Böter och fängelse för folk som inte följer coronadirektiven i Australien – tuffare tag också i Europa | Utrikes


I Australien bestraffas människor hårt om de bryter mot direktiven i kampen mot coronaviruset. Alla som nu anländer till Australien måste placera sig i självisolering.

Alla turister utestängs från Australien. Det är bara egna medborgare och permanenta invånare samt deras familjer som beviljas inresa.

Premiärminister Scott Morrison säger att 80 procent av de coronafall som har påträffats i Australien har kommit utifrån.

Kryssningsfartyg tas inte emot alls i Australien på åtminstone 30 dagar, meddelade Morrison i söndags.

Alla som anländer till Australien tvingas in i en självisolering på två veckor. Det här är ett sätt att försöka minska på antalet insjuknade.

Brott mot reglerna ledder till hårda straff.

Böter och till och med fängelse

Den som anländer till västra Australien och åker fast för att ha brutit mot direktivet om isolering i två veckor riskerar att dömas till böter.

Bötestraffet varierar mellan 5 000 (cirka 2 600 euro) och 50 000 (cirka 26 000 euro) australiska dollar.

Australier som vägrar att isolera sig efter att ha smittats med coronaviruset kan dömas till ett fängelsestraff på upp till ett år.

Stränga straff riktas också mot människor eller företag som bryter mot regeln om förbudet mot folksamlingar med över 500 personer.

Straffen för brott mot de allmänna hälsodirektiven varierar i de olika delstaterna.

  • I västra Australien bestraffas olydnad hårt. Här kan bötessumman uppgå till 50 000 dollar eller så tvingas brottslingen sitta bakom galler i upp till ett år.
  • I södra Australien kan människor som vägrar följa reglerna få böter på högst 25 000 dollar.
  • I New South Wales är summan högst 11 000 dollar eller fängelse i sex månader. I Queensland är bötesbeloppet cirka 13 000 dollar, och därtill finns ytterligare andra typers straff. I Tasmanien är bötessumman 8 400 dollar och i Victoria 6 600 dollar.
Också i Australien hamstras det mat. Melbourne 17.3.2020
Också i Australien hamstras det mat. Melbourne 17.3.2020
Också i Australien hamstras det mat. Melbourne 17.3.2020
Bild: Chris Putnam / Alamy/All Over Press
Australien,butiker,hamstring

Hårdare tag också i Europa

Också i Europa har myndigheterna börjat ta till hårdare metoder på vissa håll.

Den lilla bayerska staden Mitterteich blev i går kväll den första staden i Tyskland som införde utegångsförbud och stränga straff för den som bryter mot karantänsbestämmelserna

Den här åtgärden vidtogs efter att det uppdagats att det fanns tiotals smittade i en stad med bara 5 000 invånare.

Poliskontroll i Marseille 17.3.2020.   Ingen onödig utomhusvistelse är tillåten. Dokument på orsaken till utevistelsen  måste uppvisas.  I annat fall kan det bli böter.
Poliskontroll i Marseille 17.3.2020. Ingen onödig utomhusvistelse är tillåten. Dokument på orsaken till utevistelsen måste uppvisas. I annat fall kan det bli böter.
Poliskontroll i Marseille 17.3.2020. Ingen onödig utomhusvistelse är tillåten. Dokument på orsaken till utevistelsen måste uppvisas. I annat fall kan det bli böter.
Bild: AFP / Lehtikuva
Frankrike,poliser,kontroll,coronavirus

Även i Frankrike har regeringen tvingats ta till böter för att folk inte lyder de allmänna rekommendationerna.

Böterna på 135 euro infördes i förrgår i Frankrike, och sedan dess har över 4 000 personer straffats.

Poliskontroll i Nanterre nära Paris 18.3.2020.   Ingen onödig utomhusvistelse är tillåten. Dokument på orsaken till utevistelsen  måste uppvisas.  I annat fall kan det bli böter
Poliskontroll i Nanterre nära Paris 18.3.2020.
Poliskontroll i Nanterre nära Paris 18.3.2020. Ingen onödig utomhusvistelse är tillåten. Dokument på orsaken till utevistelsen måste uppvisas. I annat fall kan det bli böter
Bild: AFP / Lehtikuva
Frankrike,poliser,kontroll,coronavirus

Riktigt hårda metoder och straff har införts i Albanien, som lider av att en stor del av läkarkåren har flyttat utomlands där de får bättre löner.

I Albanien är det straffbart redan att röra sig två och två på stan utan giltig orsak. Böterna kan vara på tusentals euro, vilket kan ruinera en medelinkomsttagare i Albanien. Dessutom blir alla socialbidrag indragna för den som åker fast.

(Artikeln uppdaterades kl.20.10 med uppgifterna om åtgärder i Europa.)

Källor: Abc.net.au, https://www.dailymail.co.uk, https://www.theaustralian.com.au, The Guardian, ReutersSource link