Beskedet: Trump lämnar sjukhuset – Nyheter (Ekot)


Presidenten uppger själv på sociala medier att han kommer lämna sjukhuset klockan halv ett i natt svensk tid. På Twitter skriver presidenten att han “inte har mått så här bra på 20 år”.

Men faran är inte helt över än säger Trumps läkare. Läkarna är fortfarande på sin vakt. Han kommer fortsatt att vårdas av ett professionellt läkarteam från Vita huset.

– Om vi kan konstatera att tillståndet fortsätter att vara stabilt fram till måndag kan vi dra en lättnadens suck, säger Conley.

Det är fortfarande oklart om presidenten fortfarande är smittsam.

– Det finns inga tecken på att han har kvar virus som kan överföras till andra. Så fort vi kan identifiera det, vi pratar om ett 10 dagars fönster, men det kan vara tidigare eller lite senare, sen kommer vi undersöka presidenten kliniskt, säger Sean Conley på pressträffen.

Trump har vårdats på sjukhus sedan i fredags, efter att han testat positivt för covid-19 tillsammans med sin fru Melania. Förutom presidentparet har hittills tio personer i Vita husets stab testat prositivt för covid-19.

Läkarna vill inte uppge när presidenten senast testades negativt för covid-19. Reportrarna på plats vid pressträffen pressar även läkarna över varför de inte vill uppge resultaten av presidentens lungröntgen.

“Var inte rädda för Covid. Låt det inte dominera ert liv.”, skriver den amerikanske presidenten. Över 200 000 amerikaner har dött med bekräftad covid-19, enligt Johns Hopkins universitetet.

– Jag har inte uppgifterna som visar huruvida han är säker från att smitta andra, säger Conley.

Det är presidentens privata läkare Dr. Sean Conley som ger en uppdatering av presidentens hälsotillstånd efter att han smittats av coronavirus.

Tidigt i fredags morse, svensk tid, kom beskedet att USA:s president Donald Trump testat positivt för covid-19. Han flyttades sedan till Walter Reed-sjukhuset i Bethesda i delstaten Maryland, där han vårdats sedan dess. Under hans vistelse har hans tillstånd beskrivits som stabilt, men med episoder av hög feber och dålig syresättning.

Donald Trumps läkare sade i går att han kanske skulle kunna återvända till Vita huset redan i dag. Samtidigt avslöjade läkarteamet att Trump behandlats med steroider, vilket väckt nya frågor om hans hälsotillstånd.

Presidenten har bland annat behandlats med en “antikroppscocktail” och flera kurer av läkemedlet Remdesivir.

– Presidenten kommer ges en fjärde dos Remdesivir innan han skrivs ut från sjukhuset, säger en av hans läkare.

Förutom presidenten och första damen Melania Trump har totalt tio personer i presidentens stab testat positivt för covid-19. De ska sannolikt ha smittats vid samma tillfälle nämligen den 26 september när Trump utsåg Amy Coney Barrett till att efterträda HD-domaren Ruth Bader Ginsburg efter hennes död.

Senast i dag konstaterades Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany bära på smittan.

Presidentens agerande i samband med insjuknandet har ifrågasatts, bland annat för att han ska ha gjort ett officiellt framträdande efter det första konstaterade fallet i hans närhet.

Efter en biltur i går där han sågs vinka till supportrar från bilfönstret har kritiken mot presidentens agerande i samband med smittan fått ny fart.

Hör Ekots direktsändning i spelaren ovan.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply