Coronaraset på Stockholmsbörsen fortsätter | SVT Nyheter


Finansmarknaden skakas av reseförbud, stängda gränser och tvärstopp för konsumtion och produktion på många håll till följd av coronaviruset.

Räntesänkningar och stimulanser från ledande centralbanker och ett historiskt stödpaket från Sveriges regering på 300 miljarder kronor hjälpte föga för att hejda den orosvåg som präglar börshandeln.

Inledde med nytt ras

Stockholmsbörsens OMXS-index tappade 17 procent i förra veckan och nedgången fortsatte i inledningen på denna vecka med ett nytt ras på nästan 5 procent. Stockholmsbörsen har därmed tappat omkring en tredjedel av sitt värde sedan den historiska toppnoteringen den 19 februari i år.

– Det är onekligen en extrem situation vi har. Att börsen går ner trots att den amerikanska aktiemarknaden gick väldigt starkt i fredags och nya kraftfulla stödåtgärder från Fed pekar på den panik som råder i marknaden i dag, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

Under dagen såg fallet ut att bli ännu värre, men sent på eftermiddagen mildrades det något.

Industriproduktion rasade

Måndagens kursras följer på industristatistik från Kina, som visade att produktionen i januari–februari i år rasade med 13,5 procent.

Även USA, världens största ekonomi, tar rejält med stryk. Ett index för aktiviteten inom tillverkningsindustrin i delstaten New York har i mars rasat till den lägsta nivån sedan 2009, enligt den amerikanska centralbanken Federal Reserves regionala New York-kontor.

Vix-index, ett så kallat skräckindex som mäter volatiliteten på marknaden, är sedan förra veckan uppe på nivåer över 70, vilket inte har hänt sedan dagarna kring Lehman Brothers-kollapsen hösten 2008.

Internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva, med en stödfond på 1 000 miljarder dollar till sitt förfogande, uppmanar världens regeringar att öka samarbetet betydligt mer än hittills varit fallet för att bromsa den globala nedgången och förhindra långtgående skador på världsekonomin och för att stödja utsatta tillväxtländer.

Extrem situation

Men det finns trots allt ljuspunkter som vi inte får glömma bort mitt i all panik, menar Lundevall.

– I länder som Kina och Sydkorea som var tidigt drabbade och har tacklat situationen på ett proffsigt sätt, ser man en ganska tydlig positiv trend. Där går det åt rätt håll med antalet nya smittade fall och folk som får åka hem från sjukhusen, säger han och fortsätter:

– Till det har vi fått dessa massiva stimulanser, även om det är uppenbart att marknaden i dag inte uppskattar dem. De kommer att hjälpa ekonomin på fötter när pandemin så småningom är över.

Djupt och brett fall

Även ledande europeiska börser sjönk överlag djupt och brett. Londonbörsens FTSE100-index backade 4,7 procent, DAX-index i Frankfurt föll 5,3 procent och CAC40-index i Paris gick ned 5,8 procent.

Bland storbolagen i Stockholm, OMXS30-index, stack medicinteknikbolaget Getinge ut med en uppgång på drygt 8 procent. Gruvbolaget Boliden ökar nästan 3 procent, och även Atlas Copco och Assa Abloy avslutade dagen på plus.

Electrolux-aktien rasade 9,7 procent sedan bolaget varnat för betydande risk för stor finansiell påverkan från coronaviruset under första halvåret 2020.

H&M-aktien föll 10,7 procent efter en rapport om försäljningen under kvartalet som avslutades den 29 februari, som visar på kraftiga nedgångar i Kina. Av rapporten framgår att kedjan stängt butiker i ett dussin europeiska länder.

Oljepriset faller hårt

Flygbolaget SAS har i helgen meddelat att man pausar merparten av sin verksamhet och permitterar 10 000 anställda. Aktien rasade 7,1 procent.

Största raset bland OMXS30-bolaget skedde hos bilsäkerhetsjätten Autoliv, som föll med 10,7 procent.Source link