Coronaviruset smittar också under julfirandet – du kan testa dig över hela landet | Inrikes


Många firar en annorlunda jul i år då vi uppmanats att undvika onödiga resor och att inte träffa hela tjocka släkten på en gång med anledning av coronaepidemin. Under julen är det ändå flera som besöker släktingar – ofta på mindre orter.

Hälsomyndigheterna påminner om att det är viktigt att låta testa sig genast vid minsta lilla symtom, också under julledigheten. Det är möjligt att ta ett test också på en annan ort än hemorten.

– Man ska genast ta kontakt med hälsovården på den ort man befinner sig på och be om att få testas. Använd munskydd och isolera dig från andra människor i väntan på testet, påminner överläkare Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd.

 • huvudvärk
 • störningar i lukt- eller smaksinnet
 • snuva, nästäppa
 • hosta
 • andnöd
 • kraftlöshet, trötthet
 • muskelvärk
 • halsont, sträv hals
 • feber
 • illamående, kräkningar
 • diarré

Överväg byte av övernattningsställe om du har symtom

Flera personer vistas ofta tätt inpå varandra vid besök hos släktingar. På så vis är närkontakterna fler än vad de är ifall man firar hemma med bara den närmaste familjen.

Särskilt ifall man övernattar hos personer i riskgrupp är det värt att överväga att byta övernattningsställe om man får symtom.

På så vis minskar risken att smitta resten av dem man firar med.

Ifall man borde åka hem eller bli kvar i väntan på test beror på var man övernattar, hur lång hemväg man har och sättet man rest på.

Det finns inget råd som skulle passa alla lägen, enligt Puumalainen.

– Det beror på situationen. Det viktigaste är att reda ut möjligheterna till att ta ett coronatest på orten man befinner sig på genast då man får symtom.

Ifall en person i sällskapet får symtom är det oftast inte värt att låta testa resten av dem som vistats under samma tak.

– Testet ger bara svar för just den stunden. Vid provtagningstillfället kan det hända att viruset redan gror, men att det inte ännu syns på testet, förklarar Puumalainen.

Nyland och Lappland beredda på semesterfirare

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt meddelade i onsdags att HUS coronatestnätverk betjänar som normalt under helgdagarna.

De som kommer från andra orter men firar i Nyland uppmanas att ta kontakt per telefon för att få en testtid.

Institutet för hälsa och välfärd har rekommenderat att man på lika grunder och så snabbt som möjligt ska få testa sig på alla håll i landet.

Provtagningskapaciteten i de olika sjukvårdsdistrikten kan ändå variera beroende på personalläget nu under julhelgen.

Man är ändå förberedd på semesterfirare på de mest populära orterna.

– Vi vet åtminstone att Helsingfors och Lappland är väl förberedda på resenärer vid jul och nyår. De har utökat sin testningskapacitet under lovet.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Koronatestiin hakeuduttava välittömästi myös joululomalla – toimi näin, jos olet muualla kuin kotipaikkakunnallasi skriven av Paula Tiessalo.
Översättning: Josefin FlemmichSource link

Be the first to comment

Leave a Reply