Coronaviruset får SAS att rasa på börsen – Nyheter (Ekot)


SAS släppte på onsdagen sin delårsrapport för perioden november till januari – det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Och bolagets aktie har under dagen fallit med 11 procent.

Marknaden är orolig för hur coronaviruset påverkar SAS affärer, säger Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker på danska Sydbank.

– Det beror först och främst på oro för coronaviruset, och oro för vad den får för betydelse för flygtrafiken i Europa. Man är nervös för de många stora utgifter och omkostnader det innebär för flygbolagen om delar av Europas luftrum stängs ner på grund av coronaviruset, säger han till Ekot.

Bolaget redovisade i delårsrapporten en förlust före skatt på 1,1 miljarder konor. Det är drygt en halv miljard större förlust än samma period ett år tidigare.

SAS vd Rickard Gustafsson är inte nöjd, men tycker att resultatet är förväntat.

– Det är klart att det inte är någonting som vi önskar eller tycker är tillfredsställande. Men det är i linje med vad vi har guidat för. Och avvikelsen mot föregående år förklaras väldigt enkelt av två poster. Det ena är en svag växelkursutveckling, inte minst den svenska kronan mot dollarn. Och att vi har anpassat oss i år till en ny redovisningsstandard som också påverkar resultatet, säger Rickard Gustafson.

SAS har stängt ner alla flygningar till Peking och Shanghai till slutet av mars med anledning av coronavirusutbrottet. Stoppet beräknas kosta cirka 200 miljoner kronor. I rapporten flaggar man för att viruset kan komma att påverka intäkterna ytterligare.

– Det är klart att det här är en allvarlig situation som upptar väldigt mycket av vårt tänk just nu. Men i och med att vi fortfarande är inne i vår lågsäsong, vintersäsongen, så är det här fortfarande hanterbart för oss. Men om det håller i sig och sprider sig, och vi står inför en sommarsäsong som inte blir normal, då kommer det här få konsekvenser inte bara för SAS utan för flygindustrin som helhet.

Hos konkurrenterna har coronaviruset lett till sparåtgärder, bland annat sänker Thai Airways lönerna för flera chefer, och tyska Lufthansa fryser planerade nyanställningar. En något överdriven reaktion, tycker Jacob Pedersen på Sydbank.

– Som jag ser det är en mycket hög reaktion, man kan nästa kalla det att man använder coronaviruset lite som en ursäkt för effektiviseringar och besparingar, säger han.

Men hos SAS kommer coronaviruset i nuläget inte att påverka personalstyrkan.

– Som det ser ut just nu har vi inga sådana planer eller värderingar. Vi tänker flyga som normalt om inget oförutsett inträffar, säger vd Rickard Gustafson.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply