Coronavaccineringen inleddes i Mellersta Österbotten – omfattande vaccinering kan dröja till våren | Österbotten


På onsdagen vaccinerades de första personerna i Mellersta Österbotten mot covid-19. Först ut var sjukvårdspersonal. Inledningen av omfattande vaccineringar tros dröja ända till våren.

Den första satsen med vaccin anlände till Karleby idag och Soite inledde alltså vaccineringen redan samma dag.

Fler i personalen vaccineras i januari

Infektionsöverläkare Marko Rahkonen berättar att de egentliga vaccinationerna inleds vecka ett. Men eftersom man nu fått en första sats med vacciner beslöt man ordna ett tillfälle för media och börja med att vaccinera några ur den vårdpersonal som har hand om coronapatienter.

I början av januari får man större satser och börjar då vaccinera fler i personalen och också personer i riskgrupperna.

Klart först till hösten?

Sedan beror det på tillgången till vaccin när man kan börja vaccinera stora mängder. I dagsläget är Pfizer BioNTechs vaccin det enda som fått försäljningstillstånd inom EU.

Rahkonen hoppas på att flera vaccintillverkare får grönt ljus i början av nästa år och att tillgången således ökar. Men inledandet av vaccinering i stora mängder går långt in på våren, bedömer Rahkonen.

Vaccinet ska ges i två omgångar för att ge ett skydd och vaccinet fungerar precis som andra etablerade vacciner.

Till hösten hoppas Rahkonen att man lyckats vaccinera alla som ska vaccineras.

“Tryggare att ta vaccinet än att insjukna”

Rahkonen berättar att det inte rapporterats något speciellt vad gäller reaktioner på vaccinet. Det har rapporterats om hudeffekter men organ ska inte ha reagerat på vaccinet.

Det är omöjligt att säga säkert angående långtidseffekter, eftersom vaccinerna är nya. Men de resultat man har i dagsläget visar att vaccinerna är tryggare än många andra.

– Det är tryggare att ta vaccinet än att bli sjuk av coronaviruset, säger Rahkonen.

Rahkonen berättar också att det varit rätt överraskande vem som har dött av covid-19; även unga människor har strukit med. Man har alltså fått revidera uppfattningen om för vem viruset är dödligt.

Chefsöverläkaren: En lättnad

Pirjo Dabnell är chefsöverläkare på Mellersta Österbottens centralsjukhus.

– Det här är en lättnad, vi har väntat väldigt länge på det här. I mars när vi fick reda på hur allvarligt läget var tänkte vi att vi kanske kan börja leva normalt igen till sommaren. Men så blev det ju inte, säger Dabnell.

Men det är långt ifrån över. Först efter att personalen och riskgrupperna vaccinerats tar man sig an resten av befolkningen.

När kommer alla som ska vaccineras vara vaccinerade?

– Förhoppningsvis i slutet av sommaren, till hösten. Det beror helt på hur mycket vaccin vi får. Just nu är det bara ett vaccin på marknaden, säger Dabnell.

Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt var först ut i Finland med att börja vaccinera.

Vasa sjukvårdsdistrikt siktar på att börja vaccinera i början av nästa år.

Artikeln uppdaterasSource link

Be the first to comment

Leave a Reply