Analys: Det är lätt att stanna i Nyland om det räddar människoliv – men regeringens isolering gör livet krångligt för många | InrikesFinlands befolkning får inte längre röra sig fritt i sitt eget land. Hela Nyland isoleras för att spara människoliv – men till priset av att våra grundläggande rättigheter begränsas. Nu prövas folks förtroende för regeringens tuffa åtgärder, skriver Svenska Yles politiska reporter Linda Söderlund.

Först uppmanades vi jobba på distans och alla hobbyn och tillställningar ställdes in. Sedan stängdes skolorna och landets gränser. Sedan kom beskedet om att restaurangbesöken förbjuds. Och på fredag spärras Nyland av från resten av landet.

Hittills har finländarna utan alltför mycket knorr accepterat att våra liv begränsas. Några har visserligen fuskat och inte brytt sig om rekommendationerna.

Men kan vi också svälja att polisen och försvaret ska börja vakta motorvägarna till och från Nyland?

De senaste veckorna har man fått nypa sig i armen för att försäkra sig om att allt som händer, verkligen är på riktigt. Och allt har gått så otroligt snabbt.

Viruset sprids snabbare än man först trodde

Regeringens beslut att isolera Nyland från resten av Finland har också genomförts rekordsnabbt.

I måndags ansåg justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) fortfarande att hon inte hade fått tillräckliga bevis på att en isolering av Nyland är en absolut nödvändig åtgärd.

Två dagar senare håller regeringen en presskonferens där de intygar att de nu har de bevis som behövs. Att isolera Nyland är en absolut nödvändig åtgärd för att skydda mänskors liv och hälsa, anser regeringen.

Det är Institutet för hälsa och välfärd, THL, som har levererat bevisen. Det finns nya uppgifter från Italien som visar att coronaviruset smittar lättare än man tidigare trott.

THL räknar med två olika scenarier. Bedömningen är nu att cirka 11 300 coronapatienter behöver sjukhusvård och av dem behöver 3 600 intensivvård. Enligt det värre scenariot behöver 5 000 intensivvård.

När epidemin är som svårast kan upp till 500 finländare behöva intensivvård samtidigt. Det kommer att sätta enorm press på sjukvården. Många kommer att dö.

Regeringen vill därför göra spridningen av coronaviruset långsammare. Det finns flest coronafall i Nyland och därför ska landskapet isoleras i tre veckor.

Krångliga arbetsresor och länge till permission

För oss som bor i Nyland får det här stora konsekvenser. Jag kan till exempel inte åka och hälsa på mina föräldrar i Åboland.

De som bor utanför Nyland är förstås däremot tacksamma för att vi nylänningar inte sprider coronaviruset i deras landsända.

För de som jobbar i Nyland, men bor utanför landskapet, blir arbetsresorna krångliga. Jag ser framför mig hur kön på motorvägen växer då någon försöker övertyga gränsvakten om att hen har ett så viktigt jobb att hen måste få åka över gränsen.

Regeringen är visserligen tydlig med att de som har kritiska jobb ska få åka över landskapsgränsen, men det finns garanterat otydliga fall.

Hur blir det om ens käraste bor på fel sida om landskapsgränsen? Krävs det att man är gift för att få lov att åka och hälsa på? Det här gav regeringen inga svar på ännu.

På Nylands brigad spottar och fräser österbottningarna och åbolänningarna. På grund av coronaviruset har de inte haft permission på flera veckor. Nu kommer det att dröja ännu längre innan de får åka hem.

Det är omöjligt att på förhand förutspå alla konsekvenser de stängda landskapsgränserna kommer att ha.

Nyland kan isoleras redan på fredag

Jag kan lite motvilligt svälja att jag inte får hälsa på mina föräldrar. Och nylänningarna kan nog låta bli att åka på skidsemester till Lappland eller ut till sina stugor i skärgården.

Om det räddar människoliv är det lätt att avstå.

Men för många andra påverkas livet varje dag av att Nylands gränser stängs. Tycker de också att det här är en absolut nödvändig åtgärd?

Regeringen ger lagförslaget till riksdagen i morgon. Sedan ska grundlagsutskottet börja väga nödvändigheten att isolera Nyland mot folks grundlagsenliga rätt att röra sig fritt i landet.

Redan på fredag kan riksdagen klubba igenom lagen.

Efter det börjar landskapsgränsen på alla stora motorvägar övervakas och de flesta tåg och bussar ställs in.

Och först när epidemin är slut vet vi om det här var rätt beslut.

Kl. 00.08 Texten preciserades så att det är tydligt att rörelsefriheten begränsas för hela Finlands befolkning, inte endast för nylänningarna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply