Coronaepidemin gav Marcus Sjöstedt mera tid för Sjundeå IF – jobbar nu också som koordinator för idrottsföreningen | Västnyland


I ett par veckors tid har Marcus Sjöstedt fungerat som koordinator i Sjundeå Idrottsförening (SIF). Hans två första arbetspass har gått till att placera ut juniormatcher i Sjundeå allaktivitetshall.

– Det här jobbet är ganska nytt för mig också, svarar Marcus Sjöstedt på frågan om vad en koordinator sysslar med i en idrottsförening.

Utöver att verka som koordinator tränar Marcus Sjöstedt SIF:s herrlag i handboll tillsammans med Teddy Nordling.

Sjundeå IF har två starka sektioner, handboll och friidrott. Båda grenarna är bekanta för den nya koordinatorn.

Sjöstedt säger att han jobbat för handbollssektionen i SIF i olika uppgifter i ungefär 15 års tid. Föreningen är definitivt bekant för honom.

– Det prekära läget i arbetslivet på grund av coronaviruset har gjort att jag har tid att sköta den här uppgiften. På det här sättet kan jag ge föreningen lite mera, säger han.

Tidskrävande att pricka in matcherna

Sjöstedt säger att det är tidskrävande att lägga ut matcherna eftersom det finns många saker att ta i beaktande.

– Vissa juniortränare spelar handboll själva, så de dagar de har en match kan inte laget de tränar ha match, säger han och nämner Rony Léven som ett exempel.

Léven är målvakt i SIF:s herrlag i FM-ligan och tränare för ett juniorlag.

Sjöstedt säger att han som koordinator har många arbetsuppgifter. Han får betalt för 15 timmar per vecka och konstaterar att det kanske inte riktigt räcker till alla veckor.

– Jag ska till exempel fungera som stöd för båda sektionerna. Det handlar också delvis om att skaffa nya juniorer till föreningen, en sak som alltid är aktuell, säger Sjöstedt.

Gröngul tråd på kommande

Sjöstedt pratar också om att det gäller hitta en grön tråd, eller egentligen en, gröngul tråd för föreningens handbollsjuniorer.

– Det betyder att alla lag ska försöka följa de riktlinjer föreningen har.

För de äldre juniorerna handlar det delvis om att de ska lära sig att spela handboll på ett visst sätt som passar in med det spelsätt representationslagen för damer och herrar har.

– För de yngre juniorerna handlar det mera om individuella färdigheter och att kolla upp att vi gör rätta saker. Det gäller både försvars- och anfallsspel, förklarar han.

Att rekrytera juniorer är något alla framåtsträvande idrottsföreningar sysslar med. I Sjundeå har handbollen traditionellt haft en stark roll och det fanns en tid då så gott som alla Sjundeåbarn spelade handboll.

– Fotbollen växer kraftigt här i Sjundeå. Sjundeåföreningen Sisu har en bra verksamhet, säger Sjöstedt.

Han ser ändå inte fotbollen som en direkt konkurrent för SIF:s handbolls- eller friidrottsverksamhet. Sjöstedt vill gärna koordinera träningsturer och ser gärna att barnen sysslar mångsidigt med idrott.

– För tillfället har vi lite begränsat med träningsturer tills den gamla bollhallen öppnas på nytt.

Sysslade med många grenar

Marcus Sjöstedt säger att han själv som barn och ung spelade både handboll och fotboll, varvat med friidrott, basket och snowboard.

– Tiden räckte bra till att syssla med alla dessa olika idrottsgrenar, säger han.

– Idrottar man mångsidigt som junior har man nog nytta av det när man sedan väljer någon specifik gren.

För tillfället pågår en kampanj som Handbollsförbundet lanserat där handbollsklubbarna verkar i skolorna för att introducera handboll och förstås för att skaffa nya juniorer till sporten.

– Några av föreningens flickor jobbar med det projektet och min uppgift är att stöda dem i det arbetet.

Porträttbild på Marcus Sjöstedt.
Marcus Sjöstedt jobbar 15 timmar i veckan som koordinator i Sjundeå IF.
Porträttbild på Marcus Sjöstedt.
Bild: Bubi Asplund / Yle
handboll,tränare,coordinator,Sjundeå,Sjundeå if (Handboll),Västnyland,koordinator

En eftermiddag eller kväll i veckan finns Sjöstedt i bollhallen enkom för att träffa medlemmar i Sjundeå IF.

– Alla är välkomna att fråga om råd eller bara säga hej, småskrattar han.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply