Bakslaget för finländsk landslagsfotboll – mittbackslöftet Malick Thiaw ska spela U21-EM för Tyskland: “Skulle vara material för vårt A-landslag” | Sport


Är Mailck Thiaw förlorad? Finland kan bara hålla tummarna för att den unge mittbacken ändrar sig när han ska välja A-landslag. I mars ska han spela mästerskap för Tyskland.

Den tysk-finske mittbacken Malick Thiaw har tagit ett steg längre bort från Finlands fotbollslandslag. När Tyskland presenterade sin U21-trupp i går fanns Thiaw med.

Ett bakslag för finländsk landslagsfotboll, medger U21-landslagets förbundskapten Juha Malinen. Men också ett rimligt val av 19-åringen.

– Han pratar finska och har tillbringat mycket tid i sin barndom hos sin mormor i Finland, men han har bott i Tyskland, säger Malinen till Yle Urheilu.

Thiaw har finsk mamma och senegalesisk pappa, men är född i Tyskland och fick nyligen tyskt pass. Han hade därmed tre olika landslagsalternativ.

Med i U21-EM

Förra våren var det nära att det hade gått annorlunda. Thiaw ska ha godkänt en inbjudan till en landskamp för Finland mot Ungern, men matchen ställdes in på grund av coronaviruset.

Nu ska Thiaw – med fem raka matcher från start i Bundesliga-jumbon Schalke 04 – spela U21-EM för Tyskland. På grund av pandemin är mästerskapet uppdelat och i slutet av mars avgörs gruppspelet.

Tyskland möter Nederländerna, Rumänien och Ungern.

– Jag känner stolthet över att vara uttagen till Tysklands U21-landslag för första gången, säger Thiaw på Schalke 04:s webbplats.

Kontakt med Kanerva

På ett år har mycket hänt.

– Han har blivit ordinarie i Bundesliga. Det här har lett till att han skulle vara mer aktuell för spel i vårt A-landslag än i mitt U21-lag, säger Malinen.

I samband med att A-landslagets förbundskapten Markku Kanerva tog ut truppen till Nations League-avslutningen i höstas gav han en lägesuppdatering om Thiaw.

Kanerva hade haft kontakt med Thiaw och hoppades att mittbacken skulle fortsätta att få speltid i Schalke.

– Han skulle vara material för vårt A-landslag. Jag och ”Rive” har pratat mycket och han har också pratat med Malick, säger Malinen.

Thiaw är uttagen i det tyska U21-landslaget, men det betyder inte att hoppet är helt ute för Finland. Så länge Thiaw inte spelar en A-landskamp för Tyskland är han inte låst på herrnivå.

– Vi kan bara hålla tummarna för att han väljer Finland i något skede. Han måste utvecklas rätt mycket för att ta en plats i Tysklands A-landslag. Konkurrensen är på en helt annan nivå jämfört med vårt landslag, säger Malinen.

Markku Kanerva tar ut sin A-landslagstrupp till VM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina och Ukraina samt landskampen mot Schweiz i morgon.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply