Coronaviruset sprids snabbt i Karlebyområdet – vården vädjar till invånarna – Österbotten – svenska.yle.fi


Coronafallen ökar snabbt i Mellersta Österbotten som nu går upp i spridningsfasen. Centralsjukhuset är svårt belastat eftersom en covidpatient kräver tre vårdare. Snart måste man höja beredskapen för att klara belastningen.

På fredag eftermiddag bjöd Soite, Mellersta Österbottens vårdsamkommun, in till presskonferens på grund av coronaläget.

Coronafallen har ökat snabbt och vården är svårt belastad, säger infektionsöverläkare Marko Rahkonen.

Just nu är det barn och unga i åldrarna 10 till 19 år och unga vuxna i åldrarna 20 till 29 som insjuknar. De står för två tredjedelar av alla nya fall.

Åtta personer vårdas på sjukhus på grund av covid-19, en av dem behöver intensivvård.

– Läget är inte katastofalt, men vi har en stor spridning i samhället. Därför vill vi påminna om vikten av handhygien och munskydd, säger Rahkonen.

Incidensen ligger över 100

Nu har incidenstalet i Mellersta Österbotten också stigit till 103 fall per 100 000 invånare och 3 procent av alla coronatester som tas är positiva.

Läget försvårades ytterligare av att en patient som var intagen på centralsjukhuset visade sig vara coronapositiv, trots flera negativa testresultat.

– Det innebar att vi fick svårt att ta in nya patienter och alla på avdelningen måste testas. Tre i vårdpersonalen har smittats, säger chefsöverläkare Pirjo Dabnell.

Mörkhårig kvinna med munskydd.


Bildtext

Pirjo Dabnell

Bild: Kalle Niskala / Yle

På grund av den nya hybridstrategin är inga nya begränsningar aktuella. Men från Soites sida ber man befolkningen vara noggrann med handhygien och munskydd.

– Vi har inte ännu behövt göra radikala förändringar i vården, men snart måste vi, säger Pirjo Dabnell.

Covidpatienter är resurskrävande

Dabnell säger att vården av coronapatienter är väldigt krävande. Speciellt intensivvården slukar resurser och kräver specialkunskap som främst operations- och anestesipersonal har.

– Det innebär att operationerna påverkas och så småningom poliklinikverksamheten. Det är ett pussel som vi måste få ihop, säger Dabnell.

Suojavarusteisiin pukeutunut henkilö pitelee koeputkea käsissään.


Bild: Kalle Niskala / Yle

Marko Rahkonen säger att de flesta som insjuknat inte är vaccinerade eller inte har fått båda vaccindoserna. Bland de yngre covidpatienterna behöver ingen sjukhusvård.

– De insjuknar, men klarar sig med hemvård, säger Rahkonen.

Har restriktionerna hävts för snabbt med tanke på hur läget nu ser ut i Mellersta Österbotten?

– Tanken var att häva restriktionerna när andelen vaccinerade var tillräcklig, 80 procent. Vi har ännu långt dit. Så vi kunde ha hävt restriktionerna lite långsammare, säger Marko Rahkonen.Source link