Anställd vid intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS bekräftas vara smittad av coronaviruset: “Risken är mycket liten att personen smittat patienter” | Åboland


Den anställda är den första smittade vid avdelningen och man följer med läget mycket noggrant, säger chefsöverläkaren Mikko Pietilä vid Åbo universitetscentralsjukhus, ÅUCS.

På fredagen 3 april meddelade Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt att en person som är anställd vid intensivvårdsavdelningen vid ÅUCS blivit smittad av coronaviruset.

Den anställda befinner sig nu i karantän, och enligt chefsöverläkaren Mikko Pietilä är risken för att personen skulle ha smittat patienter mycket liten.

– Vi misstänker att den anställda inte har smittats på arbetsplatsen. Men vi följer med läget mycket noggrant.

Ökat antalet tester för personalen

ÅUCS vårdar just nu 12 personer som smittats av coronaviruset och ytterligare tre personer vårdas utanför sjukhusets egna lokaler.

Man har nu ökat antalet tester för personalen, men än så länge lönar det sig inte att testa symptomfria människor, säger Pietilä.

– Men vid minsta möjliga symptom testar vi.

Provrör med misstänkt covid-19 smitta
Vid minsta möjliga symptom testar man personalen för att undvika smittospridning, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä vid ÅUCS.
Provrör med misstänkt covid-19 smitta
Bild: Lehtikuva
coronavirus,laboratorieprov

På fredagen meddelade distriktet att 94 människor i Egentliga Finland bekräftats vara smittade av coronaviruset.

En förändring från tidigare är att många av de nya fallen är människor som är mycket äldre än tidigare. Flera av dessa fall är sådana att smittkällan inte kunnat fastställas.

Därför understryker distriktet hur viktigt det är att personer i riskgrupperna håller sig i karantän.

Besök till Åucs alla sjukhus har tillsvidare i huvudsak förbjudits.

Besök kan tillåtas endast om det gäller besök hos en kritiskt sjuk patient, barnpatient eller terminalvårdspatient.

Om det gäller förlossning, får make eller stödperson beledsaga föderskan. Sjukhuspersonalen beslutar från fall till fall om besök kan tillåtas.

Eftersom begränsningar i besöken förståeligt nog inger bekymmer, ångest och sorg, har sjukvårdsdistriktet öppnat en telefonservice till stöd för sjukhuspatienternas anhöriga.

Anhöriga kan diskutera konfidentiellt med sjukhusprästerna om sina tankar och känslor. Denna form av stöd nås dagligen, också under veckoslut, mellan klockan 9 och 16 på nummer: 040 341 6676.

Enligt pressmeddelandet från Egentliga Finlands Sjukvårdsdistrikt.

Följ med läget i realtid – nu också kommunvis

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har idag också meddelat att man nu kan se antalet insjuknade i Finland enligt kommun på deras coronakarta (länk).

Där står det för tillfället att de bekräftade fallen är 80 och inte 94. Enligt Pietilä är orsaken att THL:s data ligger ungefär ett dygn efter sjukvårdsdistriktets.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply