Coronan ökar efterfrågan på silvervatten – tillverkare sprider desinformation och konspirationsteorier | Samhälle


Coronapandemin får företagare som tillverkar silvervatten att vädra morgonluft. En del av företagarna sprider konspirationsteorier och har kopplingar till extrema politiska rörelser. Många som tror på alternativ vård propagerar också för höga doser av C-vitamin som vård för och skydd mot coronavirus.

“Går det ännu att få silvervatten nånstans”? frågar en kvinna i den finländska Facebookgruppen Hopeavesi-Colloidal silver. Silvervattnet är slutsålt i flera näthandlar. Den finländska tillverkaren Mikko Viinikainen svarar kvinnan, han lovar framställa nytt kolloidalt silver så fort föregående sats går åt. Andra i gruppen tipsar kvinnan om var hon kan köpa svenskt eller amerikanskt silvervatten.

När Spotlight talade med Viinikainen år 2018 uppgav han att han hade slutat tillverka silvervatten. Myndigheterna hade vaknat efter Spotlights granskning hösten 2017, och varnade om att kolloidalt silver är toxiskt. Även den finländska företagaren Reijo Matilainen, som länge på sin hemsida påstod att silvervatten botar sjukdomar, talade 2018 om att lägga lapp på luckan.

Nu under den pågående coronapandemin visar det sig att båda de här silvervattentillverkarna fortsätter sina affärer. Viinikainens hemsidor går inte att hitta längre, men han tar emot beställningar i den slutna gruppen på Facebook.

Diskussion om silvervatten i Facebookgruppen Hopeavesi - Colloidal Silver.
Mikko Viinikainen lovar tillverka nytt silvervatten så fort föregående sats tar slut. Bild ur Facebookgruppen Hopeavesi – Colloidal silver.
Diskussion om silvervatten i Facebookgruppen Hopeavesi – Colloidal Silver.
Bild: privat
Kolloidalt silver,coronavirus

I de likaså slutna svenskspråkiga Facebookgrupperna med silverentusiaster från Sverige och Finland ansluter sig nya medlemmar i hundratal. I dessa grupper och i alternativmedia sprids också desinformation och konspirationsteorier om pandemin.

Vi talar med experter som ser kopplingar mellan silvervattenföretagare och extrema politiska rörelser. Vi noterar också att vänner av alternativ vård samlar namn för att finländska coronapatienter ska behandlas intravenöst med höga doser av C-vitamin – en behandling som inte är vetenskapligt grundad.

Sista skriket att andas in silvervatten

I Facebookgruppen Hopeavesi – Colloidal silver* diskuterar medlemmarna hur ofta de inhalerar silvervatten. En del berättar att de gör det alla dagar för att förebygga coronavirus, andra har för avsikt att vänta tills de blir sjuka.

Professor Juhani Knuuti vid Åbo universitet granskar påståenden om alternativ vård för sin blogg.

– Det sista skriket är att köpa en nebulisator för att andas in förångat silvervatten, det påstås att det hjälper mot coronavirus. Det värsta är att det finns folk som dessutom hävdar att man ska inhalera väteperoxid, som är ett frätande ämne och skadar lungvävnaden, säger Knuuti.

Juhani Knuuti är professor i medicin vid Åbo universitet.
Professor Juhani Knuuti bloggar om påståenden om hälsa, och har skrivit en bok om hälsa som handelsvara som kommer ut senare i år.
Juhani Knuuti är professor i medicin vid Åbo universitet.
Bild: Yle / Taisto Lapila
Juhani Knuuti,medicin,professorer

Kolloidalt silver kan skada arvsmassan

Silvervatten innehåller små nanopartiklar av silver, som tas upp och ansamlas i kroppen och kan skada både lungor och andra inre organ. Toxikolog Hanna Karlsson vid Karolinska institutet har forskat i hur i nanopartiklar av silver påverkar lungceller. Hon avrådde i Spotlights intervju år 2017 både från att dricka kolloidalt silver och att andas in det.

