Britter utreder D-vitamin mot covid-19


— Jag håller med om att vi har inte stöd än för att D-vitamin skyddar mot covid-19, säger läkaren docent Peter Bergman, D-vitaminsforskare vid Karolinska institutet.

Tre brittiska utredningar

Den brittiska sjukvårdsmyndigheten NICE, regeringens rådgivningskommitté för nutrition och den brittiska vetenskapsakademien Royal Society finner i varsin rapport härom veckan att det saknas forskningsstöd för att slå fast om D-vitaminbrist kan förvärra covid-19 eller inte. Bakgrunden är att flera forskningsstudier pekar mot att svårt sjuka i covid-19 oftare har D-vitaminbrist, men de har inte bevisat något samband. Kanske är det infektionen som sänker D-vitaminnivåerna, inte omvänt.

Större risk på solfattiga breddgrader

En studie visar att i länder norr om den 28onde breddgraden (mitt i nordafrika) ökar risken för covid-19-dödlighet i befolkningen för varje breddgrad. Eftersom solstrålning är den viktigaste D-vitaminkällan så misstänker forskarna ett samband. Det skulle kunna vara en förklaring varför svarta i USA drabbats hårt av pandemin till exempel, eftersom mycket pigment i huden hämmar D-vitaminproduktion.

Andra forskare är skeptiska och anser att sociala faktorer är avgörande varför vissa etniska grupper drabbats hårdare än andra av coronaviruset. En stor studie på 340 000 britters blod från en biobank, där 650 insjuknat i covid-19 visade inget samband med D-vitaminbrist.

D-vitamin skyddar mot förkylning

Peter Bergman var en av forskarna bakom en stor internationell studie som 2017 slog fast att D-vitamin kan ge visst skydd (10-20 procent) mot andra luftvägsinfektioner.

— Vi har inte tillräckligt med data för covid-19. Det är jättebra att man gör försök att studera det här nu, anser Peter Bergman.

Just nu pågår en webbenkätstudie på 12000 personer i Storbritannien som undersöker riskfaktorer för covid-19. I vinter planeras att testa D-vitamin eller sockerpiller på patienter för att se effekt mot coronavirusinfektion.

Ta ett blodprov

I väntan på svar kring covid-19 så anser Peter Bergman att riskgrupper bör gå till vårdcentralen och ta ett blodprov om man misstänker D-vitaminbrist eftersom det inte är bra för hälsan av andra skäl. Han rekommenderar inte att köpa D-vitamintabletter i hälsokostbutiker eftersom de inte är myndighetskontrollerade och halterna kan variera stort. Det är säkrare att köpa pillren på apotek istället och att de är utskrivna av en läkare, enligt Bergman.

Vill du veta mer om D-vitamin: Se ”Sanningen om vitaminer” i Vetenskapens värld 13/7 kl 20.00 i SVT2 eller SVTplay.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply