Bundesliga kan köra igång igen redan i maj – men experterna är tveksamma: ”Hur etiskt är det att testa personer som inte är i fara” | Sport


Tyska Bundesliga kunde vara den första stora europeiska ligan som kör igång igen efter ett uppehåll påtvingat av coronaviruset, rapporterar AFP. Kravet: 20 000 coronavirustest för spelare, tränare och annan personal – och därför är många skeptiska.

Den tyska toppligan i fotboll har redan tillåtit lagen att återuppta sina träningar. Trots att Tyskland hör till dem som drabbats värst av alla i Europa med över 130 000 bekräftade fall och nästan 4000 döda verkar situationen nu vara under kontroll.

Därför hoppas Bundesligalagen också kunna köra igång säsongen igen – redan i maj.

Någon publik kommer inte att finnas på läktarna. Så mycket står klart. Men mycket återstår ännu att utreda innan ett slutligt beslut kan fattas.

Enligt AFP har ligan planerat att testa samtliga spelare, tränare och annan personal med några dagars mellanrum vilket skulle innebära att lagen behöver sammanlagt 20 000 coronavirustester.

Ifall någon skulle testa positivt skulle endast personen i fråga – inte hela laget – försättas i karantän.

– Men vi har inte oändligt stora resurser, säger virologen Ulf Dittmer enligt nyhetsbyrån.

– Jag vet inte om det är etiskt att testa så många personer som inte hör till riskgrupperna och som inte uppvisar några symptom, fortsätter han.

“Mindre än en halv procent av kapaciteten”

Men enligt Evangelos Kotsopoulos, styrelsemedlem i ett av Tysklands ledande laboratoriebolag ALM, skulle mängden tester inte nämnvärt påverka hälsovården i landet.

– Även om 36 lag skulle testa 40-50 personer med några dagars mellanrum så skulle de ta upp mindre än en halv procent av vår kapacitet. Jag ser inte heller att klubbarna försöker prioritera deras behov framöver sådana som verkligen är i fara, säger han till Bild enligt AFP.

Enligt tidningen Der Spiegel finns det ändå farhågor gällande hur pålitliga testerna är. I ligalaget Eintracht Frankfurt ska samtliga spelare ha testat sig två gånger av olika företag då två tränare och två spelare smittades – och resultaten varierade kraftigt.

Orsaken till att ligan vill köra igång verksamheten så snabbt som möjligt är ekonomisk. Enligt AFP ska ligan rädda ett tv-avtal värt 300 miljoner euro ifall säsongen kan spelas klart redan i maj.

Samtidigt verkar det som att också spelarna är skeptiska.

– Just nu känns det som att det finns viktigare saker än att spela klart säsongen, säger Bayern München-backen Niklas Süle.

Premier League och resten?

Vad händer i de andra stora europeiska ligorna då? I Premier League höll klubbarna ett möte på fredagen där läget diskuterades.

Många hade förväntat sig att klubbarna skulle ta ställning till huruvida ligan måste köra igång igen senast i slutet av juni – men enligt BBC diskuterades inte frågan ännu.

Orsaken till att just slutet av juni är ett datum som många ringat in i kalendern är att spelarkontrakten upphör då. Fifa har meddelat att man börjat utreda ifall kontrakten kunde förlängas på grund av situationen – men inga slutliga besked har ännu kommit.

Dessutom är situationen rörig för klubbar som byter uniformstillverkare i sommar. Bland andra Liverpool ska byta från New Balance till Nike i slutet av juni – och förhandlingarna med klädbolagen väntas inte vara lätta.

Enligt BBC verkar man i nuläget räkna med att det behövs åtta veckor för att slutföra säsongen – inklusive träningsperioden innan matcherna kan köra igång igen.

Teemu Pukki i farten för Norwich.
Teemu Pukkis Norwich är illa ute ifall Premier League-säsongen återupptas.
Teemu Pukki i farten för Norwich.
Bild: imago images/PRiME Media Images/ All Over Press
Teemu Pukki

Spelstart i juni verkar däremot sannolikt i både Frankrike och Sverige. Enligt BBC har Ligue 1 ställt in siktet på att köra igång säsongen igen antingen den 3 eller 17 juni medan Allsvenskan enligt SVT planerar premiär den 14 juni.

Den svenska cupen för herrar ska förhoppningsvis avgöras innan det. Damernas svenska cup har inhiberats. Orsaken till att herrcupen fortfarande ska gå av stapeln är att en biljett till Europa League-kvalet delas ut till vinnaren.

I italienska Serie A, som var först ut med att inhibera matcher på grund av coronaviruset, hoppas man också på att kunna testa spelare i maj i ett steg mot att köra igång serien igen.

I Spanien har La Liga-presidenten Javier Tebas i sin tur sagt att seriestart i slutet av maj är det mest optimistiska scenariot för tillfället – men allt är spekulationer innan restriktionerna kan hävas.

Källor: AFP, BBC, SVTSource link

Be the first to comment

Leave a Reply