Ännu striktare begränsningar för invånare och företag diskuteras inom regeringen – justitieminister Henriksson: Än finns det inte skäl att spärra av Nyland | Inrikes


Statsminister Marin skriver på Twitter att regeringen förbereder att begränsa verksamheten i privata lokaler. Det kan innebära till exempel att stänga restauranger. Enligt justitieminister Anna-Maja Henriksson är ribban hög för att spärra av Nyland.

Regeringen jobbar för högtryck för att hålla tillbaka coronavirusepidemin, försäkrar statsminister Sanna Marin (SDP).

Det kan bli aktuellt med nya begränsningar på grund av coronaviruset inom kort. Det kan gälla både invånarnas rättigheter att röra sig inom landet. Även restauranger, nattklubbar och pubar kan tvingas hålla stängt.

Finansminister Katri Kulmuni sa tidigare i dag att det är sannolikt att rörelsefriheten begränsas ytterligare.

Marin skriver ändå att lagstiftningen är tungrodd för en del av åtgärderna. Det finns strikta direktiv som ska följas och det kan ta flera dagar att få förberedelserna genomförda.

– Regeringen är beredd att agera på alla nödvändiga sätt för att hålla tillbaka epidemin, för att försäkra oss om att hälsovården kan fungera och för att skydda riskgrupperna, skriver Marin.

Hoppa över Twitterpostning

Statsministern skriver vidare att det kan finnas skäl att se över lagstiftningen när allt har lugnat ner sig.

Nu jobbar alla under tidspress med de verktyg som finns tillhanda och inga åtgärder uteblir på grund av ovilja, lovar Marin.

Justitieminister Henriksson: Än finns det inte skäl att spärra av Nyland

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att ribban måste vara ytterst hög för att begränsa människors rörelsefrihet så att man spärrar av hela områden eller orter.

– Tröskeln är väldigt hög. Det betyder som jag ser det att det måste finnas en faktabas. Våra hälsovårdsmyndigheter måste klart uttala att läget är sådant att det här är en absolut nödvändig åtgärd för att skydda människors liv och hälsa.

Anna-Maja Henriksson under regeringen presskonferens den 16.3.
Anna-Maja Henriksson under regeringens presskonferens den 16 mars.
Anna-Maja Henriksson under regeringen presskonferens den 16.3.
Bild: Petteri Bülow / Yle
coronavirus,Wuhan-coronavirus,Regeringen Marin,Anna-Maja Henriksson,2019–20 coronavirus outbreak in Finland

– Det är inget man lättvindigt kan ta till eller för att man tycker att det kunde vara en god idé. Och åtminstone ännu så har jag inte sett den faktabasen när det gäller Nyland, säger Henriksson.

Även om regeringen har utlyst undantagsförhållanden och tagit i bruk beredskapslagen ger det inte automatiskt myndigheterna rätt att begränsa människors rörelsefrihet.

Måste beredas grundligt

Henriksson påpekar att sådana begränsningar skulle vara ett betydligt större ingrepp i de grundläggande fri- och rättigheterna än de åtgärder som regeringen hittills vidtagit.

Enligt Henriksson finns det inte risk för att regeringen plötsligt spärrar av till exempel hela Nyland.

– Jag utgår som justitieminister ifrån att vi har en god lagberedning och att det måste ta den tid det tar.

Det har en viss betydelse för människor om man plötsligt inte får resa i landet. Är det möjligt att regeringen kan ge en brådskande förordning som träder i kraft omedelbart?

– Jag har väldigt svårt att se att den här kan ges som en brådskande förordning.

Artikeln uppdaterad kl. 12.18 med intervjun med Anna-Maja Henriksson.

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply