Coronaviruset kan få fraktpriser att rusa


Lyssna: Coronaviruset kan få fraktpriser att rusa

Kraftigt höjda priser kan vänta för att få ut varor ur Kina. Det varnar forskare för efter att fabrikerna nu öppnar igen och en rusning efter fraktalternativ uppstår.

– Transportbehovet kommer ju att öka när produktionen väl kommer igång. Frågan är då om det finns tillräckligt med flygplan, båtar och så vidare. Eller om det blir ett priskrig att få med sina varor på dessa transportfordon, säger David Eriksson, docent i logistik vid Tekniska högskolan i Jönköping.

Nyligen startade produktionen i flera kinesiska fabriker igen, efter att de varit stängda i samband med nyåret och coronavirusutbrottet. Och i takt med att fler öppnar och många utländska företag är ivriga att få ut sina varor ur landet, så kan fraktpriserna stiga.

Fredrik Hermansson är verksamhetsansvarig för Greencarrier, en svensk agent för Evergreen Line, ett av världens största containerrederier. Han ser att fraktpriserna redan har börjat öka.

– Ja, priserna har ökat. Det är mycket spekulationer nu inför månadsskiftet. Det är inte alla som har kommit ut med sina prishöjningar ännu. Men vi ser indikationer på att priserna kommer gå upp ett par hundra dollar, säger Fredrik Hermansson.

Brist på delar från Kina skapar problem för många företag, med avbrott i produktionskedjan. Många bolag kommer nog nu att betala extra för frakten för att behålla konkurrenskraften, säger David Eriksson vid Tekniska högskolan i Jönköping. Särskilt om de redan från början hade långa leveranstider.

– I vissa fall kan ju en ökad leveranstid ge dig möjlighet att ta dyrare transporter i väntan på att den vanliga leveransmetoden kommer i kapp. Det man ska flagga för är att en sån här stor händelse skapar även andrahandsproblem. Om virusutbrottet tar slut om några veckor är det inte säkert att flygplan och liknande kommer igång direkt, säger han.

Ett företag som har ställt in sig på att frakten kan komma att kosta extra är Actia, som levererar elektronik och kommunikationsutrustning åt fordonsindustrin. Hilding Kaussen är Nordenchef.

– Alla har ju samma bekymmer, att få hem grejer snabbt, så det är klart det kommer kosta massa extra med flygfrakter, och sen gäller det väl att få med grejerna på flyget också, när alla andra vill transportera samtidigt.

Hur stora kostnader är ni beredda att ta för att få hem sakerna snabbare än konkurrenterna?

– Det måste vi. Vi kan inte riskera att stå still, det går inte. Det händer när vi har den här typen av leveransproblem att vi väljer flyget istället. Det blir mer än dubbla kostnaden oftast. Men det får man ta när det dyker upp, säger Hilding Kaussen.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply