Coronademonstranter bryter mot polisens order – cirka 400 personer har samlats på Medborgartorget i Helsingfors | Inrikes


Dagens demonstration mot myndigheternas coronarestriktioner har hittills samlat cirka 400 deltagare i Helsingfors. Enligt polisen i Helsingfors har demonstranterna inte följt direktiven utan marscherade i samlad tropp mot Medborgartorget. Där står demonstranterna nu sida vid sida.

Högst sex personer får mötas just nu och därför har arrangörerna anmält ett tiotal mindre grupper till protesten, men nu tycks grupperna ha flutit samman.

Protesten inleddes med en marsch från Senatstorget längs Alexandersgatan mot Medborgartorget där en demonstration inleddes klockan 14. I marschen deltog uppskattningsvis 300 personer och i demonstrationen utanför Ode-biblioteket vid Medborgartorget cirka 400.

Vid halv tre-tiden twittrade polisen att demonstrationen inte kan fortsätta så länge deltagarna inte iakttar gällande regler. Polisen förutsätter att demonstranterna delar upp sig i mindre grupper för att protesten ska kunna forsätta.

demonstration mot coronarestriktioner
Munskydden lyste med sin frånvaro vid dagens protest
demonstration mot coronarestriktioner
Bild: Lehtikuva
demonstration,coronavirus

Polis till Svenska Yle: Demonstrationen förlöper inte enligt planerna

Kommissarie Jarmo Heinonen ledde polisens arbete vid demonstrationen. Han sa till Svenska Yle på eftermiddagen att demonstrationen Medborgartorget inte förlöpte på det sätt man kom överens om med arrangörerna.

– En okontrollerbar mängd människor har packat sig på platsen trots att planen vara att hit kommer 15 grupper på 6 personer och demonstrerar. Övriga demonstrationer skulle ske utanför området, sa han.

Polisen hotade avbryta demonstrationerna om personerna på plats inte hade gått med på att gruppera sig i grupper på 6 personer.

– Dessutom måste cirka 300 personer lämna platsen så det inte är för många på plats samtidigt. Vi väntar och ser hur läget nu utvecklar sig, sa Heinonen.

Han försäkrade att polisen inte hade några planer på att ta till våldsamma åtgärder för att avbryta demonstrationen.

Demonstrationen hindrar till exempel inte trafiken.

– Det är främst hälsoaspekterna som oroar oss, sa Heinonen.

Demonstrationen kunde fortsätta efter en stunds parlamenterande mellan polisen och demonstranterna, som sedan spred ut sig enligt polisens önskemål.

“Måste få ifrågasätta myndigheternas beslut”

Aktivisterna menar att coronarestriktionerna åstadkommer mer skada än nytta, och att de begränsar människornas frihet. De protesterar mot vaccinationerna, ansiktsskydden och restriktionerna.

En av aktivisterna heter Christoffer Weiss och har kommit till huvudstaden från Karis. Han har samlat en grupp demonstranter på tillåtna 6 personer.

– Vi är här för att vi ifrågasätter myndigheternas åtgärder. Fler än sex stycken får inte samlas men ändå får man gå till butiken. Bland annat det ifrågasätter vi, säger han.

– Vi undrar också om inte myndigheterna överdriver faran med pandemin, varje år dör det ju människor i influensor och annat.

Han frågar om det verkligen var vettigt och motiverat att flytta fram kommunalvalet, och tillägger att man måste få kritisera myndigheternas beslut.

Oro för yttrandefriheten

Jonas Nordberg, en av demonstranterna på plats på medborgartorget, säger att han känner oro för att rättigheten till en ordentlig samhällelig debatt nu har har begränsats radikalt.

Han talar för de demokratiska rättigheterna och rätten att yttra sig.

– Utvecklingen är oroväckande i det här landet, i EU och runtom i världen. Den här tillställningen har inget med coronaviruset att göra utan det handlar om rättigheten att vara en fri medborgare i det här landet, säger Nordberg.

Han säger sig vara glad över att så många demonstranter har kommit till platsen, men beskriver det som ofattbart att antalet demonstranter är begränsat.

En man intervjuas i Helsingfors centrum.
Jonas Nordberg tycker det är viktigt att tala om yttrandefrihet.
En man intervjuas i Helsingfors centrum.
Helsingfors,Fredliga demonstrationer,jonas nordberg

Nordberg anser också att det inte finns någon risk för smitta utomhus.

– Här ute är en frisk vind så här är nog väldigt tryggt att vara. De flesta av oss håller ett normalt avstånd som man annars också håller i det här landet, säger han.

Samordnad aktion

Demonstrationer ordnas också i två andra städer i Finland i dag. De är en del av en större internationell protest mot coronaåtgärder.

Demonstrationer planeras i ett fyrtiotal länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter från polisen både på Twitter och via intervju på platsen. Dessutom preciserades antalet demonstranter.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply