Analys: Alla steg är viktiga för att få oss att tala mer om orken under coronakrisen | InrikesKampanjen Finland fixar det ska få folk att göra goda gärningar under coronakrisen. Hoppas att vi är på väg mot ett aktivare grepp då vi diskuterar ork och mental hälsa under omständigheterna som råder, skriver Svenska Yles politiska reporter Anders Karlsson.

President Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) var på fredagen med om att starta en kampanj som ska bidra till att finländarna orkar under coronakrisen. ”Finland fixar det” ska uppmuntra folket att göra goda gärningar.

I sitt öppningsanförande sa presidenten att bättre tider är att vänta då vi klarat av krisen. Han använde ett kraftigt språk då han beskrev coronaviruset, som för att understryka situationens allvar.

Niinistö uppmanade folket att kämpa på, men talade också för självdisciplin. Vi måste orka länge än, kunde man läsa mellan raderna.

Statsminister Marin talade mer om kampanjen, men nämnde också solidaritet och att vi måste ge våra känslor utrymme.

Aktivt grepp behövs då vi bearbetar krisen

Själva kampanjen antog kanske inte än speciellt konkreta former. Oberoende av sin exakta utformning är den välkommen och det är bra att våra högsta ledare tar en synlig roll.

Många har saknat djupare tankegångar om hur vi ska orka under krisen och vad vår plan ur den är.

Det hör till vår finländska stil att inte tala mycket om känslor och problem i samband med kriser. Den strategin har inte fungerat speciellt bra tidigare.

Spåren som 1990-talets ”lama” lämnade efter sig är så pass djupa att vi borde förstå att genast börja motarbeta och bearbeta problemen som vi ser att kommer att uppstå på grund av coronakrisen.

Hoppas att vi i och med kampanjen är på väg mot ett aktivare grepp då vi diskuterar ork och mental hälsa under omständigheterna som råder.

Förståelse för problemen borde i alla fall finnas hos våra högsta förtroendevalda. Niinistö var med i dagspolitiken på 1990-talet och många i den nuvarande regeringen är barn av recessionen.

Samtidigt finns det orosmoment redan nu. Föreningen Psykisk hälsa Finland lyfte fram att viktiga sociala stödtjänster ligger nere.

Välkommet besked, oberoende av vad det blir

Fredagen bjöd på en välkommen nyhet och kanske en ljusglimt. Regeringen dryftar nästa vecka planen ur krisen och i vilken ordning restriktionerna KANSKE kan börja hävas.

Samtidigt underströk både Marin och Niinistö vikten av att inte förivra sig.

Det är naturligtvis möjligt att några restriktioner inte hävs inom en nära framtid. Oberoende gör det gott för finländarna att veta att någon form av besked om något är på väg.

Ovissheten är värst. Har man ett mål och hopp om en bättre framtid så orkar man bättre.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply