Coronapandemin kan trötta ut din hjärna – experterna ger sina bästa tips för att hjälpa den vila | Inrikes


Coronapandemin har haft många oväntade följder. Den ständiga osäkerheten belastar oss och det kan göra våra hjärnor utmattade.

Men enligt Rita Ahvenniemi, som är mental manager, varierar belastningen på hjärnan enligt vilken slags betydelse vi ger pandemin.

– Hjärnan i sig bryr sig inte om coronaviruset. Istället handlar det mera om vilken betydelse vi ger coronakrisen. Om vi ger den en sådan betydelse att nu är det kris och allmänt osäkert läge, så då reagerar hjärnan på det. Precis som den gör i alla stressiga situationer.

Enligt Ahvenniemi baserar sig våra hjärnors reaktioner i kriser ofta på tidigare erfarenheter och vi tar därför till lösningar som tidigare visat sig vara fungerande.

I krissituationer är det enligt henne vår mellanhjärna som reagerar, alltså den del som kontrollerar våra överlevnadsinstinkter.

Om en person exempelvis i barndomen upplevt mycket otrygghet, kan mellanhjärnan reagera med oro då nya slags osäkerhetsmoment dyker upp.

Men om personen istället har mer stabila erfarenheter från sin barndom, kan hen ha det lättare att hålla sig lugn.

Sjö
Man kan slappna av på många sätt och ett av dem är att fästa blicken i horisonten en stund.
Sjö
Bild: Mostphotos
sjöar,naturen,lugn,avslappning,himmel,vatten,blå

Men enligt Ahvenniemi bestämmer barndomen inte allt. Enligt henne kan vi alla lära oss nya sätt att reagera och handla i situationer som väcker oro och osäkerhet.

– Först är det viktigt att man inser att det är ens mellanhjärna som är orolig eller deprimerad. Om man vill minska på sin oro förespråkar jag också handlingar. Det kan vara svårt att flytta tankarna till något annat, så då är det bra att istället börja göra något annat som för tankarna någon annanstans.

Att slappna av är viktigt för alla

Ahvenniemi påminner om att man ska börja med att ta små steg om man vill få till stånd förändringar och lära sig nya tankesätt.

Också om man inte känner sig särskilt stressad eller oroad för tillfället, är det enligt henne bra att vi alla lär oss att slappna av, så att vi kan lugna ner oss själva då det behövs.

– Avslappning är väldigt bra för oss, eftersom det är viktigt att sätta sin kropp i ett avslappnat tillstånd med jämna mellanrum. Då musklerna och nervsystemet är avslappnat tolkar vår mellanhjärna det som att allt är lugnt och att det inte finns någon fara.

Enligt Ahvenniemi är det viktigt att försöka hitta sådana sätt att slappna av på som passar en själv bäst.

– Om man är väldigt orolig eller deppig kan det vara väldigt svårt att bara lägga sig ner och slappna av. Men avslappning kan vara mycket, det kan exempelvis handla om att ge sig ut på föreställda resor, att fästa blicken på något i horisonten en stund eller att meditera.

Ta hand om dig själv!

Mentala tränaren Nina Granmo påminner om vikten att ta hand om sig själv om man vill att ens hjärna ska må bra.

– Det handlar om helt grundläggande saker såsom sömn, motion, kost och återhämtning. Om de här sakerna är i skick mår hjärnan också bra.

Mental tränare Nina Granmo
Nina Granmo är mental tränare och säger att hjärnan vill ha en balans mellan avslappning och energi.
Mental tränare Nina Granmo
Bild: Nina Granmo
porträtt (konstverk)

Enligt Granmo vill hjärnan ha balans, den behöver både avslappning och energi. Därför är det också enligt henne viktigt att vi hittar de sätt som ger oss de här i vår vardag.

– Det är viktigt att prioritera. Vissa saker kräver mer, och då ska man satsa på det och välja bort annat. Sen gäller det att tänka efter vad det är som ger en själv energi och försöka få mer av det i sitt liv.

Eftersom coronapandemin fått många att tillbringa mer tid hemma, tror Granmo att den också medfört bra förändringar för vår hjärna.

– För dem som distansjobbar har de här inneburit mer flexibilitet i vardagen. Man har kunnat tänka om, gjort sina egna tidtabeller och kanske haft mer tid för någon ny hobby där hemma.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply