Brist på provtagningsmateriel gör att man inte kan öka antalet coronavirustester med en gång – “Kan ta två till tre veckor att fördubbla kapaciteten” | Inrikes


Det råder brist på provrör, -stickor och reagens i hela världen just nu. Därför kan man inte heller i Finland öka testningskapaciteten i en handvändning. Det kan ta två till tre veckor att fördubbla kapaciteten, säger medicinalrådet Anni-Riitta Virolainen-Julkunen på Social- och hälsovårdsministeriet.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) lovade på regeringens presskonferens för ett par dagar sedan att testningskapaciteten ska fördubblas, eller till och med tredubblas. Tidtabellen förblev då oklar.

Hittills har man gjort cirka 25 000 tester i Finland, av dem har mellan fem och åtta procent varit positiva. Testningskapaciteten ligger på omkring 2 500 test per dag, sammanlagt i hela landet.

För att fördubbla kapaciteten behövs också personal, men enligt Virolainen-Julkunen är det främst bristen på provtagningsmateriel som bromsar utvecklingen.

Hur länge det kommer att ta att tredubbla kapaciteten har Virolainen-Julkunen inget direkt svar på.

– Det kommer att ta ännu längre och det beror på vilket test vi väljer. Men det är under arbete.

HUS använder bara en del av kapaciteten

HUS chefsöverläkare Markku Mäkijärvi sade till Yle (på finska) att HUS bara använder en del av den kapacitet man har. HUS gör cirka 500 coronavirustester per dag, men har kapacitet att göra 1 500.

Enligt Virolainen-Julkunen ska sjukvårdsdistrikten använda den kapacitet de har. Men att det kan finnas flera olika orsaker till att HUS, eller något annat av våra sjukvårdsdistrikt inte har använt hela sin kapacitet.

– Antingen har det inte funnits behov att utföra fler tester, eller så har man inte känt till möjligheten. Det finns en hel del variationer mellan sjukvårdsdistrikten när det gäller hur stor del av kapaciteten som använts.

Vilka sjukvårdsdistrikt som testar mest, eller har kapacitet att testa mer än de nu har gjort, kan Virolainen-Julkunen inte uttala sig om. Inte heller vill hon kommentera hur stor del av testerna som görs av privata aktörer, som till exempel Mehiläinen.

Provrör med misstänkt covid-19 smitta
Alla kommer inte att testas.
Provrör med misstänkt covid-19 smitta
Bild: Lehtikuva
coronavirus,laboratorieprov

Stanna hemma om du har lindriga symptom gäller fortfarande

Finland har hela tiden följt till exempel WHO:s kriterier och prioritering när det gäller vilka som ska testas för covid-19. I korthet handlar det om att man prioriterar de som är svårt sjuka, sedan vårdpersonal och efter det kan tester utföras enligt läkarens bedömning.

Enligt Virolainen-Julkunen gör man små justeringar i kriterierna hela tiden, men det kommer inte bli aktuellt med att testa alla som har symptom.

– Finland testar redan nu mer än Sydkorea sett till populationen och det ska hela tiden finnas en orsak att testa. Att testa bara för testandets skull leder ingen vart.

Virolainen-Julkunen påminner om att det fortfarande är viktigt att stanna hemma ifall man har lindriga symptom och undvika att sprida smittan vidare.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply