Bolsonaro sparkade sin populäre hälsominister – presidenten vill sätta ekonomin framför smittbekämpningen | Utrikes


Brasiliens president Jair Bolsonaro har hela tiden tonat ner faran med coronaviruset och rasat mot guvernörer som infört coronarestriktioner med stöd från den nu avskedade hälsoministern. Majoriteten av brasilianarna stödde hälsoministerns linje.

Efter nyheten om att Bolsonaro sparkat sin hälsominister Luiz Henrique Mandetta, intervjuades Bolsonaro av brasilianska CNN.

Där vädjade han än en gång till guvernörerna om att omvärdera sina coronarestriktioner i delstaterna och i stället låta ekonomin “andas” igen.

Han varnade för att Brasilien annars går i konkurs och går samma väg som grannlandet Venezuela.

Samtidigt gick många i Sao Paolo och Rio de Janeiro ut på sina balkonger och skrek okvädningsord riktade mot Bolsonaro, enligt nyhetsbyrån Reuters.

På många håll går folk ut och slår i kastruller i protest mot Bolsonaros coronalinje de flesta kvällar.

Enligt en färsk opinionsmätning tyckte 76 procent av brasilianarna att den avskedade hälsoministern Luiz Henrique Mandetta har skött coronakrisen väl, medan bara 33 procent ansåg det samma om Bolsonaro.

En frivilligarbetare sprutade desinfektionsmedel i favelan Dona Marta i Rio de Janeiro den 13 april.
En frivilligarbetare sprutade desinfektionsmedel i favelan Dona Marta i Rio de Janeiro den 13 april.
En frivilligarbetare sprutade desinfektionsmedel i favelan Dona Marta i Rio de Janeiro den 13 april.
coronavirus,Brasilien

Bolsonaro har gång på gång beskrivit coronaviruset som “en liten influensa” och förespråkat olika icke-testade metoder och mediciner mot viruset.

Han har vidhållit att ekonomin tar allt för stor skada av restriktionera och att de bara borde gälla för riskgrupperna.

Hälsoministern Luiz Henrique Mandetta har däremot förespråkat den typen av social distansering och restriktioner som gäller i stora delar av världen och en stor del av guvernörerna har börjat följa den linjen.

Därför var det ingen större överraskning att Mandetta nu fick sparken.

Varningar för att antalet smittade exploderar i maj och juni

Antalet bekräftade smittade i Brasilien är rätt lågt i relation till folkmängden på ungefär 211 miljoner. Den officiella siffran ligger på drygt 30 600 smittade.

Men kapaciteten för testning är rätt låg och det egentliga antalet smittade antas vara betydligt högre.

Hittills har nästan 2 000 avlidna i covid-19 registrerats i Brasilien.

Enligt experter väntas smittkurvan kulminera i maj. Den sparkade hälsoministern har varnat för att antalet smittade kan explodera i maj eller juni.

Bolsonaro har utsett Nelson Teich till ny hälsominister. Han är en cancerläkare som drivit flera företag i hälsovårdsbranchen.

Vid en presskonferens efter sin utnämning sade Teich att det inte är några “plötsliga förändringar” att vänta i den coronalinje som Mandetta hållit fast vid. Men Teich tillade att han är helt allierad med presidenten.

Källor: Reuters, AP, DN, Washington PostSource link

Be the first to comment

Leave a Reply