BK-46, HIFK och Cocks med i Europaspelet – i Karis väljer man frivilligt en sämre turnering för att få spela i hemmahallen: “Var uteslutet att spela matcherna på annat ställe” | Sport


Dicken och SIF tackade nej till Europaspel. I BK-46 var det däremot ett enkelt beslut att göra tvärtom. Karisklubben deltar på den tredje högsta nivån för att få spela i sin hemmahall.

På fredagen klarnade det att BK-46, Cocks och HIFK ansöker om spel i Europa. Samtliga tre lag siktar på spel i EHF-cupen (tidigare Challenge Cup) – den tredje högsta nivån i handbolls-Europa.

Tidigare har Dicken och SIF meddelat att de inte ställer upp i Europaspelet den kommande säsongen. Anledningen stavas coronaviruset.

Av samma anledning väljer också damlagen i HIFK, Dicken och SIF att stå över. Det betyder att inget finländskt damlag spelar i Europa den här säsongen.

I BK-46 var det däremot inget svårt beslut att tacka ja till spel.

– Hela laget är intresserat av cupspel. Våra spelare har uttryckt sitt intresse i flera år och de var också sugna i år. Det har inte kommit några kommentarer om att någon inte skulle vara intresserad, säger BK-46:s styrelseordförande Björn Siggberg till Yle Sporten.

BK-46 tog hem cupen och grundserien i handbollsligan förra säsongen. Karisklubben hade haft rätt att delta i den näst högsta cupnivån European Handball League, men valde att frivilligt gå ner ett hack.

– Den hade varit tuffare sportsligt, men vår hemmaarena är för liten för den. Det var helt uteslutet att gå med i en cup där vi skulle ha fått spela våra hemmamatcher på ett annat ställe.

Tror på mer spel för Rönnberg

Enligt Siggberg är det viktigt för en klubb som BK-46 att kunna erbjuda Europaspel till sina spelare.

– BK-46 har skolat många handbollsstjärnor genom tiderna och vi har alltid spelare som siktar högt. Då är det viktigt att de kan visa upp sig i Europa och få nya erfarenheter.

– Och ska vi kunna hålla kvar våra mest lovande juniorer så länge de spelar i Finland så ska vi delta om vi får.

I Karis är lagbygget i sin ordning. Oscar Kihlstedt har lämnat för spel i Sverige och Alex Lignell kommer att saknas i truppen i och med att han ska ut i FN-tjänst.

– Vår tränare Andreas Rönnberg kommer garanterat att figurera mer på planen den här säsongen. I flera år har vi haft brist på en vänsterhänt back, men det är en sak som är gemensam för alla i Finland, säger Siggberg.

– Vi kommer att kriga i toppen den kommande säsongen också.

Enligt Siggberg är matchprogrammet för handbollsligan fastslaget. BK-46 ska inleda sin säsong den 9 september, säger BK-46:s styrelseordförande.Source link