Analys: Regeringens samarbetsförmåga äventyras ytterligare när Centern och De gröna fortsätter att snäsa åt varandra | Inrikes


Uppståndelsen kring utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har igen accentuerat konflikten mellan Centern och De gröna. Trycket ökar inför kommunalvalet och försvårar regeringens arbete, skriver Svenska Yles politikreporter Anders Karlsson.

Ingen hade väl trott att samarbetet i regeringen mellan Centern och De gröna skulle förlöpa friktionsfritt. Partierna ser olika på många centrala frågor, som till exempel miljöpolitiken, sysselsättningspolitiken och regionutvecklingen.

Uppståndelsen kring utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har fått varven att gå höga på ett sätt som gör att situationen ser tragikomisk ut.

Partierna har utbytt spydiska kommentarer och beskyllningar. Centern irriterar sig på att De gröna inte vill se något fel i det egna agerandet och De gröna irriterar sig tillbaka. Alla utom en av Centerns ledamöter röstade för förtroendet för en person som man antyder att man inte har förtroende för.

Många viktiga beslut väntar regeringen. Statsminister Sanna Marin (SDP) har mycket att stå i om hon ska få partierna att komma överens. Regeringen är verkligen i behov av samtal.

Sysselsättande åtgärder måste fås fram

Regeringen måste visa sig på styva linan gällande sysselsättningen. Besluten har otaliga gånger skjutits fram. Pensionsslussens öde är en möjlig tvistefråga.

Nu har det dyrt och heligt lovats att något sker ännu i år, helst före jul. Kompromissviljan beskrivs trots allt som stor.

Man kan fråga sig hur det står till med förtroendet efter alla läckor och konstiga utspel i samband med fallet Haavisto.

Det är för regeringens trovärdighets skull inte ett alternativ att vänta och se ännu några månader. Något måste presenteras, med risk för att det ser urvattnat ut.

Centern part i många tvistefrågor med de andra partierna

Centern och De gröna är oense om planerade klimatåtgärder. Torvproduktionen och bilismen har figurerat i offentligheten.

Näringsminister Mika Lintilä (C) och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) har mer eller mindre grälat om coronarestriktionernas inverkan på turismbranschen – en debatt som inte lär försvinna under vintern och våren.

Bekämpningen av coronaviruset och vaccinationsstrategin kräver sammanhållning.

I vår diskuteras fler svåra sysselsättningsfrågor, där Centern vill se framsteg. Det gäller bland annat möjligheten att ingå lokala avtal och förändringar i arbetslöshetsskyddet.

Vidare borde en plan för hur man ska börja balansera den offentliga ekonomin komma till.

Centerns ex-ordförande Katri Kulmuni tog tillfället i akt och skällde ut regeringens sysselsättnings- och ekonomiska politik.

Trycket ökar och kommunalvalet är nära

Hur starkt och i vilken form fallet Haavisto ännu dyker upp återstår att se.

Regeringen hålls ihop så länge alla partier har något att vinna på en medverkan i den. Alla tvingas gå med på kompromisser som känns svåra.

Mycket kretsar ändå kring Centern, som är en part i många tvistefrågor. Uppståndelsen kring fallet Haavisto ökar ytterligare på trycket.

Närheten till kommunalvalet och de usla gallupsiffrorna gör att Centerns tolerans för ofördelaktiga beslut i regeringen ytterligare minskar.

Det gör det om möjligt ännu svårare för regeringen Marin att fatta tuffa, långtgående beslut.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply