Coronakaoset i finsk hockey drabbar Juniorlejonen – stjärnlöftet Aatu Räty missar JVM igen – Sport – svenska.yle.fi


Karantänen i Jukurit stoppar anfallarstjärnan Aatu Räty från junior-VM. Ässäts Rami Määttä drabbas av samma öde – men hans lagkamrat Aleksi Heimosalmi får åka med till Kanada efter att nyligen ha tillfrisknat från covid-19.

Precis innan Juniorlejonens samling inför årsskiftets världsmästerskap har ett coronakaos utbrutit i den inhemska FM-ligan.

Smittan har tagit sig in i både Jukurits och Ässäts trupper och det tvingar Juniorlejonen till förändringar. Formstarka Jukurit-centern Aatu Räty ersätts av SaiPas Roni Karvinen och Ässät-backen Rami Määttäs plats går till Karri Aho, utlånad till KooVee från Ilves.

– Enligt den info vi har nu så får vi inte göra förändringar i laget efter den 15 december, förklarar general manager Kimmo Oikarinen på tisdagens presskonferens.

Finland reser till Kanada på onsdagen tillsammans med Ryssland, Schweiz och Sverige, på plats väntar en hotellkarantän på ett par dagar.

Aatu Räty firar sitt mål med finländska bänken.

Bildtext

Aatu Räty debuterade i junior-VM redan som 17-åring. Det blev till slut hans första och sista JVM.

Bild: /All Over Press

Rätys bortfall är ett tungt tapp för Juniorlejonen. Storlöftet petades i fjol, men såg ut att få en stor roll i årets trupp – särskilt efter att han hittat formen med 13 poäng på 11 matcher i nya klubben Jukurit.

– Han har varit jättebra i våra matcher och gjort väl ifrån sig i ligan på sistone. Alla vet att han är begåvad, men vi har andra duktiga killar i laget också, kommenterar förbundskapten Antti Pennanen.

Tränaren säger sig inte ha hunnit fundera så mycket på hur Rätys uteblivande påverkar kedjorna.

– Det här beskedet är ganska färskt. Vi har en del planer, vi har nyss samlats så vi får sätta oss ned med tränarteamet nu. Lyckligtvis har vi ganska många i laget som kan spela både som center och ytter.

Heimosalmi nyligen sjuk – får därför spela JVM

Truppens andra Ässät-spelare, Aleksi Heimosalmi, får däremot resa med till Kanada. Karantänsbeslutet som stoppade Määttä påverkar inte Heimosalmi, då den sistnämnde nyligen tillfrisknat från covid-19.

Det bekräftade backen själv på presstillfället.

– Jag har återhämtat mig helt och hållet. Det gick snabbt eftersom symptomen var lindriga och jag tränade försiktigt efter att jag blivit frisk. Sedan dess har jag känt mig bra, berättar Heimosalmi.

Resten av Ässäts trupp är försatt i en tiodagarskarantän. Fyra personer i laget har bekräftats smittade av coronaviruset rapporterar Björneborgs stad i dag.

Dessutom misstänks sex andra personer vara smittade då de fått ett positivt svar på hemmatest. Resultaten från PCR-testen för dessa personer är ändå inte klara än.

“Nästan hela truppen” uppges vara vaccinerad. På grund av den stora smittspridningen i truppen ska provsvaren nu sekvenseras. Ässäts matcher mot Pelicans och Kärpät den här veckan flyttas till en senare tidpunkt.

Juniorlejonens spelschemaSource link

Be the first to comment

Leave a Reply