Coronaintyg på Konstfabriken i Borgå – läs det senaste om coronaläget i Östnyland – Östnyland – svenska.yle.fi


Vi uppdaterar kontinuerligt den här artikeln med information om hur coronaviruset påverkar livet i Östnyland.

Här hittar du alla coronavirusnyheter. Och här kan du se grafik om coronaläget, bland annat antalet vaccinerade.

26 november kl. 16.30: Konstfabriken tar i bruk coronaintyget vid publikevenemang

På grund av myndighetsbegränsningar förutsätter Konstfabriken i Borgå coronaintyg av alla deltagare i offentliga tillställningar och publikevenemang från och med måndagen den 29 november.

Behovet av coronaintyg gäller inte alla lokaler i Konstfabriken. Inget intyg fordras i Konsthallen, Taidetehtaan tanssikoulus lokaler, Studio-verkstäderna, för att delta i hobbyverksamhet, Konstfabrikens info, Lippupiste biljettförsäljning eller i Bio Rex.

Coronaintyg fordras heller inte under lunchtid i Restaurang Fabriken, då endast 75 procent av kapaciteten är i bruk. Kvällstid förutsätter Konstfabrikens restauranger coronaintyg. Coronaintyg förutsätts inte av personer under 16 år.

Här hittar du Konstfabrikens pressmeddelande om coronaintyget.

26 november kl. 16.00: Skärpta munskyddsrekommendationer i Sibbo och Borgå

Coronaläget har blivit sämre och Nylands regionala coronakoordineringsgrupp rekommenderar distansjobb och munskydd i hela Nyland. Här kan du läsa mer om coronaläget i Östnyland.

Sibbo och Borgå har gått ut med egna rekommendationer.

Sibbo skärper sin rekommendation om användning av munskydd och rekommenderar omfattande distansarbete på grund av det försvagade coronavirusläget.

Det rekommenderas starkt att alla 12 år fyllda och äldre oberoende av vaccinationsskydd bär munskydd i alla offentliga inomhuslokaler och trafikmedel. Samtidigt återinförs den starka munskyddsrekommendationen i alla läroanstalter. Rekommendationen gäller elever i årskurs sex och äldre inom den grundläggande utbildningen. Om det i samma undervisningsgrupp förutom elever i årskurs 6 även finns elever i lägre årskurser så gäller munskyddsrekommendationen hela gruppen.

I gymnasiet gäller munskyddsrekommendationen alla studerande. Såväl grundskolorna som gymnasierna förser eleverna med gratis munskydd som bekostas av Sibbo kommun. Det rekommenderas att vårdnadshavare inom småbarnspedagogiken bär munskydd i daghemmets lokaler, till exempel när de lämnar sitt barn i dagvård eller hämtar barnet.

Rekommendationen om munskydd gäller även utomhus i folksamlingar, när det är trångt eller när det på något annat sätt är svårt att hålla ett säkert avstånd till andra. Det rekommenderas att till exempel alla över 12-åringar som deltar i julöppningen som ordnas i Nickby på lördag bär munskydd såväl utomhus som inomhus. Också i nätspelsevenemanget LAN-Party ska deltagarna bära munskydd och noggrant iaktta god handhygien.

Det är möjligt att vaccinera sig i samband med julöppningen.

Munskyddsrekommendationen och rekommendationen om distansarbete gäller fram till 16.1.2022 och de träder i kraft omedelbart. De nya rekommendationerna tillämpas av kommunens tjänster så snart som möjligt, dock så att rekommendationerna träder i kraft senast måndagen den 29 november 2021.

Här kan du läsa mer om Sibbos senaste rekommendationer.

Också Sibbo institut skärper sina munskyddsrekommendationer. Samtidigt meddelar man att institutets verksamhet fortsätter utan begränsningar för gruppstorlek.

Munskydd i Borgåskolor från den 1 december

Också Borgå tar i bruk strängare rekommendationer. Coronaläget i staden är fortsatt dåligt och hittills den här veckan har det konstaterats 35 nya smittfall.

Staden rekommenderar att alla som fyllt 12 år och äldre personer använder munskydd oberoende av vaccinationsskyddets nivå i offentliga inomhuslokaler och i trafikmedel där andra människor befinner sig.

Användning av munskydd rekommenderas också i läroanstalter från och med årskurs 4. I skolor där elever i årskurs 3 och 4 har sammansatta klasser eller gemensam undervisning gäller munskyddsrekommendationen också elever i årskurs 3. Rekommendationen om munskydd gäller också personalen i skolor och inom småbarnspedagogiken.

Samma rekommendation iakttas också i Borgånejdens musikinstitut, Borgå konstskola och i hobbyverksamheten som iakttar anvisningar för grundläggande utbildning. Staden bjuder på munskydden för elever i grundundervisningen och studerande i gymnasiets årskurs 1, men egna munskydd får också användas.

Munskyddsrekommendationen i Borgåskolorna träder i kraft den 1 december.

Borgå rekommenderar att privata aktörer förutsätter användning av munskydd av personalen och kunder till exempel i publika tillställningar, butiker, offentliga trafikmedel och i andra kundlokaler.

Vaccinationstäckningen har i Borgå stigit till en ganska bra nivå. 87,7 procent av personer som har fyllt 12 år har fått den första vaccindosen och 82,7 procent den andra vaccindosen. 4,2 procent har fått den tredje vaccindosen.

Här kan du läsa mer om Borgås senaste rekommendationer.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply