”Följderna kan bli allvarliga” | Utrikes


Amerikanska smittskyddschefen Anthony Fauci varnar för att konsekvenserna kan bli allvarliga ifall USA:s städer och delstater återgår till det normala i ett för tidigt skede. Också andra hälsoexperter var inne på samma linje, då de uttalade sig inför senaten under tisdagen.

Fauci hördes för första gången av senaten sedan mars, då president Trump utlyste nationellt nödläge på grund av pandemin.

Ifall människor samlas igen är det oundvikligt att antalet coronavirussmittor kommer öka, men hur illa det går beror på hur förberedda samhällena är, sa Fauci inför senatens hälsoutskott.

– Det råder inga tvivel om att vi kommer att se nya fall då man lättar på restriktionerna.

Flera hälsoexperter vittnade också om att USA inte är utom fara ännu, trots att Trump uttalat sig om att USA kan ha passerat virustoppen redan i mitten av april.

Trump har drivit på staterna om att börja öppna upp, och bland annat miljardären och bilföretagaren Elon Musk valde att trotsa förbuden och öppnade biltillverkaren Teslas fabrik i Kalifornien i dag.

Fauci befarar att en liten ökning av antalet fall sedan kan leda till större utbrott, och menar att konsekvenserna kan bli ödesdigra.

Han påminde också senaten om att det inte bara handlar om människoliv, utan att ett större utbrott också utgör ett bakslag för återupplivningen av ekonomin.

Fauci uttalade sig redan tidigare i dag för tidningen New York Times där han sa att ett för snabbt återöppnande kan leda till onödigt lidande och onödiga dödsfall.

Inga konflikter mellan Trumpadministrationen och experterna

Under Senatens session framhöll demokraterna främst de faror ett för hastigt återöppnande kan medföra, medan republikanerna å sin sida betonade hur människor och ekonomin lider av förlängda restriktioner.

Demokraterna försökte få hälsoexperterna att kritisera Trumpadministrationens förfarande, republikanerna ville få bekräftelse på att det inte förekommer konflikter mellan administrationen och experterna,

Fauci menade ändå att det inte förekommer några motsättningar mellan honom och presidenten,

– Som jag sagt flera gånger ger jag råd och åsikter som bygger på vetenskaplig bevisning. Han lyssnar och respekterar dem, sa Fauci då en republikansk senator undrade hur Fauci och Trumps relation ser ut.

Förhoppningar om vaccin till hösten

Över 80 000 människor har dött till följd av sjukdomen covid-19 i USA, enligt statistik från John Hopkins-universitetet. Fauci sa ändå att antalet dödsfall sannolikt är högre än så.

Enligt Fauci kan ett vaccin vara aktuellt sent på hösten, eller i början av vintern. Det handlar ändå bara om en förhoppning, eftersom det inte finns några garantier på att man lyckas utveckla ett tillräckligt effektivt och säkert vaccin till dess.

Eftersom det ännu inte är aktuellt med ett vaccin är det viktigt att fortsätta hindra epidemin från att spridas ytterligare, och att försöka dämpa följderna den ger upphov till, sa Fauci.

Senatens session pågår fortfarande, bland annat CNN rapporterar direkt. Artikeln uppdateras.

Källor: New York Times, AP, CNN, ReutersSource link

Be the first to comment

Leave a Reply