– Det man ser i många studier är att det blir en inflammatorisk effekt i lungan av partiklar. Det finns inte tillräckligt med studier som har undersökt eventuella risker med inhalation. Men nyare studier visar att silvret skadar cellernas DNA, alltså arvsmassan, säger Karlsson.

“Också ebolaepidemin skapade efterfrågan”

Spotlight ringer upp Reijo Matilainen i Pieksämäki, som alltså fortfarande tillverkar silvervatten för försäljning. Han är orolig för de vänner och släktingar som inte använder silvervatten som skydd mot coronaviruset. Han själv har redan i åratal haft för avsikt att sluta med sin tillverkning.

– Jag skulle sluta framställa silvervatten redan år 2014, men då bröt ebolan ut i Afrika. Människor trodde att den skulle spridas också i Finland, och det blev stor efterfrågan på kolloidalt silver. Nu gick det likadant på grund av coronapandemin, säger han.

Sju finländska läkare har undertecknat petitionen. Av dem har tre fått sina yrkesrättigheter begränsade av tillsynsmyndigheten Valvira, och en fjärde har fått en varning.

Matilainen misstror de forskare och myndigheter som varnar för farorna med kolloidalt silver. Han har utåt sett fogat sig i myndigheternas direktiv, och sedan 2018 talar han i sin näthandel enbart om bruk av kolloidalt silver för desinfektion av händer och ytor. Officiellt får ämnet säljas enbart som vattenreningsprodukt.

Men Matilainen länkar från sin hemsida till en amerikansk webbsida, där man hittar råd om att både dricka och inhalera silvervatten.

Varför delar du länkar till den här sortens råd?

– Den här informationen har blivit kvar på nätsidan av misstag, jag ska åtgärda saken, säger Matilainen.

Men när denna artikel publiceras har han flyttat länkarna till sin näthandel, så att informationen är ännu lättare att hitta.

En amerikansk webbsida, The Silver Edge, ger råd för bruk av kolloidalt silver. Läkare avråder bestämt från att dricka eller inhalera silvervatten.
Reijo Matilainen länkar från sin näthandel bland annat till en amerikansk webbsida, The Silver Edge, som ger råd om att dricka och andas in kolloidalt silver. Läkare avråder bestämt från att dricka eller inhalera silvervatten.
En amerikansk webbsida, The Silver Edge, ger råd för bruk av kolloidalt silver. Läkare avråder bestämt från att dricka eller inhalera silvervatten.
Bild: privat
Kolloidalt silver,webbsida

Konspirationsteorier förekommer i flera forum

Spotlight går med i en stor Facebookgrupp med över 11 000 svenska och finländska medlemmar.* Den heter Elektrokolloidalt silver EKS. Silvervattentillverkaren Anders Sultan säljer även kosttillskott i sin näthandel, och han är med i gruppen som moderator. Sultan har i januari 2020 delat en länk där han hävdar att coronaviruset skapades i ett laboratorium för biologiska vapen.

Anders Sultan och Ann-Katrine Backman delar länkar i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver, och Michael Zazzio kommenterar. Sultan och Zazzio styr företaget Ion Silver och Backman är återförsäljare i Finland.
Här delar Anders Sultan och Ann-Katrine Backman länkar i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver i januari 2020, och Michael Zazzio rapporterar om dödstal i Kina. Sultan och Zazzio leder företaget Ion Silver och Backman är återförsäljare i Finland.
Anders Sultan och Ann-Katrine Backman delar länkar i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver, och Michael Zazzio kommenterar. Sultan och Zazzio styr företaget Ion Silver och Backman är återförsäljare i Finland.
Bild: privat
Kolloidalt silver,coronavirus

De medlemmar som läser inlägg och länkar i gruppen får veta bland annat att coronapandemin är värst i de områden där många har vaccinerats, att 5G kan vara en delorsak till smittan, att läkemedelsindustrin och vaccintillverkarna är illvilliga och att C-vitamin i stora doser är ett undermedel som kan rädda liv för den som blir svårt sjuk i coronavirus.

Anders Sultan delar en länk i Facebookgruppen EKS om att kolloidalt silver kan rädda liv under coronakrisen. Sultan är själv silvervattentillverkare.
Anders Sultan delar en länk om att kolloidalt silver kan rädda tiotusentals liv i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver. Länken går till alternativsajten Nya Dagbladet.
Anders Sultan delar en länk i Facebookgruppen EKS om att kolloidalt silver kan rädda liv under coronakrisen. Sultan är själv silvervattentillverkare.
Bild: privat
Kolloidalt silver,coronavirus

“En politisk agenda”

Henrik Sundbom är författare och expert på påverkansoperationer och sociala medier. Han har tillsammans med Patrik Oksanen skrivit en rapport om desinformation om coronakrisen. Den är utgiven av tankesmedjan Fri värld som finansieras av Stiftelsen Fritt Näringsliv.

Enligt Sundbom har männen bakom företaget Ion Silver en politisk agenda. Anders Sultan och Michael Zazzio modererar de största grupperna om kolloidalt silver, men de medverkar också i konspirationsteoretiska alternativmedier som Vaken.se, Newsvoice och Nya Dagbladet.

– Alternativmedicinen tycks ha blivit en inkörsport till en antietablissemangsagenda, som leder människor till högerpopulism. Hela den här synen på vård och vaccin som någonting som inte är att lita på, den grundar sig ju i en djupt rotad skepsis mot etablissemanget och en upplevelse av att man har genomskådat en stor konspiration. Vi kan se en stor överlappning mellan de alternativmedicinska kretsarna och högerpopulistiska medier och grupperingar på internet, säger Sundbom.

Han ser att auktoritära rörelser i olika länder världen över sprider både konspirationsteorier och alternativmedicinska råd om hur man skyddar sig för eller behandlar sig mot coronaviruset.

– Det kan ju vara av politiska skäl, för att man misstror skolmedicin och myndigheterna, men vi ser också att det finns en ekonomisk aspekt i det helar. Det finns många i Sverige och i USA som är aktiva i de här rörelserna som också har sin egen försörjning i att sälja preparat som de lanserar som immunförsvarshöjande som kan skydda mot corona eller som alternativ till vaccin, säger Sundbom.

Henrik Sundbom har skrivit en rapport om desinformation i coronans tid. Han noterar att silvervattenföretagare länkar till ytterhögersajter och sprider rysk desinformation.
Henrik Sundbom har skrivit en rapport om desinformation i coronans tid. Han konstaterar att silvervattenföretagare länkar till högerpopulistiska sajter och sprider rysk desinformation.
Henrik Sundbom har skrivit en rapport om desinformation i coronans tid. Han noterar att silvervattenföretagare länkar till ytterhögersajter och sprider rysk desinformation.
Bild: Lars Anders Johansson
författare,rapport,Desinformation,Henrik Sundbom

Både Ryssland och Kina utnyttjar enligt Sundblom coronapandemin för att sprida konspirationsteorier på sociala medier, och de här vandrar vidare i nätmedier i Sverige.

– De ovan nämnda alternativmedierna sprider rysk desinformation, och den ryska synen på geopolitik. De har generellt en positivare inställning till den ryska regimen och president Putin än man i Sverige hittar i några andra nationella medier, säger Sundbom.

EU-forskare har konstaterat ökad rysk desinformation under coronakrisen, och den amerikanska Alliance for Securing Democracy har dessutom noterat ökad kinesisk aktivitet.

Sajterna är främlingsfientliga och vaccinkritiska

I artiklar på sajterna Nya Dagbladet, Vaken.se och Newsvoice används företaget Ion Silver som källa. Nya Dagbladet och Newsvoice har båda intervjuat Michael Zazzio och publicerat artiklar av honom. De här sajterna har en främlingsfientlig profil och propagerar aktivt mot vacciner och mot läkemedelsindustrin.

