Bara en person får intensivvård för covid-19 i Finland – experter om tomma intensivvårdsavdelningar: ”Sjukdomen var också mildare i Spanien under sommaren” | Inrikes


Ingen patient har fått intensivvård för covid-19 inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt på över en månad, och för tillfället vårdas bara en person på intensiven i hela Finland med anledning av viruset.

Viruset har ändå inte försvagats, uppskattar de experter Yle Uutiset har intervjuat.

– Det finns olika typer av virus, men det finns inga garantier för att vi i Finland skulle ha ett virus som orsakar mildare symtom än i andra länder, säger Ville Penttilä som är chef för intensivvården vid HUS.

THL:s generaldirektör Markku Tervahauta håller med.

– Det skulle vara önskvärt med ett sådan fenomen. Det finns ändå inga starka bevis på att fallet skulle vara så, konstaterar Tervahauta.

Enligt Penttilä på HUS kan samma virus bete sig olika beroende på yttre omständigheter.

En möjlig orsak till att så få patienter får intensivvård för covid-19 i Finland kan vara att luftvägsinfektioner orsakade av viruset kan vara en aning mildare på sommaren, säger Penttilä.

– Det ser ut som att sjukdomen varit mildare under sommaren också i Spanien, enligt den information jag fått. De allvarliga komplikationerna ska ha varit färre till antalet jämfört med i våras.

Penttilä vill ändå påminna om att pandemin inte är över i Spanien heller. I Katalonien – där befolkningsmängden är något högre än i Finland – vårdas för tillfället 140 personer på intensiven.

Vad betyder det att antalet som får intensivvård är lägre?

Den största orsaken till de tomma intensivvårdsavdelningar är enligt både Penttilä och Tervahauta att yngre personer insjuknat under sommaren, och de har oftast mildare symtom.

– Jag anser att det beror på att de som smittats av sjukdomen i Finland är unga vuxna och barn. Risken för att de ska insjukna svårt är mindre än hos äldre och personer med grundsjukdomar, säger Penttilä.

En annan orsak är att viruset inte lyckats spridas särskilt mycket i samhället, menar experterna.

– I första hand är de tomma intensivvårdsavdelningarna ett tecken på att antalet nya fall är måttligt jämfört med i våras, säger Tervahauta.

– Det totala antalet fall i Nyland är så lågt att folk inte hamnat på intensiven. Man testar folk också nu i högre utsträckning, vilket innebär att man bättre lyckas diagnostisera sjukdomen och spåra smittkedjorna, säger Penttilä.

En betydande orsak till att coronaviruset inte lyckats spridas så mycket är enligt experterna att finländarna har lärt sig att skydda sig på ett sätt som situationen förutsätter.

Särskilt personer i medelåldern, äldre personer och personer med grundsjukdomar har skyddat sig bättre nu än i våras, enligt Penttilä.

– Vi lyckas hålla säkerhetsavstånd och handhygienen är mycket bättre. Ansiktsskydd används i situationer där personer i riskgruppen närvarar, såväl på sjukhus som på polikliniker, förklarar han.

Viruset har inte heller spridits i stor utsträckning på åldershem och vårdanstalter, säger Tervahauta.

Men än är faran inte förbi, påminner både Tervahauta på THL och Penttilä på HUS.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Vain yksi potilas on Suomessa koronaviruksen takia tehohoidossa, mutta asiantuntijat vakuuttavat, että virus ei ole heikentynyt skriven av Ari Tuhkanen. Artikeln är översatt av Josefin Flemmich.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply