Corona ökar oron i Östasien – det finns nu gott om plats i tunnelbanan i Tokyo | Utrikes


En sak har coronaviruset fört med sig och det är att man kan vara ganska säker på att få sittplats på tunnelbanan i Tokyo dessa dagar. Den vanliga trängseln är som bortblåst.

I stället sitter vi passagerare så långt ifrån varandra som möjligt och tittar misstänksamt över munskyddet på grannen. Ser han inte lite blek ut och är det inte en svettpärla där i pannan?

Munskydd är för övrigt inte alla förunnade i dessa tider. Hyllorna gapar tomma på apoteken och i varuhusen.

Fantasipriser för munskydd

Den som verkligen vill komma över ett munskydd måste söka sig ut på auktionssajterna på nätet där skydden betingar fantasipriser.

Måhända finns det hopp om att problemet snart ska få en lösning då den japanska regeringen föreslagit en lagändring som skulle göra det olagligt att sälja munskydd till ockerpriser.

Ett års fängelse eller motsvarande 9 000 euro i böter (eller båda!) väntar den som försöker berika sig på andras oro på detta viset.

Redan på flygplatsen möts resenärerna av besked om de nya strikta inresebestämmelserna som gäller för Japan.
Redan på flygplatsen möts resenärerna av besked om de nya strikta inresebestämmelserna som gäller för Japan.
Redan på flygplatsen möts resenärerna av besked om de nya strikta inresebestämmelserna som gäller för Japan.
Bild: Jon Thunqvist/Yle
coronavirus,Japan,Asien,Tokyo

Hamstringsvågen drabbade i förra veckan även toalettpappret. Det gick ett rykte om att all pappersråvara skulle beslagtas av myndigheterna för att användas till att göra munskydd.

Följden blev, inte oväntat, att folk hamstrade toalettpapper i stället, så då tog även det slut i butikerna.

Japanerna själva är fortsatt stoiska, men nog märks oron hos gemene man.

– Jag försöker leva som vanligt, men visst påverkas man. Jag jobbar i en affär och vi har färre kunder än normalt, säger en tjej i Osaka.

– Jag litar inte på att myndigheterna säger hela sanningen.

Konspirationsteorier frodas

Andra är mer konspiratoriskt lagda och tror att regeringen och media medvetet mörkar omfattningen av corona för att inte skapa panik.

– Jag tror att myndigheterna medvetet testar så få personer som möjligt för att få det att se ut som att vi inte har så många fall i Japan, men jag har hört att det egentligen är hundratusentals som är sjuka, säger den unge mannen.

Den japanske premiärministern Shinzo Abe har fått kritik för brist på handlingskraft. För lite och för sent, lyder omdömet.

Det började med att kryssningsfartyget Diamond Princess placerades i karantän i hamnen i Yokohama.

Fadäserna avlöste varandra, bland annat hölls sjuka och friska inte isär ombord och det tog flera dagar innan alla kunde bli testade. Under tiden spred sig viruset som en löpeld och minst sju personer som var ombord på fartyget har nu avlidit.

Japanska skolbarn är kanske de enda som sänder en tacksamhetens tanke till sin premiärminister dessa dagar. I förra veckan bestämde Shinzo Abe – enligt uppgift utan att först rådfråga sin regering – att rekommendera samtliga skolor att omedelbart stänga och ge barnen vårlov.

Varken föräldrar eller skolpersonal var beredda och de som inte har släktingar som kan rycka in tvingas nu ta ut semester för att ta hand om sina barn.

Hur går det med OS i Tokyo?

I åtta år har Japan förberett sig för de olympiska spelen som ska hållas i Tokyo i sommar. Arenorna står färdiga, biljetterna är sålda, hotellen fullbokade.

Nu är det högst oklart om spelen kommer att kunna hållas.

Knappast någon vågar i nuläget ens andas ordet folkfest och frågan är hur länge man kan vänta med beslutet.

I en intervju med Wall Street Journal antydde en medlem i organisationskommittén att det kanske vore möjligt att skjuta upp tävlingarna i ett eller två år.

Munskydd har blivit hårdvaluta i Japan och säljs till överpriser på internet.
Munskydd har blivit hårdvaluta i Japan och säljs till överpriser på internet.
Munskydd har blivit hårdvaluta i Japan och säljs till överpriser på internet.
Bild: Jon Thunqvist/Yle
coronavirus,Japan,Asien,Tokyo

Att göra som Sumoförbundet – som genomför den pågående turneringen i Osaka inför tomma läktare är inte ett alternativ för OS-kommittén – de uteblivna biljettintäkterna skulle innebära ett alltför stort ekonomiskt avbräck.

Vad gäller proffsligorna i de japanska nationalsporterna baseboll och fotboll har respektive förbund skjutit upp starten för årets säsong.

Nöjesparker som Tokyo Disneyland och Universal Studios i Osaka håller stängt tills vidare.

Virusutbrottet har också fått konsekvenser på den storpolitiska arenan då resenärer från Kina och Sydkorea inte längre är välkomna till Japan – om de inte frivilligt går med på sitta i karantän i två veckor.

Sydkorea har kontrat med att införa karantänstvång för japaner, trots att Japan, åtminstone officiellt “bara” har drygt 600 konstaterade fall – om man inte räknar det olycksdrabbade kryssningsfartyget.

Kinas president Xi Jinping skulle ha kommit till Japan i april, men meddelade nyligen att han ställer in det planerade statsbesöket. Det skulle ha blivit det första officiella besöket av en kinesisk president sedan 2008 och sågs som en möjlig isbrytare efter flera år av kyliga relationer mellan länderna.

Asiens tre jättar har överlag haft svårt att dra jämnt de senaste åren.

Territorialkonflikter, handelskrig och ömsesidig misstro har kännetecknat relationerna mellan Tokyo, Seoul och Peking.

Ur politisk synpunkt kunde coronaviruset knappast ha kommit olägligare.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply