Coronaviruset har nu nått hälften av de afrikanska länderna | Utrikes


Coronaviruset har nu också spridits till den afrikanska kontinenten: Egypten har hittills registrerat 150 fall, Sydafrika 62 och Algeriet 54. Frågan är hur väl de afrikanska länderna är förberedda på att hantera coronautbrottet.

Sedan fredagen har antalet afrikanska länder som bekräftat sina första fall av coronasmitta fördubblats från 13 till 27. I Afrika finns totalt 54 länder.

Ett av de främsta skälen till att viruset sprider sig till Afrika med fördröjning är sannolikt att flygtrafiken mellan Kina och de afrikanska länderna är marginell jämfört med resandet mellan Kina och Europa.

De första fallen på den afrikanska kontinenten kom via smittade personer som rest från Frankrike och Italien. Det första fallet bekräftades i mitten av februari.

45 personer som rest på en flodbåt testade positvt för coronavirus i Luxor i Egypten.
45 personer som rest på denna flodbåt testade positivt för coronavirus i Luxor i Egypten. De smittade fördes till den nordegyptiska staden Marsa Matrouh för vård och isolering.
45 personer som rest på en flodbåt testade positvt för coronavirus i Luxor i Egypten.
COVID-19,coronavirus,Egypten,Luxor

Ett exempel på hur turismen spridit coronaviruset kommer från Egypten. 45 personer som rest i en flodbåt testade positivt för en vecka sedan.

Beredskap att testa i de flesta länder

Att coronasmittan kommer senare till Afrika innebär att länderna har fått tid att rusta upp för att dämpa smittspridningen.

– På den afrikanska kontinenten började testerna för coronaviruset den 22 januari. I mitten av mars hade tester gjorts i 34 länder, säger Rea Noponen, hälsovårdsrådigvare på Finlands Röda Kors.

Beredskapen bland de afrikanska länderna att testa för coronavirus ökade från början av februari. Nu har åtminstone 39 av 47 länder söder om Sahara hunnit skaffa testutrustning för coronavirus.

I början av februari var det bara Senegal och Sydafrika som var redo att testa potentiella coronapatienter.

Minskad flygtrafik

Många afrikanska flygbolag har stoppat eller begränsat flygtrafiken till och från Kina, USA och många EU-länder. På många flygplatser mäts febern på passagerare och personer som misstänks bära på coronasmittan isoleras.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, klädd i kostym, sitter i parlamentet och stirrar tomt framför sig med händerna knäppta.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa utlyste nationellt nödläge söndagen 15 mars 2020 på grund av coronavirusutbrottet.
Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, klädd i kostym, sitter i parlamentet och stirrar tomt framför sig med händerna knäppta.
Bild: EPA/NIC BOTHMA
Cyril Ramaphosa

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa utlyste på söndagen nationellt katastrofläge på grund av coronaviruset.

Resenärer från så kallade högriskländer stoppas från att komma till Sydafrika medan medborgare antingen måste testa sig eller sätts i karantän.

På onsdag kommer skolorna i Sydafrika att stängas.

WHO oroat över bristfällig sjukvård

Merparten av länderna i Afrika söder om Sahara saknar heltäckande hälsovårdstjänster. Endast 58 procent av befolkningen i denna region har tillgång till rent vatten.

WHO har ända sedan coronautbrottets början uttryckt sin oro över vad som händer om viruset sprids till länder som inte klarar av att dämpa smittspridningen och vårda patienter.

Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har oroat sig för hur länder med bristfällig hälsovårdsektor ska klara av att tackla coronavirusets spridning. Samtidigt kan länder som har erfarenhet av epidemier dra nytta av den beredskap som redan finns i länderna.
Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Bild: EPA/MARTIAL TREZZINI
Världhälsoorganisationen,Tedros Adhanom Ghebreyesus,världshälsoorganisationen

Michael Yao som är chef för WHO:s nödoperationer i Afrika, konstaterar att det är väldigt viktigt att upptäcka de första smittade patienterna i tid.

I många afrikanska länder är sjukvårdssektorn redan nu ansträngd på grund av andra sjukdomsutbrott.

– Länderna måste prioritera en tidig upptäckt av sjukdomen så att den inte sprids ute i samhällena. Det här blir svårt att klara av.

Den franska epidemiologen Mathias Altmann bedömer å sin sida att många av de afrikanska länderna har utnyttjat de senaste veckorna till att förbereda sig.

– Särskilt i länderna i Västafrika finns redan nu stora mängder av lokal kunskap och beredskap eftersom de under åren har haft flera epidemier som de bekämpat, säger Mathias Altmann till France24.

Också Rea Noponen på Röda Korset ser det som en fördel att det finns lokal kunskap sedan tidigare att testa befolkningen och informera den om hur man kan skydda sig.

– Röda korset och Röda halvmånen har ett särskilt mandat i katastrofsituationer och då samarbetar vi med myndigheterna. Våra medarbetare och volontärer har utbildats till exempel i hur man undviker droppsmitta och hur man ger krishjälp, säger Noponen.

Från ebola till corona

Ett av de länder som nyligen identfierat en första coronapatient är Demokratiska republiken Kongo. Mannen sägs vara i relativt gott skick och han är isolerad i huvudstaden Kinshasa.

Arbetet med att kontakta och testa de drygt hundra personer som han varit i kontakt med har också börjat.

I Demokratiska republiken Kongo har befolkningen nyligen glatt sig åt att den sista ebolapatienten konstaterades vara frisk.

Ebolaepidemin började hösten 2018 och har krävt över 2 200 människoliv.

Världhälsoorganisationen WHO uppmärksammar också att den sista patienten tillfrisknat men slår fast att man måste vänta nästan en och en halv månad innan epidemin kan anses vara besegrad.

Hälsovårdsmyndigheter i Kongo effektiverar övervakningen av resenärer på Kongofloden, på land och i luften
Demokratiska republiken Kongo har upplevt flera ebolautbrott under 2000-talet. Nu har landet fått de första coronavirusfallen.
Hälsovårdsmyndigheter i Kongo effektiverar övervakningen av resenärer på Kongofloden, på land och i luften
Bild: EPA-EFE/AHMED JALLANZO
Ebola,Hemorragisk feber, Ebola

Demokratiska republiken Kongo har av den Afrikanska unionen kategoriserats som ett av de 13 mest sårbara länderna i Afrika med tanke på coronaviruset.

Samtidigt har den kongolesiska hälsosektorn, på grund av de många ebolaepidemierna, den färskaste erfarenheten av att begränsa spridning av en smittsam sjukdom.

– En del länder i Afrika, så som Demokratiska republiken Kongo, har ett övertag när det gäller förmågan att testa för coronaviruset. De kan nu utnyttja den testkapacitet de byggt upp under ebolautbrotten, sade WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på Afrikanska unionens möte i början av mars.

I Afrika har de allra flesta länder mellan 0 och 3 läkare per tusen invånare. Sverige har 54 läkare per tusen invånare medan siffran för Finland är 38 per tusen invånare.

De afrikanska länderna söder om Sahara har inte haft kapacitet att öka på investeringarna i hälsosektorn under 2000-talet utan utvecklingen har stampat på stället.

58% av invånarna i de afrikanska länderna söder om Sahara har tillgång till rent vatten.

WHO har räknat ut att de afrikanska länderna utgör 11% av världens befolkning, men 60% av världens HIV/AIDS patienter bor i de afrikanska länderna. Till riskgrupperna för coronaviruset hör personer som sedan tidigare har försämrat immunsförsvar.

Personer över 70 år och särsklit personer över 80 har drabbats svårast av coronaviruset runtom i världen. I Afrika är den genomsnittliga medellivslängden 61 år för män och 65 år för kvinnor.

Källor: WHO, Världsbanken, Statista.com

Källor: WHO, FN, Africanews, Aljazeera, BBC, The Guardian, Reuters, France24Source link

Be the first to comment

Leave a Reply