Börskurserna rasar efter besked om flygförbud till USA | InrikesAnalytiker säger att den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att stoppa flygtrafiken från Schengen-området kommer att ha ofantliga konsekvenser för ekonomin i Europa, trots att förbudet inte gäller frakttrafiken mellan kontinenterna. Redan nu ser vi negativa reaktioner på börserna.

Det amerikanska inreseförbudet omfattar medborgare i alla EU-länder och också icke-amerikaner som befinner sig i EU-området.

Trump motiverade sitt beslut att stoppa flyg från Schengenområdet med EU:s – som han sade – slapphänta inställning till farorna med coronaviruset. Storbritannien omfattas inte av förbudet.

Recession står för dörren

Analytikern Tero Kuittinen säger till Yle att en recession står för dörren, och han misstänker att Trump på det här sättet vill hämnas för de handelspolitiska tvister som existerar mellan USA och EU – särskilt Tyskland och Frankrike.

Av den här orsaken omfattar flygstoppet inte Storbritannien, trots att coronaviruset också där skördat offer.

Den ekonomiska tillväxten stannar av och till och med tvärbromsar

På Nordea säger chefsekonom Tuuli Koivu att det råder inget tvivel om att ekonomin i euroområdet backar på grund av flygförbudet.
Men – påpekar hon – den största effekten kommer nog av att folk stannar hemma i några veckor vilket drabbar konsumtionen hårt.

Pensionsförsäkringsbolaget Varmas vd Risto Murto också han bekymrad: det amerikanska beslutet kommer som en chock för ekonomin.

– Den ekonomiska tillväxten stannar av och till och med tvärbromsar, säger han.

Han förutspår svårigheter för alla bolag som på något sätt är förknippade med flygindustrin och turismen, och redan nu har vi sett resultatvarningar och permitteringsvarsel från Finnair, Viking Line och nu senast Finavia.

Finlands export och import viktiga

Utrikeshandelsminister Ville Skinnari säger i Yles Aamu-tv att det här beslutet kom som en överraskning för Utrikesministeriet.

– Såklart det här påverkar. Finlands import och export är viktiga.

Det innebär svårigheter för hela världsekonomin och det ett riktigt gift för ekonomin när varor och komponenter inte rör på sig.

Enligt Skinnari måste Finland stöda företag så att de också framöver är konkurrenskraftiga.

Börskurserna i Europa har öppnat med nedåtgående kurser också i dag. Läget är detsamma på Helsingforsbörsen.

Finnair utlovar information till kunderna

På flygbolaget Finnair sitter man just nu och begrundar hur USA:s beslut att stoppa flyg från Schengenområdet påverkar flygtrafiken från Finland.

Det står klart att alla som haft för avsikt att resa till USA från Schengenområdet mellan den 13 mars och den 14 april drabbas. Det amerikanska flygstoppet träder i kraft vid midnatt på fredag.

Finnairs kommunikationschef Päivyt Tallqvist säger till Yle att bolaget behandlar flygstoppet vid ett möte i dag och informerar sina kunder efter det.

Tallqvist beklagar den osäkerhet som den nya situationen innebär för resenärerna.

De finländare som befinner sig i USA har på sociala medier uttryckt oro och sagt att de inte har en aning om hur de ska komma hem till Finland om flygen är inställda.

Diplomatiskt kränkning

Donald Trumps beslut att stoppa Schengenflygen innebär också en diplomatisk kränkning mot EU, och unionen överväger nu motåtgärder.

Många EU-ambassadörer säger att Trumps beslut kom som en blixt från klar himmel, och uppfattas som en kränkning mot unionen.

Också Australien funderar på att införa någon reseförbud.
Australiens premiärminister Scott Morrison håller en presskonferens om saken i dag.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply