Analys: Vägen ut från Nyland ligger öppen – men vägen ut ur krisen syns ännu inte | InrikesPandemitoppen ligger fortfarande framför oss och ingen vet när restriktionerna kan avvecklas – eller om man kanske tvingas återinföra dem i höst. Ingen vill tala om månaderna som kommer efter maj och juni, skriver Magnus Swanljung.

De goda nyheterna först. Vi finländare har hittills tillsammans lyckats hålla coronaviruset på mattan. Talkot biter.

Enligt hälsovårdsmyndigheterna har sjukvården inte hittills belastats så mycket som man befarade, intensivvårdsplatserna räcker till och avspärrningen av Nyland har gett resten av landet tid att bygga ut vårdkapaciteten.

Vi har alltså framgångsrikt köpt tid. Men vad betyder det egentligen? Betyder det att vi nu är närmare slutmålet? Och vilket är egentligen slutmålet?

Det är möjligt att vi måste återinföra en del av restriktionerna senare.― statsminister Sanna Marin

I dag berättade regeringen att det inte längre finns juridiska skäl för att hålla gränserna till Nyland stängda.

Ändå verkar vi vara långt ifrån en situation där man kan börja avveckla övriga begränsningar.

I själva verket uppmanade regeringen oss att fortsätta leva som om gränsen till Nyland de facto fortfarande vore stängd.

Nästa vecka får regeringen en första bedömning av den arbetsgrupp som ska hitta en väg ut ur krisen.

Men tills vidare är budskapet glasklart: ännu finns det inget utrymme för att börja slira eller testa gränser – bara genom disciplin kan vi snabbt finna en väg ut ur krisen och så småningom luckra upp de begränsningar som hotar bli allt dyrare såväl ekonomiskt som socialt.

Och naturligtvis, det som är viktigast: att rädda liv.

Finns ingen kristallkula

Ändå kvarstår obehagliga frågor som ingen riktigt gärna vill tala om. Det kan helt enkelt hända att det inte finns någon snabb väg ut ur coronakrisen hur man än vänder sig. Det är inte säkert att det finns någon väg som räddar fler liv än någon annan.

Den tidigare omsorgsministern och statistikern Osmo Soininvaara (Gröna) skrev under påsken en aningen nedslående analys. Hans slutsats var att vi oavsett strategi kan vara tvungna att leva med olika begränsningar ända tills det finns ett vaccin mot covid-19.

En allmän uppfattning bland forskare är att ett vaccin kan finnas att tillgå i stor skala hösten 2021.

Statsminister Sanna Marin (SDP) berättade idag ärligt att man inte har någon långsiktig plan. Nästa vecka hoppas man bilda sig en första försiktig uppfattning om när det är rätt tid att avveckla restriktionerna.

– Vi har ingen kristallkula. Det är möjligt att vi blir tvungna att återinföra en del av restriktionerna senare om läget förändras, konstaterade Marin på en direkt fråga.

Jag har inte hört henne självmant säga det tidigare.

Hon fick medhåll av experter vid Social- och hälsovårdsministeriet och THL. Ännu vågar man inte säga någonting om när epidemin når sin kulmen. Enligt strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pulkki kan det bli i maj eller juni, men ännu är det för tidigt att säga.

De närmaste veckorna borde THL:s undersökningar visa hur många finländare som redan har utvecklat antikroppar mot covid-19. Efter det kan modellerna bli mer tillförlitliga.

Samtidigt dundrar oppositionen på med krav på fler restriktioner. Sannfinländarna talar tvärsäkert om hur man ska stoppa epidemin för att sedan kunna lägga den bakom sig. Samlingspartiet talar gärna om hur de privata vårdbolagens tester ska rädda oss ur krisen.

Men hur skiljer sig egentligen deras strategier från regeringens? Finns det verkligen en så enkel väg ut?

Också oppositionen hoppas fromt på ett snabbt avslut.

Ingen verkar speciellt gärna tala om de månader som infaller efter maj och juni. Kanske för att hösten kan bli lång och mörk och för att det aldrig är roligt att presentera dåliga nyheter.

Är det att måla fan på väggen, eller borde vi börja förbereda oss för nya utmaningar genom en ärligare diskussion om den närmaste framtiden?Source link

Be the first to comment

Leave a Reply