Coronavirusfall i Lappland kan komma från Sverige – infektionsöverläkare föreslår att pendeltrafiken över gränsen stoppas | InrikesI Lappland misstänker man att coronaviruset har börjat sprida sig från Sverige till Finland, rapporterar Yle Uutiset.

I Lappland har antalet fall mer än fördubblats under de tre senaste dagarna och alla smittkedjor har inte kunnat spåras.

Lappland har ändå förhållandevis få fall om man jämför med situationen i hela landet.

En del av de senaste fallen misstänks knyta till pendeltrafiken över gränsen till Sverige. Markku Broas, infektionsläkare på Lapplands centralsjukhus, säger till Yle att det finns klara tecken på detta.

– Under den senaste veckan har vi haft flera olika situationer där det finns en stark misstanke att smittan har en koppling till Sverige, säger Broas.

Sett till befolkningsantalet finns det ungefär dubbelt fler fall i svenska Norrbotten än i finska Lappland.

I västra Lappland har arbetspendlingen fått fortsätta, även om all icke-nödvändig trafik har förbjudits. Finlands övriga gränser har stängts och pendlandet mellan Finland och Estland är förbjuden.

Pendlandet kan öka risken

I Lappland och i Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt har man bekräftat 19 fall.

Att tusen personer åker fram och tillbaka över gränsen varje dag är enligt Broas en klar risk.

– Smittorna kan komma från den svenska sidan och leda till fler fall på den finska sidan och öka epidemirisken. Och vice versa, visserligen.

Broas anser att man borde följa samma linje som man har med pendlandet till Estland.

Ohisalo: Frågan kommer att tas upp

Också på Inrikesministeriet har man noga följt läget vid Lapplandsgränsen. Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Yle att kontakten till Sverige i Lappland är aktiv och att man därför har velat att den nödvändiga trafiken ska få fortsätta.

– Gränsen till Sverige är ett naturligt arbetsområde, där familjer och jobb finns nära varandra på båda sidorna av gränsen. Normalt stör gränsen inte vardagen. När det gäller Estland är det ett längre avstånd att pendla, säger Ohisalo.

Enligt Gränsbevakningen i Lappland har trafiken över gränserna till Sverige och Norge minskat vid de officiella gränsövergångarna upp till 90 procent.

Maria Ohisalo säger att man nu väntar på att få hälsomyndigheternas senaste uppskattningar av läget. Enligt Ohisalo kommer man att föra diskussioner om läget under helgen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets Lapissa ensimmäisiä Ruotsista saatuja koronatartuntoja – Infektioylilääkäri Markku Broas ehdottaa: työmatkaliikenne rajan yli pitäisi keskeyttää av Maria Stenroos och Raimo Torikka. Den är översatt av Sara Sundman.Source link