Brittiska regeringen lanserar hälsokampanj – premiärminister Johnson har redan lyckats tappa över sex kilo | Utrikes


“Jag var för fet”, medger premiärminister Boris Johnson då han berättar om tiden före sin coronasmitta. Nu inleder han dagen med att springa en runda med sin hund. Det har också den fördelen att resten av dagen känns som en barnlek, enligt honom.

Den brittiska regeringen lanserade på måndagen en hälsokampanj. Man vill framför allt tackla övervikten hos britterna. Över 60 procent av brittiska vuxna uppges vara överviktiga.

Premiärminister Boris Johnson går i bräschen för kampen mot det som kampanjmakarna kallar för “den tidsinställda fetmabomben”.

Det är intressant eftersom Johnson ännu i fjol motsatte sig motsvarande kampanjer. Han har tidigare ansett att regeringen inte ska ägna sig åt den typen av “förmynderi”.

Coronasmittan blev en vändpunkt

Då kampanjen lanserades på måndagen ingick där en intervju med Johnson själv som berättar att han velat gå ner i vikt i evigheter, att han gått upp och ner, men insjuknandet i covid-19 blev en vändpunkt för honom.

Premiärministerns kansli publicerar också intervjun på Twitter och där konstateras att britterna kunde gardera sig själv mot coronaviruset och minska trycket på sjukvården genom att komma i bättre form.

Hoppa över Twitterpostning

Johnson berättar att han var “rejält överviktig och “för fet” när han blev inlagd på intensiven. Efter att han tillfrisknat har han ändrat på sin livsstil både vad gäller mat och motion. Han säger sig ha lyckats gå ner i vikt – över sex kilo hittills.

Nu inleder han dagen med att springa en runda med sin hund.

Det fantastiska med en löprunda i början av dagen är att ingenting kan bli värre under resten av dagen.

– En ganska försiktig runda, men i själva verket blir jag snabbare och snabbare nu när jag får bättre kondition. Och det fantastiska med att ta sig en löprunda i början av dagen är att ingenting kan bli värre under resten av dagen, säger Johnson.

Enligt honom känns resten av dagen som en barnlek om man tränat på morgonen. Men han förklarar också hur mycket energi motion tillför.

Reklam för skräpmat begränsas

I den brittiska hälsokampanjen ingår begränsningar för marknadsföringen av mat som innehåller mycket fett och socker.

“Två för ett”-erbjudanden förbjuds vad gäller skräpmat. TV-reklam för skräpmat och nätreklam för ohälsosam mat förbjuds före klockan nio på kvällen. Det är främst för att barn inte ska behöva se den reklamen.

Större restauranger måste börja upplysa om kaloriinnehållet på sina menyer.

Läkare uppmanas att ordinera sina patienter motion i betydligt högre grad än hittills.

En del kritiker menar att regeringen samtidigt borde göra en betydande satsning på simhallar och motionsanläggningar av olika slag.

Källor: Reuters, BBC, Yle

Source link

Be the first to comment

Leave a Reply