Coviddöda förs till tillfälliga krematorier i Delhi ‒ ingen vet vad den verkliga dödssiffran i jättelandet är | Utrikes


Coronasiffrorna i Indien har nått rekordsiffror under den senast veckan. Tusentals indier har dött i covid och de fullsatta sjukhusen kämpar med materialbrist.

Utanför sjukhusen köar svårt sjuka patienter och på många orter är krematorierna överbelastade. I Delhi har frivilligorganisationer öppnat tillfälliga krematorier för att försöka ge alla offer ett värdigt avsked.

‒ Människor bara dör, och dör och dör. Det bara ökar snabbare och det finns ingen lättnad i sikte, säger Jitender Singh Shanty som koordinerar verksamheten vid det tillfälliga krematoriet.

‒ Jag har hjälpt till under alla katastrofer i Indien. Madras, Kashmir, Uttarakhand, Kerala och till och med i Nepal, men jag har aldrig sett en katastrof som den här, säger han.

Begränsad kapacitet

Under de senaste fem dagarna har den dagliga coronasiffran legat på över 300 000 fall. Samtidigt har dödssiffran legat på över 2 000 i dygnet. Men läget är sannolikt mycket värre än vad den officiella statistiken visar.

En skyddsdräktsklädd skötare går igenom en tillfällig sjukhusavdelning.
Indiens sjukhus är överbelastade och många covidpatienter får inte ens plats i tillfälliga avdelningar.
En skyddsdräktsklädd skötare går igenom en tillfällig sjukhusavdelning.
Bild: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED
Indien,COVID-19,coronavirus

Indiens testningskapacitet är mycket begränsad och merparten av alla fall förblir därför odiagnosticerade.

Andelen positiva fall av alla tester ligger på kring 20 procent ‒ i huvudstaden Delhi är siffran hela 30 procent. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att andelen positiva resultat ska ligga under 5 procent. Annars är testningen inte tillräckligt omfattande.

Ofantligt mörkertal

På tisdagen rapporterade Indien drygt 323 000 nya coronafall. Det är en nedgång med 30 000 från måndagens rekordsiffror, men det betyder inte att fallen minskat.

Hälsovårdsekonomen Rijo M John säger att nedgången beror på att färre personer testats.

‒ Det här ska inte ses som ett tecken på antalet nya fall minskar utan snarare som att vi missar för många positiva fall, skriver han på Twitter.

Indiska hälsovårdsexperter understryker att den officiella statistiken missar en stor del av dödsfallen utanför sjukhusen.

En covidsjuk kvinna sitter på marken utanför ett sjukhus. Två personer hjälper henne.
Svårt sjuka covidpatienter tvingas köa utanför de överfulla sjukhusen i väntan på vård.
En covidsjuk kvinna sitter på marken utanför ett sjukhus. Två personer hjälper henne.
Bild: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED
Indien,coronavirus

Hälsovården i Indien är underutvecklad och fattiga indier har inte säker tillgång till vård ens under normala omständigheter. Det finns inte heller ett fungerande system för att registrera dödsorsak.

Den massiva smittspridningen betyder också att analyserna av tagna tester tar dagar eller veckor. Laboratorier som tidigare gav ut resultat inom timmar har nu långa köer. Många svårt sjuka patienter hinner dö innan resultaten blivit klara och de förs därför inte heller in i statistiken över covidoffer.

Inget vet hur många som dör

Ingen vet hur höga de verkliga siffrorna är. Men de flesta experter räknar med att talet är mångdubbelt högre än vad statistiken visar.

‒ I det rådande scenariot är det möjligt att Indiens vilt stigande covid-19-siffror endast är toppen av isberget. Med tanke på den låga testningsgraden utanför de stora städerna kan det verkliga antalet fall, och dödsfall, vara allt mellan 10 och 30 gånger högre, säger Vikas Bajpai vid organisationen Progressive Medicos and Scientists Forum till DW.

Oavsett siffrorna är lidandet i Indien ofantligt. Det tillfälliga krematoriet tog i går emot över hundra avlidna. Om antalet fortsätter att stiga tvingas krematoriet att börja bygga likbål vid vägkanten.

‒ Det krossar mitt hjärta, mitt hjärta gråter när jag ser fattiga människor sörja sina 5 eller 10 år gamla barn. När jag ser unga hustrur sörja sina makar. Våra ögon fylls av tårar och vi frågar vad det är som händer i Delhi. Vi trodde aldrig att vi skulle se så förskräckliga tider, säger Jitender Singh Shanty.

Källor: AFP, Reuters, DWSource link

Be the first to comment

Leave a Reply