Coronaviruset kan smitta på nytt och symtomen kan vara ännu värre än första gången enligt ny studie i The Lancet | Utrikes


Coronaviruset kan smitta på nytt och symtomen kan i så fall vara ännu värre än tidigare. Det framgår ur en ny studie i USA som offentliggörs i den ansedda brittiska medicinska tidskriften The Lancet.

Resultaten av en ny studie som presenteras i The Lancet tyder alltså på att man kan smittas på nytt och att immuniteten inte är garanterad om man har infekterats en gång.

I studien utreds en 25 år gammal man i Nevada som bekräftas ha infekterats två gånger inom 48 dagar av två varianter
av SARS-CoV-2, viruset som orsakar Covid-19.

Då mannen insjuknade för andra gången var symtomen betydligt allvarligare än första gången och patienten måste behandlas med syre i en respirator. Det här var det första bekräftade fallet av återinfektion i USA.

I studien presenteras också fyra andra fall i Belgien, Nederländerna, Hongkong och Ecuador där redan infekterade hade smittats på nytt.

Forskarna understryker att det ändå är rätt sällsynt att man smittas på nytt, men att studien kan ha stor betydelse för hur världen kan motarbeta pandemin. Det kan ha särskilt stor betydelse för utvecklingen av vaccin.

– Möjligheten av återinfektion kan ha allvarliga implikationer för hur vi förstår corona immunitet då det inte ännu finns vaccin, säger Mark Pandori från Nevadas delstatslaboratorium som presenterade studien i The Lancet.

– Det krävs mer forskning för att vi ska veta hur varaktig immuniteten är för personer som har utsatts för SARS-CoV-2 och varför en del av dessa återinfektioner är mer allvarliga, samtidigt som de är sällsynta.

Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Coronatester utförs bland annat i vid Mässcentret i Helsingfors.
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle
oktober,2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Än så länge finns det endast en handfull bekräftade fall av återinfektion trots över 37 miljoner bekräftade coronafall i världen.

Eftersom många smittade inte uppvisar symtom och inte har testats tidigare så kan det vara omöjligt att slå fast om man har smittats en eller två gånger.

Professor Akiko Iwasaka vid Yale universitet som inte deltog i studien, skriver i anslutning till artikeln i The Lancet att det här kan ha betydelse för den offentliga hälsovården och utvecklingen av vaccin.

– Den vetenskapliga gemenskapen har en större möjlighet att förstå
korrelationen av skydd och hur ofta naturlig infektion kan erbjuda grader av skydd då fler fall av återinfektion kommer fram.

– Informationen är nyckeln till hur vaccin kan stiga över tröskeln för att att erbjuda individuell immunitet samt flockimmunitet.

Vad säger THL

Här hemma skriver Institutet för välfärd och hälsa på sina webbsidor att man inte ännu vet om man blir immun mot coronavirus efter att ha varit insjuknad i det:

Tester gjorda i laboratorieförhållanden har visat att antikroppar efter smitta ger skydd mot att infektionen framskrider. Än så länge vet man dock inte

– hur stor mängd antikroppar som behövs för att skydda mot smitta

– hur länge som antikropparna finns kvar, och alltså hur länge som skyddet varar

– ifall mängden antikroppar som bildas eller skyddets varaktighet påverkas av hur allvarligt sjuk man varit.

Efter insjuknande i andra allvarliga coronavirus såsom SARS och MERS kan antikroppar mätas till och med 2–3 år efter sjukdomen.

Källor: The Lancet, AP, Reuters, Institutet för hälsa och välfärdSource link

Be the first to comment

Leave a Reply