Covid-patienter ökar på iva – lugna sommartrenden bruten


Än är det långt kvar till de nivåer av intensivvårdade covid-patienter som uppmättes i april. Då vårdades över 500 personer samtidigt på intensivvårdsavdelning (iva) i hela landet.

Men sommarens lugna trend är bruten och nu ökar antalet inläggningar i snabb takt.

– Det är ett resultat av den ökande smittspridningen som vi har haft i några veckor och som vi faktiskt har sett, säger Karin Modig, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet.

Fördröjningen från smittotillfället till att en person vårdas på iva är mellan en till två veckor beroende på ålder.

– Det betyder att vi kan förvänta oss att det fortsätter uppåt ett par veckor till oavsett vad vi gör, säger Karin Modig.

Spridning i flera åldersgrupper

Flest vårdas på iva i Stockholm, 15 personer, följt av Västra Götaland, 8, och Uppsala, 7.

Varför smittspridningen ökar finns inget exakt svar på utan bara spekulationer, menar Karin Modig. Efter sommaren har skolor och arbetsplatser öppnat igen, fler åker med kollektivtrafiken och klustersmitta har uppstått i samband med studentfester.

Bilden av att coronaviruset efter sommaren bara har spridits bland yngre får sig nu en törn, tycker Modig.

– Den här iva-ökningen visar på att det inte bara är unga som smittas. Medianåldern på iva är runt 60 år, så vi har smittspridning i flera åldersgrupper.

Oro på sjukhusen

På sjukhusen i de mest utsatta regionerna vittnar personalen om det ökade trycket.

– Vi har i princip fullbelagt med enbart covidpatienter. Vi har också fått hjälp av andra sjukhus att ta över patienter med covid, säger Rickard Lagedal, iva-läkare på Akademiska sjukhuset, till SVT Uppsala.

Oron ökar också för hur personalen ska orka en andra anstormning på sjukhusen.

– Vi är rädda för att vi hamnar i samma situation som under våren. Orkar vi, kan vi kan ta hand om våra medarbetare? säger Cornelia Härtel, läkarchef på Södersjukhusets akut i Stockholm, i SVT:s Helgstudion.

Kurvan går att påverka

Om Sverige, likt stora delar av Europa, är på väg in i en andra våg är svårt att säga enligt Karin Modig.

– Det beror på vad vi definerar som en våg. Tittar vi på antal bekräftade fall så har det mönstret av en våg. Men tittar vi på iva- och dödsfalls-kurvan så ser det inte ut som en andra våg än.

Hur oroliga ska vi vara?

– Ganska ordentligt oroliga med tanke på att vi fortfarande kan påverka och behålla kontrollen. Vi har gjort det förut men den här iva-ökningen är en signal om hur snabbt det kan gå åt fel håll.

Här kan du fördjupa dig mer i iva-statistik för Sverige.Source link

Be the first to comment

Leave a Reply