Använd munskydd – då skyddar du också dem som inte kan använda ett själva | Åboland


Genom att använda munskydd kan du minska på mängden virus som når dig. Men alla kan inte använda munskydd, och för att uppnå resultat måste så många som möjligt bära dem. Det säger Pentti Huovinen, som är professor i bakteriologi och överläkare vid ÅUCS.

Att Institutet för hälsa och välfärd (THL) nu rekommenderar ansiktsskydd beror som bekant på att coronaviruset smittar via droppar då en sjuk person hostar, nyser, talar eller sjunger.

Enligt Huovinen har man räknat ut att det ur våra munnar kommer ut mer än tusen av dessa droppar per sekund.

Det är därför som ansiktsskydd ses som ett viktigt verktyg i att minska smittspridningen.

– Då vi håller två meters avstånd till varandra, faller de stora dropparna ner innan de når närmaste människa. De små dropparna förblir i luften och det är därför man riskerar att bli smittad då man vistas nära någon smittad person, speciellt inomhus, säger Huovinen.

Alla klarar inte av att bära munskydd

Alla kan inte använda ansiktsskydd, eller munskydd som de också kallas, av olika hälsoskäl. Exempelvis personer med astma kan få problem med andningen.

– Om man inte kan använda ett munskydd är det viktigt att komma ihåg att hålla avstånd. Naturligtvis är det också viktigt då man använder munskydd, men ännu viktigare utan.

Effekten av att använda ansiktsskydd grundar sig delvis på att så många som möjligt använder dem på ett ändamålsenligt sätt.

Mies poseeraa kameralle ravintolassa.
Pentti Huovinen säger att vi ska använda munskydd i alla situationer då vi är nära varandra.
Mies poseeraa kameralle ravintolassa.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle
Pentti Huovinen

Munskyddet skyddar troligtvis också dig själv

Men var och när är det alltså man ska använda munskydd?

Enligt institutets rekommendation ska man bland annat använda munskydd då man använder kollektivtrafik och på platser där det är svårt att undvika närkontakt.

– I alla situationer där vi är nära varandra ska vi använda munskydd för att minska på spridningen av droppar.

Ansiktsskydd kan också minska mängden virus som når oss. Därmed finns det en möjlighet att risken för att smittas blir mindre, eftersom man inte kommer i kontakt med en tillräcklig mängd virus.

Flera studier tyder på att munskydd av tyg kan förhindra spridningen av viruset. Det skriver Karolinska Institutet som granskat den befintliga forskningen på området.

Hitta ett munskydd som passar dig
Det finns olika modeller att välja mellan så det gäller att hitta ett som passar ditt ansikte och som du kan andas igenom. Munskyddet ska sitta tätt mot ansiktet och täcka munnen, näsan och hakan.

Ta med flera munskydd och handdesinfektion
Plocka med dig många munskydd så att du kan byta under dagen. Du behöver också handdesinfektionsmedel så att du kan desinficera händerna – det behöver du göra innan du sätter på dig ett nytt och rent skydd. Det går också att tvätta händerna med tvål och vatten innan du byter skydd. THL rekommenderar att du byter munskyddet om det blir fuktig eller smutsig. Återanvänd inte ett använt skydd.

Ta på munskyddet i god tid innan du stiger på bussen eller ett annat fortskaffningsmedel

Se men inte röra!
Rör inte munskyddet och dra den inte under hakan eller upp på pannan. Om du rör vid munskyddet under användning, tvätta eller desinficera händerna före och efter beröring.

Ta av på rätt sätt
När det är dags att byta munskydd eller när du inte längre behöver det ska du göra så här: Rengör händerna och ta tag i munskyddets band. Det är viktigt att du inte rör munskyddets utsida. Därefter ska du slänga engångsmunskyddet i soporna eller lägga det återanvändbara tygmunskyddet i en plastpåse eller direkt i tvättmaskinen. När du utfört proceduren ska du tvätta eller desinficera händerna igen.

Rengöring av tygmunskydd
Tvätta tygmunskyddet i 60 grader efter varje användning eller koka det i fem minuter i vatten med en liten mängd tvättmedel. Skölj skyddet och torka det på en plats med frisk luft.

Källa: Institutet för hälsa och välfärd

Det finns en mängd olika ansiktsskydd att välja mellan, både engångsalternativ och olika tygmasker som tvättas och återanvänds. Priset på de olika skydden varierar.

Pentti Huovinen säger att det är svårt att säga vilket skydd som är “bäst”.

– Man måste testa sig fram och lita på vad tillverkarna säger om masktyp och skyddseffektiviteten. Huvudsaken är att man använder någon typ av ansiktsskydd.

Här kan du se en video på hur man ska använda munskydd på rätt sätt:Source link

Be the first to comment

Leave a Reply