Inför valet till Europaparlamentet 2019 var Michael Zazzio involverad i ett försök att stöpa om gula västarna­-rörelsen till ett politiskt parti i Sverige.

Också tidningen Nya Tider som representerar den svenska extremhögern har publicerat artiklar om Ion Silvers silvervatten. Nya Tider intervjuar i mars 2020 Michael Zazzio om coronaviruset och kolloidalt silver för sin Youtube-kanal.

I Nya tider-intervjun redogör Zazzio för hur han år 2014 ringde till statsepidemiologen Anders Tegnell, för att föreslå kolloidalt silver som botemedel mot ebola. Nu återanvänder Ion Silver samtalet för att hävda att kolloidalt silver biter på virus över lag.
Tegnell säger till SVT att hans ord har “stulits mitt i en mening” och tagits ur sitt sammanhang.

Anders Sultan delar artikel i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver EKS där ett gammalt samtal till Anders Tegnell används för att "bevisa" att kolloidalt silver dödar virus.
Anders Sultan delar en länk i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver, han hävdar att stasepidemiolog Anders Tegnell “erkänner att kolloidalt silver dödar virus” (egen översättning).
Anders Sultan delar artikel i Facebookgruppen Elektrokolloidalt silver EKS där ett gammalt samtal till Anders Tegnell används för att “bevisa” att kolloidalt silver dödar virus.
Bild: privat
Kolloidalt silver,virus,Anders Tegnell

“Kopplingen mellan alternativmedicin, i synnerhet silvervatten, och politiska extremiströrelser är inte unik för Sverige. I USA får till exempel den högerextrema profilen Alex Jones och hans plattform Infowars en betydande del av sina intäkter från försäljning av kosttillskott och alternativmedicin”, skriver Henrik Sundbom och Patrik Oksanen i sin rapport.

“Attraherar samma människor”

Också i Finland finns det kopplingar mellan ytterhögern och alternativ medicin.

– De verkar attrahera samma människor, det här är något jag har reflekterat över när jag läser kommentarer på Facebook och Twitter, säger professor Juhani Knuuti.

Finländska Magneettimedia har publicerat artiklar både för silvervatten och kosttillskott och mot läkemedelsindustrin och vacciner. Volymen är ändå mindre än i de svenska alternativmedierna.

Magneettimedia uppger sig numera vara obunden, men gavs under åren 2015– 2018 ut av Pohjoinen perinne, en förening inom den numera förbjudna nationalsocialistiska Nordiska motståndsrörelsen. Fram till 2015 ägdes Magneettimedia av den öppet antisemitiska affärsmannen Juha Kärkkäinen, som har dömts för hets mot folkgrupp. Kärkkäinens näthandel säljer för övrigt kolloidalt silver.

Även MV-lehti har publicerat artiklar med konspirationsteorier om vaccinering och om läkemedelsindustrin, men här lyser silvervattnet med sin frånvaro.

“Ge C-vitamin intravenöst till coronapatienter!”

Facebookgruppen EKS modereras också av finlandssvenska Ann-Katrine Backman. Närpesbon Backman driver en näthandel och fungerar som återförsäljare i Finland för svenskt kolloidalt silver. På sin privata Facebookprofil vädjar hon för att coronapatienter ska få behandling med intravenöst C-vitamin, och ber läsarna skriva på en petition om det här.

Behandling med intravenöst C-vitamin förs ofta fram som ett undergörande medel inom alternativ vård. En amerikansk läkare föreläste om ämnet i Helsingfors i början av mars, på inbjudan av föreningen Suomen terveysjärjestö. Föreläsningen inspirerade till petitionen som Backman nämner.

Föreningen Suomen terveysjärjestö gör ett upprop på Facebook och ber människor underteckna en petition för att finländare som insjuknar i coronavirus ska få behandling med höga doser av intravenöst C-vitamin.
Föreningen Suomen terveysjärjestö för kampanj på sin Facebook-sida för att finländare som får intensivvård i samband med coronavirus ska få höga doser av intravenöst C-vitamin.
Föreningen Suomen terveysjärjestö gör ett upprop på Facebook och ber människor underteckna en petition för att finländare som insjuknar i coronavirus ska få behandling med höga doser av intravenöst C-vitamin.
Bild: privat
vitaminer,coronavirus,COVID-19

Sju finländska läkare har undertecknat petitionen. Av dem har tre fått sina yrkesrättigheter begränsade av tillsynsmyndigheten Valvira, och en fjärde har fått en varning.

Den omstridda finländska läkaren Antti Heikkilä har också fått en varning av Valvira. Han skriver i mars 2020 till sina 40 000 följare på Facebook, att höga doser C-vitamin har använts med framgång för coronapatienter i Kina. Han skriver också att eftersom ketogen diet hjälper mot influensa, så kan den mycket väl fungera även mot coronavirus.

Heikkilä får mothugg i Juhani Knuutis blogg.

– Man har gjort studier där patienter med allvarliga infektioner har fått C-vitamin intravenöst. Vissa studier visar att patienten drar nytta av behandlingen, andra studier kan inte påvisa någon nytta alls. I Kina har man testat C-vitamin på coronapatienter, men utan övertygande resultat, säger Knuuti.

WHO har inlett en internationell undersökning där man letar efter de mest lovande metoderna för vård av coronapatienter. Knuuti påpekar att C-vitamin inte finns med i den studien.

Han tillägger att forskning visar att C-vitamin inte förebygger förkylning, men om man redan är förkyld kan stora doser C-vitamin förkorta sjukdomstiden med en halv dag.

– Ketogen diet skyddar inte heller mot förkylning eller influensa, säger Knuuti.

Bloggare rekommenderar zink och sprängticka mot corona

Också finlandssvenska bloggare och hälsoföretagare slår mynt av coronapandemin. Några bloggare rekommenderar till exempel sprängticka, ketogen kost, C-vitamin och zink som skydd mot coronavirus.

Juhani Knuuti konstaterar att det finns motstridiga forskningsresultat vad gäller zink. Enligt en meta-analys kan zink som sugtablett förkorta en vanlig förkylning, men en färsk finländsk studie kommer till motsatt slutsats.

– Det finns absolut inga bevis på att zink skulle hjälpa vid en allvarlig virussjukdom som corona. Vad beträffar sprängticka saknas medicinsk forskning för att säga något säkert om hur den verkar. Men sprängticka kan ge oroväckande höga levervärden, säger Knuuti.

Spotlight har sökt Mikko Viinikainen, Anders Sultan, Michael Zazzio, Ann-Katrine Backman och Antti Heikkilä för kommentarer. Enbart Zazzio har svarat, men han vill inte kommentera.

* För den här artikeln har vi använt osedvanliga journalistiska metoder och gått in i Facebookgrupperna som diskuterar kolloidalt silver under fingerat namn. Yle använder osedvanliga metoder för insamling av information endast om samhälleligt viktiga uppgifter inte kan fås med sedvanliga metoder.

Medlemmar i Facebookgruppen Hopeavesi - Colloidal silver diskuterar hur de använder silvervatten.
Diskussion i Facebookgruppen Hopeavesi – Colloidal silver våren 2020. Medlemmarna diskuterar hur de använder silvervatten för att skydda sig mot coronavirus. Läkare och myndigheter varnar för att dricka silvervatten eller andas in det.
Medlemmar i Facebookgruppen Hopeavesi – Colloidal silver diskuterar hur de använder silvervatten.
Bild: privat
Kolloidalt silver

Läs också vår granskning från år 2017 om hur silvervatten marknadsförs och används, här hittar du artikeln och TV-programmet som väckte de finländska myndigheterna.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply