Corona påverkar flera stora militärövningar i Europa


Den 5 mars bekräftades att en norsk soldat som deltog i övningen Cold Response i Norge var coronasmittad och omkring 850 soldater sattes i karantän. Några dagar senare meddelande Finland att de drog tillbaka sina 400 soldater från övningen.

Cirka 14 000 militärer från Norge, Danmark, Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Sverige och USA skulle öva i Norge från 2 mars till 18 mars.

Men på onsdagen beslutade Norge att avsluta övningen i förväg. Omkring 350 svenska soldater är på plats. Transporten hem väntas ske i helgen.

– Även om beslutet att avbryta är fattat så ska det ske lugnt. Man samlar inte bara ihop 350 personer och åker hem. Det ska ske kontrollerat, säger Jonas Olsson, pressansvarig vid Försvarsmakten.

Amerikanska marinkårssoldater när de anlände till flygplatsen Evenes i Norge för att delta i militärövningen Cold Response 20. Foto: USA:s marinkår, Joseph Atiyeh

USA drar ner

På onsdagen uppgav även USA:s militärstab för Europa (EUCOM) att övningen Defender Europe berörs av corona-pandemin. Antalet amerikanska deltagare i övningen kommer att reduceras.

”Hälsoskyddet för vår styrka och våra allierade samt partners är av högsta angelägenhet”, skriver USA:s arme i sitt pressmeddelande.

20 000 amerikanska soldater var planerade att förflyttas direkt från USA till Europa. Det är USA:s största militära insats i Europa sedan kalla kriget.

Freddy Jönsson Hanberg är grundare av Totalförsvarsstiftelsen och har farhågor om såväl Defender Europe och den kommande svenska övningen Aurora.

– Det är troligt att Defender Europe kommer att påverkas ytterligare av de prognoser som tyska hälsomyndigheter gjort avseende smittspridning, övningen är nämligen starkt beroende av det tyska värdlandsstödet, säger han.

Amerikanska stridsfordon i Port of Beaumont i Texas, USA, inför sjöfrakt till militärövningen Defender Europe. Foto: USA:s armé, Kimberly Spinner 18 februari 2020

Aurora kan påverkas

Övningen Aurora 20 i Sverige ska tillsammans med Totalförsvarsövning 20 starta den 11 maj och pågå i några veckor.

Omkring 25 000 militärer och annan personal ska delta i Aurora, varav 3 000 från andra länder, enligt planen. Försvarsmakten utesluter dock inte att den siffran kan komma att justeras på grund av Coronaviruset. Däremot har ingen nation signalerat att de vill minska deltagandet.

– Med kort varsel kan det komma att ändras. Det beror på hur andra nationer väljer att hantera Coronavirus. Men det är klart att det kan komma att ändras med kort varsel. Jag pratade med Auroraorganisationen. De planerar som vanligt helt enkelt, säger Jonas Olsson, pressansvarig vid Försvarsmakten.

Soldater i amerikansk specialstyrka vid tiltrotorflygplan efter att de avslutat militärövningen Aurora i Sverige den 12 september 2017. Foto: Aaron Duncan, USA:s specialkommando i EuropaSource link