Anton Lundell tillbaka efter corona och karantän: “Precis som den första skoldagen” | Sport


I februari gjorde Anton Lundell sin A-landslagsdebut och slogs om titeln som poängkung i hockeyligan. Sen drabbades både han och HIFK av coronaviruset. Två månader senare är 19-åringen tillbaka i spel och siktar på en drömavslutning på säsongen med FM-guld och VM-spel.

Det har varit en minst sagt speciell säsong för Anton Lundell.

Början gick som en dans. I höstens försenade NHL-draft plockades han i den första rundan som tolfte spelare totalt av Florida Panthers. Och vid årsskiftet var han lagkapten när juniorlejonen kom hem från Kanada med VM-brons. Samtidigt imponerade han i FM-ligan med ett poängsnitt på en pinne per match, 16+9=25 på 25 matcher.

19 år gammal fick han därför debutera för A-landslaget i EHT-turneringen i Sverige i februari. Matcher som blev Lundells sista på ett bra tag. Coronabubblan sprack rejält i Malmö och HIFK-centern var en av de som drabbades.

– Speciellt i början gick dagarna väldigt långsamt med mycket lugn och ro. Men efter att jag kämpade mig igenom det och fick börja träna igen har jag varit full av energi, berättar Lundell i en intervju med Yle Urheilu.

“Är en allvarlig sjukdom”

Lundell hade inga seriösare symtom under sin tid som coronavirussmittad, men förutom den fysiska påfrestningen var också den mentala biten jobbig med funderingar om hans säsong kunde vara över. Det gällde att tänka positivt.

– Jag litade på att sjukdomen går över och att jag repar mig bra. Med sjukdomar går det inte att ta några risker. Det handlar om en allvarlig sjukdom som vi inte ens vet så mycket om ännu, säger Lundell till Yle.

– Direkt när jag fick lov av läkarna började jag träna normalt igen. Det har varit en rätt bra period.

Men efter att Lundell på eget håll tillfrisknat spreds smittan i hans lag HIFK. Helsingforsklubbens spelare sattes i karantän och väntan på nästa ligamatch blev lång.

Spelarna testades fyra gånger under två veckor och fick vänta länge på att återuppta träningen.

– När killarna kom till hallen efter karantänen var alla ganska ivriga. Precis som om det skulle ha varit den första skoldagen, berättar Lundell om när han fick återförenas med sina klubbkompisar.

HIFK tvåa i grundserien

På fredag kväll var det så äntligen dags för HIFK:s första match på en månad, och Lundells första framträdande på två månader.

IFK slog Pelicans på hemmaplan med 3–2 och säkrade andra platsen i ligatabellen. Bara Lukko har varit bättre i vinterns grundserie och HIFK:s målsättning inför slutspelet är klar: guld.

– Det är vårt mål. Lätt blir det inte, hårda lag som har spelat bra kommer emot. Men vi litar på att vi är redo när de avgörande matcherna startar, säger Lundell, vars HIFK i kväll ställs mot Pelicans på nytt, nu i Lahtis.

– Matcher är alltid matcher. Det är bra att få några i kroppen så vi får upp känslan och är beredda när slutspelet startar, säger Lundell som inte lär blir långlivad i Finland innan NHL kallar.

Vill vinna guld för tränaren

Också för HIFK-tränaren Jarno Pikkarainen blir vårens matcher hans sista i klubben, innan rödtröjorna byter tränare.

– Vi vill vinna mästerskapet för “Pike” och för klubben. “Pike” är en stor del av vår resa och har varit en viktig figur, säger Lundell.

Hur hockeyligans slutspel ska genomföras är ännu oklart. Frågetecken finns också kring arrangemangen av vårens VM i Riga. Men en sak är säker, Anton Lundell vill vara med i Lettland i maj.

– Det skulle vara en stor ära att få komma till VM. Det kräver att jag ger allt och spelar bra, säger Anton Lundell inför slutspurten av sin märkliga säsong.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply