Coronapandemin håller Europa i sitt grepp – rekordmånga nya smittfall förra veckan | Utrikes


Rekordmånga nya fall av coronasmitta registrerades i Europa förra veckan, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. Så många fall har inte konstaterats på en vecka sedan pandemins början.

I sin veckouppdatering på tisdagen uppgav WHO att fallen av coronasmitta ökade med 34 procent och dödsfallen med 16 procent förra veckan.

Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Spanien står för över hälften av alla nya fall.

Läget lättar en aning i Spanien

Det finns ändå ljusglimtar i WHO:s rapport: I Spanien gick antalet nya coronafall ner förra veckan i förhållande till veckorna innan. Det visar också Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC:s statistik – efter att ha legat långt över 300 i incidenstal ligger Spanien nu på 299 fall per 100 000 invånare och två veckor.

Men i Polen är läget ett annat. Där har coronafallen och dödsfallen i covid-19 fördubblats på en vecka. Den polska regeringen har skärpt restriktionerna för att undvika en total nedstängning av samhället.

En man står under en bro och målar en graffiti på en bropelare av tre personer inom medicinska kåren och som alla tre ha munskydd.
Varning för corona i Gdansk
En man står under en bro och målar en graffiti på en bropelare av tre personer inom medicinska kåren och som alla tre ha munskydd.
Bild: BACKGRID, Inc./All Over Press
Polen,COVID-19,coronavirus,Gdańsk,Marek Looney Rybkowski

WHO-direktör: Förstår frustrationen

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus påminde om att det inte finns några genvägar vad gäller pandemin, men han sa sig förstå folks frustration.

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Tedros Adhanom Ghebreyesus,WHO

ECDC:s uppdaterade statistik för i dag, tisdagen den 13 oktober, visar att epidemin, vid sidan av Polen, ökar kraftigt särskilt i Tjeckien. Landet har ett incidenstal på 521,5 – det högsta i Europa för tillfället.

Läget i Nederländerna och Belgien verkar också rusa iväg. Belgien har en incidens på 430 och Nederländerna på 387.
Frankrike och Storbritannien ligger bägge strax under 300 och Finland på knappt 45.

Italien inför stränga restriktioner i dag för att bromsa upp epidemin i landet, som tycks ha fått mer luft under vingarna de senaste dagarna. Hemmafester, både ute och inne, amatöridrott och sena utekvällar förbjuds.

Sex personer är det maximala antalet personer som kan bjudas hem, upplyste premiärminister Guiseppe Conti på tisdagen.

Vittorio Veneton keskustan aukio
Piazzorna gapar tomma i Italien
Vittorio Veneton keskustan aukio
Bild: Edoardo Nicolino / Alamy
Italien,öppna platser,Piazza,Vittorio Veneto

Försiktig optimism i Norge

Norge gläder sig i dag åt lite ljusare incidenssiffror. Verdens gang skriver att coronaförekomsten är lägst i Norge just nu i förhållande till övriga Europa. Landet har en incidens på 34,3.

Den svenska incidensen är 72 och den danska 99.

Tegnell oroar sig för äldreboenden

I Sverige har 2 200 nya fall av coronasmitta registrerats sedan fredagen. Vid en presskonferens i Stockholm på tisdag eftermiddag konstaterade statsepidemiolog Anders Tegnell att man ser en betydande ökning i smittofall i Stockholm, Uppsala och Örebro.

Tegnell uttryckte också oro för äldreboendena i Sverige – i dem har fallen dubblerats den senaste veckan.

– Vi börjar se lite oroande tecken på att äldreboenden kan börja påverkas av spridningen. Det här är en stark signal att det är viktigt att man håller koll, och provtar generöst, sade Tegnell.

Miehen sivuprofiili.
Anders Tegnell: Betydande ökning i antalet fall
Miehen sivuprofiili.
Bild: Daniel Ivarsson
Anders Tegnell,epidemiolog,Sverige,coronavirus

Källor: SVT, ECDC, Berlingske Tidende, Verdens Gang, JyllandspostenSource link

Be the first to comment

Leave a Reply