Coronakrisen: Putin förlänger det ryska folkets semester till sista april | UtrikesI ett försök att stoppa spridningen av coronaviruset fortsätter Ryssland den landsomfattande semestern till den sista april. Det här meddelade president Vladimir Putin i dag i ett tal till nationen.

Ryska myndigheter medger nu att coronakrisen har förvärrats.
President Putin beslöt tidigare att den här arbetsveckan är en ledig vecka. Redan i dag gick han in för att förlänga semestern.

– Vi har lyckats bromsa utvecklingen, men den värsta perioden har vi ännu framför oss, sa presidenten. Därför har jag beslutat förlänga ledigheten till den sista april med bibehållen lön.

Landets olika regioner får själva avgöra vilka andra restriktioner som krävs för att stoppa spridningen. I dagens läge sitter omkring 70 procent av befolkningen i nån form av hemkarantän.

Den här veckan skrev presidenten under nya lagar som ger myndigheterna rätt att skriva ut böter mot den som bryter mot hemkarantän.

– Ifall situationen med epidemin förbättras kan semestern avbrytas tidigare, betonade en optimistisk Putin.

Antalet smittade fördubblades

I Ryssland har antalet coronasmittade personer ökat med omkring 400 fall dagligen den senaste veckan. Det senaste dygnet skedde en radikal förändring och antalet fördubblades till 800 fall.

Den illavarslande dagsrapporten tvingade även presidenten att reagera.

Putin har själv tvingats försätta sig i hemkarantän efter ett besök på ett sjukhus förra veckan. Några dagar efter hans besök testade sjukhusets chefsläkare positivt.

I dagens läge finns det sammanlagt 3 584 smittade personer i landet. En siffra som med all sannolikhet inte stämmer överens med verkligheten eftersom Ryssland inte utför storskaligt testande.

De värst drabbade områdena är Moskva, S:t Petersburg och republiken Komi. Hittills har 30 personer dött.

Inget undantagsförhållande

Flera ryska medier förväntade sig att president Putin i dag utlyser undantagsförhållande i landet.

Istället valde presidenten en mjukare linje.

I går fick den ryska regeringen, förutom presidenten, laglig rätt att utlysa undantagsförhållande. Flera bedömare såg det här som ett tecken på att presidenten skjuter över ansvaret för kampen mot coronaviruset till regeringen.

Enligt anonyma källor i regeringen är president Putin emot rigorösa restriktioner eftersom de inte är populära bland folket. Ett undantagsförhållande utlyst av presidenten riskerar rasera hans understöd.

Presidenten har varit mycket försiktig i sin retorik om coronakrisen. Även i dag använde han neutrala ord för att beskriva läget.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply